Evolution of strawberry water consumption in soilless culture

Authors

  • Anderson Fernando Wamser Epagri/Estação Experimental de Caçador https://orcid.org/0000-0002-3604-2179
  • Janice Valmorbida Epagri/Estação Experimental de Caçador

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v35i2.1448

Keywords:

Fragaria x ananassa Duch, substrate, drainage, Fertigation, nutrient solution

Abstract

The objective of the present work was to evaluate the evolution of the water consumption of the strawberry cv. Albion in the first cycle cultivated in three commercial substrates. The experiment was carried out in Caçador, SC, in a protected environment. The treatments consisted of three commercial substrates with four replications. The daily water consumption of strawberry plants was evaluated by subtracting the daily volume of nutrient solution applied and the daily volume of nutrient solution drained. The water use efficiency was obtained from the relationship between fruit production and total water consumption during the crop cycle. The highest total water consumption was obtained with two substrates tested, with average consumption, during full fruit harvest, of 267.7 and 259.6mL plant-1 day-1. The daily water consumption during the harvest period is not constant, due to the inconsistency of the climatic conditions, typical of the region of Caçador. This fact makes it difficult to use fixed irrigation frequency and times, often resulting in excessive or deficient irrigation.

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Author Biographies

Anderson Fernando Wamser, Epagri/Estação Experimental de Caçador

Possui graduação em Agronomia pela Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC (1999), mestrado em Fitotecnia/Plantas de Lavoura/Fisiologia e Manejo pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS (2002) e doutorado em Agronomia (Produção Vegetal) pela Universidade Estadual Paulista "Julio de Mesquita Filho" - UNESP (2014) com período sanduíche na Universidad de Almería - UAL, Espanha. Atualmente é pesquisador em ciências agrárias da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - EPAGRI e professor no curso de Agronomia da Universidade do Alto Vale do Rio do Peixe - UNIARP.

Janice Valmorbida, Epagri/Estação Experimental de Caçador

Possui graduação em Agronomia pela Universidade do Estado de Santa Catarina (2001), mestrado em Agronomia (Horticultura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2003) e doutorado em Agronomia (Horticultura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2007). Atualmente é pesquisadora da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina , atuando principalmente em Olericultura, com pesquisas direcionadas à produção Integrada de Tomate e cultivo de morango em sistema semi-hidropônico .

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Published

2022-08-31

How to Cite

Wamser, A. F., & Valmorbida, J. (2022). Evolution of strawberry water consumption in soilless culture. Agropecuária Catarinense Journal, 35(2), 24–26. https://doi.org/10.52945/rac.v35i2.1448

Issue

Section

Scientific note

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