Phenology and fruit quality of peach tree cultivars under the subtropical climatic conditions of Cerro Largo, RS, Brazil

Authors

  • Helena Konarzewski Posser Federal University of the Southerm Border
  • Sidinei Zwick Radons Federal University of the Southern Border
  • Débora Leitzke Betemps Federal University of the Southern Border
  • Bruna da Rosa Dutra Federal University of the Southern Border https://orcid.org/0000-0001-9413-8702
  • Jorge Gustavo Pinheiro Barbosa Federal University of Santa Maria https://orcid.org/0000-0002-5805-5237

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v36i1.1497

Keywords:

Prunus persica, Phenology, Yield, Fruit Quality, Chilling hours

Abstract

Knowledge about local microclimatic conditions and their influence on flowering, vegetative buds, endodormancy release, phenology, and the production and quality of peaches is essential for the successful introduction of varieties adapted to the region. This study aimed to evaluate the adaptability of four peach cultivars to the edaphoclimatic conditions of the municipality of Cerro Largo, Rio Grande do Sul, Brazil, from 2019 to 2020. The experimental design was completely randomized, with four cultivars (BRS Kampai, BRS Regalo, Chimarrita, and Eldorado) and nine replications. The plants were arranged in four rows, with 2m between plants and 3.5m between rows, and trained in a Y-system. This study evaluated the following parameters: dates of the phenological stages of flowering and sprouting, vegetative growth, fruit production, quality attributes, and weather conditions. Under the established conditions, BRS Kampai showed earlier sprouting and flowering. The Eldorado cultivar showed the longest length of flowering and sprouting. BRS Regalo showed the highest vegetative growth and fruit yield values and was the most adapted to the studied region. The Chimarrita cultivar had the highest average fruit mass and the largest fruit sizes. Eldorado and BRS Regalo had firmer fruits while BRS Kampai, BRS Regalo, and Chimarrita showed the expected values for the TSS, TTA, pH, and TSS/ATT ratio parameters, producing high-quality fruits for fresh consumption.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Helena Konarzewski Posser , Federal University of the Southerm Border

Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (2013) e em Pedagogia - Segunda Licenciatura pela Faculdade de Educação e Tecnologia da Região Missioneira (FETREMIS). Especialista em Educação Ambiental pela Faculdade de Educação e Tecnologia da Região Missioneira (FETREMIS). Mestre em Ambiente e Tecnologias Sustentáveis (UFFS).

Sidinei Zwick Radons , Federal University of the Southern Border

Possui graduação (2007), mestrado (2010), doutorado (2012) e pós-doutorado (2020) em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria. Atualmente é Professor da Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS), campus Cerro Largo, atuando nas áreas de Agrometeorologia, Mudança Climática e Agricultura e Ecofisiologia agrícola.

Débora Leitzke Betemps , Federal University of the Southern Border

Professora Associada da Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) - Campus Cerro Largo, RS. Atua no Programa de Pós-Graduação em Ambiente e Tecnologia Sustentáveis (PPGTAS), na linha de pesquisa de Qualidade Ambiental. Graduada em Agronomia, Mestrado e Doutorado em Fruticultura de Clima Temperado pela Universidade Federal de Pelotas, realizou período de doutorado Sanduíche na Univerisita di Pisa (2011) e Pós-Doutorado na Pós Graduação em Ciência dos Solos/ UFSM.

Bruna da Rosa Dutra, Federal University of the Southern Border

Possui graduação em Agronomia (2019) pela Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) e atualmente é mestranda em Agroecosistemas no Programa de Pós-Graduação em Agroecossistemas (UFSC), tendo como linha de pesquisa "Abordagens agroecossistêmicas de processos produtivo". É membro do Núcleo de Ensino, Pesquisa e Extensão em Agroecologia (NEPEA - SC).

Jorge Gustavo Pinheiro Barbosa , Federal University of Santa Maria

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS (2016-2022). Mestrando em Ciência do Solo pela Universidade Federal de Santa Maria - UFSM (2022). Menbro do Grupo de Estudos de Predição de Adubação e Potencial de Contaminação de Elementos em Solos - GEPACES, coordenado pelo Professor Gustavo Brunetto, na Universidade Federal de Santa Maria - UFSM. Atua principalmente na área de Química e Fertilidade do Solo e Planta; Mapeamento Digital do Solo; Agricultura de Precisão; Fruticultura. Possui formação em Técnico em Segurança do Trabalho pelo Sistema Gaúcho de Ensino - SEG. 

References

ALVARES, C.A.; STAPE, J.L.; SENTELHAS, P.C.; GONÇALVES, J.L.M.; SPAROVEK, G. Köppen's climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, Stuttgart, v.22, n.6, p.711-728, 2013. Doi: https://doi.org/10.1127/0941-2948/2013/0507.

ANZANELLO, R.; MENIN, R.P. Cultivares potenciais de pessegueiro, ameixeira e quivizeiro para a região da Serra Gaúcha. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, Porto Alegre, v.24, n.1/2, p.1-11, 2018. Available from: http://www.revistapag.fepagro.rs.gov.br/files/PAG24article1.pdf. Accessed on: Jun. 23, 2020.

CHITARRA, M.I.F.; CARVALHO, V.D. Qualidade e industrialização de frutos temperados: pêssegos, ameixas e figos. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v.11, n.125, p.56-66, 1985.

CHITARRA, M.I.F.; CHITARRA, A.B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manejo. 2. ed. Lavras: UFLA, 2005.

EMBRAPA – EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Sistema brasileiro de classificação de solos. 2. ed. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2006.

FRANZON, R.C.; RASEIRA, M.C.B. Origem e história do pessegueiro. In: RASEIRA, M.C.B. Pessegueiro. Brasília, DF: Embrapa, 2014. p.19-23.

GONÇALVES, M.A. Tipo e época de poda no desenvolvimento vegetativo, produção e qualidade de pêssego. 2011. Dissertação (Mestrado em Agronomia) –Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2011.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz: métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 4ª Edição, 1ª Edição Digital, São Paulo: Instituto, 2008. 1020p.

LAZZARI, M. Clima e fenologia de cultivares de pessegueiro (Prunus persica) na região do Alto e Médio Vale do Uruguai, RS. 2011. Tese (Doutorado em Agrometeorologia) – Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2011.

LEITE, G.B.; BONHOMME, M.; LACOINTE, A.; RAGEAU, R.; SAKR, S.; GUILLIOT, A.; MAUREL, K.; PETEL, G.; COUTO-RODRIGUEZ, A. Influence of lack of chilling on bud-break patterns and evolution of sugar contents in buds and stem tissues along the one-year-old shoot of the peach trees. Acta Horticulturae, v.662, p.61-71, 2004. Doi: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2004.662.5.

MAYER, N.A.; MATTIUZ, B.; PEREIRA, F.M. Qualidade pós-colheita de pêssegos de cultivares e seleções produzidos na microrregião de Jaboticabal-SP. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.30, n.3, p.616-621, 2008. Doi: https://doi.org/10.1590/S0100-29452008000300009.

MEREDITH, F.I.; ROBERTSON, J.A.; HORVAT, R.J. Changes in physical and chemical parameters associatedwith quality de postharvest ripening of harvests peaches. Journal Agricultural and Food Chemistry, Washington, DC, v.37, n.5, p.1210-1214, 1989. Doi: https://doi.org/10.1021/jf00089a002.

NIENOW, A.A.; FLOSS, L.G. Produção de pessegueiro e nectarina no planalto médio do Rio Grande do Sul em anos de inverno ameno. Ciência Rural, Santa Maria, v.33, n.2, p.241-246, 2003. Doi: https://doi.org/10.1590/S0103-84782003000200010.

PICOLOTTO, L. Avaliação bioagronômica de pessegueiro (Prunus persica (L.) Batsch) submetido a diferentes porta-enxertos. 2009. Tese (Doutorado em Agronomia) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2009.

RASEIRA, M.C.B.; NAKASU, B.H. Pessegueiro. In: BRUCKNER, C.H. Melhoramento de fruteiras de clima temperado. Viçosa: UFV, 2002. p.89-126.

ROSSI, A. Avaliação bioagronomica de pessegueiro Granada e Suncrest sobre diferentes porta-enxertos. 2004. Tese (Doutorado em Fruticultura de Clima Temperado) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2004.

SACHS, S.; HERTER, F.G.; NAKASU, B.H.; RASEIRA, M.C.B.; FELICIANO, A.J.; CAMELATTO, D.; MEDEIROS, A.R.M.; RASEIRA, A.; FONSECA, V.O.; PEREIRA, J.F.M.; FINARDI, N.L.; MAGNANI, M.; FEHN, L.M.; SALLES, L.A.B.; FELICIANO, A.; CANTILLANO, R.F.F.; SPERRY, S. A cultura do pessegueiro. Pelotas: Embrapa, 1984. (Embrapa-CNPFT. Circular Técnica, 10).

SCARANARI, C.; RASEIRA, M.C.B.; FELDBERG, N.P.; BARBOSA, W.; MARTINS, F.P. Catálogo de cultivares de pêssego e nectarina. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2009.

SIMÃO, S. Tratado de fruticultura. Piracicaba: FEALQ, 1998.

SOUZA, F.B.M. Fenologia, produção e qualidades dos frutos de cultivares e seleções de pessegueiro na Serra da Mantiqueira. 2012. Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2012.

VARAGO, A.L. Porta-enxertos clonais no crescimento, produtividade e qualidade de frutos de pessegueiro ‘BRS Kampai’. 2017. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2017.

WAGNER JÚNIOR, A.; BRUCKNER C.H.; SILVA, J.O.C.; SANTOS, C.E.M.; PIMENTEL, L.D.; MAZARO, S.M. Adaptação de genótipos de pessegueiro F2 para condições de baixo acúmulo de frio hibernal. Bragantia, Campinas, v.69, n.4, p.815-822, 2010. Available from: https://www.scielo.br/j/brag/a/3hF9wPxTFnV3GHRSh899wSF/?lang=pt. Accessed on: Feb. 6, 2018.

WREGE, M.S.; STEINMETZ, S.; REISSER JÚNIOR, C.; ALMEIDA, I.R. (ed.). Atlas climático da região Sul: estados do Paraná, Santa Catarina e Rio Grande do Sul. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2011.

Downloads

Published

2023-04-29

How to Cite

Konarzewski Posser , H., Zwick Radons , S., Betemps , D. L., Da Rosa Dutra, B., & Barbosa , J. G. P. (2023). Phenology and fruit quality of peach tree cultivars under the subtropical climatic conditions of Cerro Largo, RS, Brazil. Agropecuária Catarinense Journal, 36(1), 87–91. https://doi.org/10.52945/rac.v36i1.1497

Issue

Section

Scientific article