Agroclimatic parameters for olive cultivation

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v35i3.1205

Keywords:

agroclimatic indices, chiling request, temperature at flowering, Olea europaea L., Water requirement

Abstract

The interest in the culture of the olive tree, a plant native to the Mediterranean basin, is beginning to spread to regions that are climatically different from its place of origin. For the analysis of the potential of cultivation in a new region, the knowledge of the agroclimatic indexes of this culture is the first step to study the real possibility of success of this enterprise.
In this literature review, current knowledge about the basic needs of the olive tree was studied to achieve commercially sustainable development and production. The chilling requirement, the temperature at flowering, the water requirement were analyzed and discussed.

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Author Biographies

Gabriel Berenhauser Leite, Epagri/Ciram

Doutor em Fisiologia Vegetal na França - Université Blaise Pascal, em 2004. É pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina. Atua na área de Agronomia, com ênfase em Fruticultura de Clima Temperado.  Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Macieira, Fruticultura de Clima Temperado, pereira, pereira japonesa, reguladores de crescimento, Solos, dormência, enxertia, micropropagação e produção.

 

Cristina Pandolfo, Epagri/Ciram

Graduação em Agronomia pela Universidade do Estado de Santa Catarina (1992), mestrado em Fitotecnia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1994) e doutorado em Recursos Genéticos Vegetais pela Universidade Federal de Santa Catarina (2010). Atualmente é pequisadora nível IV da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Agrometeorologia, atuando principalmente nos seguintes temas: Santa Catarina, agrometeorologia, climatologia agrícola, zoneamento agrícola, análise de risco climático, mudanças climáticas, viticultura e indicações geográficas.

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Published

2022-12-26

How to Cite

Leite, G. B., & Pandolfo, C. . (2022). Agroclimatic parameters for olive cultivation. Agropecuária Catarinense Journal, 35(3), 103–107. https://doi.org/10.52945/rac.v35i3.1205

Issue

Section

Bibliografic review

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