Effects of autumnal pruning on grape varieties for processing in the state of Santa Catarina

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1190

Keywords:

Vitis labrusca, Anticipated, autumn, winter

Abstract

This work aimed to evaluate the phenological and productive behavior of early cycle varieties of grapes for processing, pruned in autumn, when compared to winter in Santa Catarina state. The varieties were SCS Paulina, Isabel Precoce and Concord Clone 30, evaluated in Videira, SC, from 2015 to 2018. Autumn pruning was carried out between mid-April and May, and winter pruning in mid-August. Plant phenology, estimated yield per hectare, pH, soluble solids content and total acidity of the grapes were evaluated. All varieties showed early budding when pruned in autumn. For 'SCS Paulina' and 'Isabel Precoce' the difference in the beginning of budding maintained an average of 2 days. For ‘Concord Clone 30’ there was an anticipation of 6 days in all harvests. For ‘Isabel Precoce’, plants pruned in autumn had lower productivity compared to those pruned in winter, in all of the harvests. The pruning time did not affect the productivity of the SCS Paulina and Concord Clone 30 variety, as well as it did not influence the physicochemical quality of the grapes for all the varieties studied.

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Author Biographies

André Luiz Kulkamp de Souza, Epagri - Estação Experimental de Videira-SC

Possui graduação em Agronomia pela Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (UFPel), foi bolsista da CAPES em nível de mestrado e CNPq em doutorado no Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Federal de Pelotas (PPGA/UFPEL), na área de concentração em Fruticultura de Clima Temperado. Foi extensionista Rural da Ascar/Emater de 2011 a 2014. Desde 2014 é pesquisador da área de fitotecnia na Epagri - Estação Experimental de Videira-SC com o desenvolvimento das seguintes linhas de pesquisa: sistemas de condução mecanizáveis, variedades resistentes, avaliação de cultivares, produção de mudas, porta-enxertos e tratos culturais de videira, pessegueiro e ameixeira.

Angélica Bender, Programa de Fruticultura de Clima Temperado na Universidade Federal de Pelotas,

Possui graduação em Viticultura e Enologia pela Universidade Federal de Pelotas no ano de 2013. Mestrado em Agronomia no programa de Fruticultura de Clima Temperado na Universidade Federal de Pelotas. Atuou como professora substituta no curso Superior de Tecnologia em Viticultura e Enologia no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Sul Riograndense Campus Pelotas- Visconde da Graça de março de 2015 a março de 2017. Doutora em Agronomia no programa de Fruticultura de Clima Temperado na Universidade Federal de Pelotas.

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Published

2022-04-19

How to Cite

de Souza, A. L. K., & Bender, A. . (2022). Effects of autumnal pruning on grape varieties for processing in the state of Santa Catarina. Agropecuária Catarinense Journal, 35(1), 73–78. https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1190

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