Effects of autumnal pruning on grape varieties for processing in the state of Santa Catarina
DOI:
https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1190Keywords:
Vitis labrusca, Anticipated, autumn, winterAbstract
This work aimed to evaluate the phenological and productive behavior of early cycle varieties of grapes for processing, pruned in autumn, when compared to winter in Santa Catarina state. The varieties were SCS Paulina, Isabel Precoce and Concord Clone 30, evaluated in Videira, SC, from 2015 to 2018. Autumn pruning was carried out between mid-April and May, and winter pruning in mid-August. Plant phenology, estimated yield per hectare, pH, soluble solids content and total acidity of the grapes were evaluated. All varieties showed early budding when pruned in autumn. For 'SCS Paulina' and 'Isabel Precoce' the difference in the beginning of budding maintained an average of 2 days. For ‘Concord Clone 30’ there was an anticipation of 6 days in all harvests. For ‘Isabel Precoce’, plants pruned in autumn had lower productivity compared to those pruned in winter, in all of the harvests. The pruning time did not affect the productivity of the SCS Paulina and Concord Clone 30 variety, as well as it did not influence the physicochemical quality of the grapes for all the varieties studied.
Metrics
References
BACK, A.J.; BRUNA, E.D.; DALBÓ, M.A. Mudanças climáticas e a produção de uva no Vale do Rio do Peixe, SC. Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, v.35, n.1, p.159-169, 2013.
BRIXNER, G.F.; SCHÖFFEL, E.R.; LAGO, I.; RADÜNZ, A.L.; KRÜGER, A.P. Risco de geada e duração dos subperíodos fenológicos da ‘Cabernet Sauvignon’ na região da Campanha. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.18, n.2, p.217- 224, 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662014000200013
HIDALGO, L. Tratado de Viticultura General. 3. ed. Madrid: Mundi-Prensa, 2002. 1.238 p.
MACIEL, S.M.; SANTOS, A.C.M.M dos; Manzke, E.M.; KONH, R.A.G.; MALGARIM, M. Fenologia e caracterização do mosto de Tannat submetida a diferentes épocas de poda seca. Revista Brasileira de Viticultura e Enologia, n.10, p.38-45, 2018.
NEIS, S.; REIS, E.F. dos; SANTOS, S.C. Produção e qualidade da videira cv. Niágara Rosada em diferentes épocas de poda no sudoeste goiano. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 32, n. 4, p. 1146-1153, 2010.
PARKER, A.K.; GARCÍA DE CORTÁZAR-ATAURI, I.; GÉNY, L.; SPRING, J.L.; DESTRAC, A.; SCHULTZ, H.; MOLITOR, D.; LACOMBE, T.; GRAÇA, A.; MONAMY, C.; STOLL, M.; STORCHI, P.; TROUGHT, M.C.T.; HOFMANN, R.W.; VAN LEEUWEN, C. Temperature-based grapevine sugar ripeness modelling for a wide range of Vitis vinifera L. cultivars. Agricultural and Forest Meteorology, p. 285–286, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agrformet.2020.107902.
PERUZZO, S.; MARCHI, V. de V.; SANTOS, H.P. dos; FIALHO, F.B. Conference: IV Salão de Iniciação Científica e Inovação Tecnológica - IFRS/BG, 2014, p. 1-6.
REYNIER, A. Manual de Viticultura. 6. ed. Madrid: Mundi-Prensa, 2002. 498p.
TESSER, P.A.; PAULETTI, G.F. Épocas de poda seca e sua influência na brotação, produção e qualidade das uvas Cabernet Sauvignon e Isabel. Revista Brasileira de Viticultura e Enologia, n.12, p.10-18, 2020.
WÜRZ, D.A.; BEM, B.P. de; ALLEBRANDT, R.; CANOSSA, A.T.; REINEHR, J.; KRETZSCHMAR, A.A.; RUFATO, L. Panorama da comercialização de suco de uva no Brasil. Revista Agronomia Brasileira, Jaboticabal, v.1, p. 1-3, 2017. DOI: https:// doi.org/10.29372/rab201708.
ZENARO, M. A região catarinense do Alto Vale do Rio do Peixe e a cadeia vitivinícola como alternativa de desenvolvimento: uma revisão. Revista de Administração, Contabilidade e Economia, v. 9, n. 1-2, p. 53-66, 2010.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 André Luiz Kulkamp de Souza, Angélica Bender
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.