Physical and chemical characterization of banana ‘Nanica’ in function of the harvest season and the fruit diameter in Corupá-SC

Authors

  • Suzana Krüger Hattenhauer
  • Ruy Inacio Neiva de Carvalho Pontifícia Universidade Católica do Paraná/Campus Curitiba, Escola de Ciências Agrárias e Medicina Veterinária

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v29i2.73

Keywords:

Musa, pós-colheita, sólidos solúveis totais, acidez. Physical and chemical characterization of banana ‘Nanica’ in function of the harvest season and the fruit diameter in Corupá-SC

Abstract

Abstract: The objective of this research was to characterize physical and chemical aspects of banana ‘Nanica’ with different diameters harvested in two seasons in Corupá, Santa Catarina state. Five racemes were harvested in four banana plantations and two bunchs of each raceme and three fruits of each bunch were collected for the laboratory evaluation. The experimental design was the randomized block in a factorial arrangement 2 x 5, with two harvest periods (November and February), five fruit diameters (30, 32, 34, 36 e 38 mm) and four replications. The fruits were analyzed for mass of green fruit (g), ripe fruit mass with and without peel (g), weight loss in the maturation (%), pulp yield (%), total soluble solids content (TSS), pH, titratable acidity (TA) and TSS/TA. The fruits harvested in November showed higher quality characteristics when compared to those collected in February with respect to the mass of green and ripe fruit, pulp and peel mass and TSS. There was interaction between the harvest season and the fruit diameter only for AT and TSS/AT. Fruit with diameter 30 and 36 mm harvested in February showed better quality.

 

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Suzana Krüger Hattenhauer

Engenheira-agrônoma, Rua Henrique Küster, 215, Centro, 89248-000 Garuva, SC

Ruy Inacio Neiva de Carvalho, Pontifícia Universidade Católica do Paraná/Campus Curitiba, Escola de Ciências Agrárias e Medicina Veterinária

Engenheiro-agrônomo, Dr., Professor, Rua Imaculada Conceição, 1155, Bairro Prado Velho, 80215-901 Curitiba, PR

References

ACAVITIS. Associação Catarinense dos Produtores de Vinhos Finos de Altitude. Santa Catarina, 2014. Disponível em: <http://www.acavitis.com.br/site/web/>. Acesso em: 12 ago. 2014.

AMERINE, M.A.; OUGH, C.S. Análisis de vinos y mostos. Zaragoza: Acribia, 1976. 158p.

BORGHEZAN, M.; GAVIOLI, O.; PIT, F.A.; SILVA, A.L. da. Comportamento vegetativo e produtivo da videira e composição da uva em São Joaquim, Santa Catarina. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.46, p.398-405, 2011a.

BORGHEZAN, M. et al. Efeito da área foliar sobre a composição da uva e a qualidade sensorial dos vinhos da variedade Merlot (Vitis vinífera L.) cultivada em São Joaquim, SC, Brasil. Ciência e técnica vitivinícola, v.26, n.1, p.1-9, 2011b.

CONDE, C.; SILVA, P.; FONTES, N.; DIAS, A.C.P.; TAVARES, R.M.; SOUSA, M.J.; AGASSE, A.; DELROT, S.; GERÓS, H. Biochemical changes throughout grape berry development and fruit and wine quality. Global Science Book, v.1., n.1, p.1-22, 2007.

FALCÃO, L.D. et al. A survey of seasonal temperatures and vineyard altitude influences on 2-methoxy-3-isobutylpyrazine, C13-norisoprenoids and the sensory profile of Brazilian Cabernet Sauvignon wines. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.55, n.9, p.3605-3612, 2007.

FALCÃO, L.D.; CHAVES, E.S.; BURIN, V.M.; FALCÃO, A.P.; GRIS, E.F.; BONIN, V.; BORDIGNON-LUIZ, M.T. Maturity of Cabernet Sauvignon berries from grapevines grown with two different training systems in a new grape growing region in Brazil. Ciencia e Investigación Agraria, v.35, p.271-282, 2008.

GERTSEN-SCHIBBYE, S. Malolactic fermentation seminar. Webinar with the Northern Grapes Project, 2012.

GLORIES, Y. Étude des composes phenoliques des raisins rouges, selon les conditions de la maturation et de leur extractibilité au cours de la vinification. Compte-rendu du Contrat C.I.V.B. Bordeaux: [s.ed.], 1991.

GUERRA, C.C. Maturação da uva e condução da vinificação para a elaboração dos vinhos. Viticultura e Enologia, atualizando conceitos. In: SIMPÓSIO MINEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 1., Epamig, 2002.

GUERRA, C.C., ZANUZ, M.C. Uvas viníferas para processamento em regiões de clima temperado. Embrapa Uva e Vinho – Sistemas de Produção – Versão eletrônica Jul/2003. Disponível em: . Acesso em: dez. 2015.

GRIS, E.F.; BURIN, V.M.; BRIGHENTI, E.; VIEIRA, H.; BORDIGNON-LUZ, M.T. Phenology and ripening of Vitis vinifera L. grape varieties in São Joaquim, southern Brazil: a new South American wine growing region. Investigación Agraria, v.37, n.2, p.61-75, 2010.

LAKSO, A.N.; KLIEWER, W.M. The influence of temperature on malic acid metabolism in grape berries I. Enzyme responses. Plant Physiology, Bethesda, v.56, p.370-372, 1975.

MANDELLI, F.; BERLATTO, M. A.; TONIETTO, J.; BERGAMASCHI, H. Fenologia da videira na Serra Gaúcha. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, Porto Alegre, v.9, n.1-2, p.129-144, 2003.

MAZON, E.M.A. Vinhos brasileiros: teores totais e bioacessibilidade de As, Cd, Cu e Pb, teores de polifenóis totais e avaliação da rotulagem. 2013. 215f. Tese (Doutorado em Ciência dos Alimentos) – Faculdade de Engenharia de Alimentos. Universidade Estadual de Campinas, Campinas, SP.

OLLAT, N. et al. Grape berry development: a review. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, v.36, p.109-131, 2002.

OFFICE INTERNATIONAL DE LA VIGNE ET DU VIN. Codes des caractères descriptifs des variétes et espèces des Vitis. Paris: Office International de la Vigne et du Vin, 1985.

PANDOLFO, C.; BRAGA, H.J., SILVA JÚNIOR, V.P. da; MASSIGNAM, A.M., PEREIRA, E.S.; THOMÉ, V.M.R.; VIEIRA, V. Atlas Climatológico do Estado de Santa Catarina. Florianópolis: Epagri, 2002, v.1000.

PINTO, F.M. Caracterização fenólica das castas, tinta roriz, touriga francesa e touriga nacional, produzidas na região do Douro: estudo ao longo da maturação, maceração fermentativa e conservação. Instituto Superior de Agronomia. Lisboa. 2002.

RIZZON, L.A.; MIELE, A. Avaliação da cv. Cabernet Sauvignon para elaboração de vinho tinto. Ciência Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.22, p.192-198, 2002.

RIZZON, L.A.; MIELE, A. Avaliação da cv. Cabernet Sauvignon para elaboração de vinho tinto. Ciência Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.23, p.156-161, 2003.

ROSIER, J. Novas regiões: Vinhos de altitude no sul do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10., 2003, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa, 2003, p.137-140.

SANTIN, N.C. Características químicas de vinhos Cabernet Sauvignon produzidos em diferentes regiões do Brasil. 2006. 44f. Dissertação (Mestrado em Ciências dos Alimentos) – Faculdade de Ciência dos Alimentos, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC.

SINGLETON, V.L.; ROSSI, J.A. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, v.16, p.144-158, 1965.

Published

2016-10-05

How to Cite

Hattenhauer, S. K., & Carvalho, R. I. N. de. (2016). Physical and chemical characterization of banana ‘Nanica’ in function of the harvest season and the fruit diameter in Corupá-SC. Agropecuária Catarinense Journal, 29(2), 80–83. https://doi.org/10.52945/rac.v29i2.73

Issue

Section

Scientific article