Phenology and fruit quality of peach tree cultivars under the subtropical climatic conditions of Cerro Largo, RS, Brazil

Authors

  • Helena Konarzewski Posser Federal University of the Southerm Border
  • Sidinei Zwick Radons Federal University of the Southern Border
  • Débora Leitzke Betemps Federal University of the Southern Border
  • Bruna da Rosa Dutra Federal University of the Southern Border https://orcid.org/0000-0001-9413-8702
  • Jorge Gustavo Pinheiro Barbosa Federal University of Santa Maria https://orcid.org/0000-0002-5805-5237

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v36i1.1497

Keywords:

Prunus persica, Phenology, Yield, Fruit Quality, Chilling hours

Abstract

Knowledge about local microclimatic conditions and their influence on flowering, vegetative buds, endodormancy release, phenology, and the production and quality of peaches is essential for the successful introduction of varieties adapted to the region. This study aimed to evaluate the adaptability of four peach cultivars to the edaphoclimatic conditions of the municipality of Cerro Largo, Rio Grande do Sul, Brazil, from 2019 to 2020. The experimental design was completely randomized, with four cultivars (BRS Kampai, BRS Regalo, Chimarrita, and Eldorado) and nine replications. The plants were arranged in four rows, with 2m between plants and 3.5m between rows, and trained in a Y-system. This study evaluated the following parameters: dates of the phenological stages of flowering and sprouting, vegetative growth, fruit production, quality attributes, and weather conditions. Under the established conditions, BRS Kampai showed earlier sprouting and flowering. The Eldorado cultivar showed the longest length of flowering and sprouting. BRS Regalo showed the highest vegetative growth and fruit yield values and was the most adapted to the studied region. The Chimarrita cultivar had the highest average fruit mass and the largest fruit sizes. Eldorado and BRS Regalo had firmer fruits while BRS Kampai, BRS Regalo, and Chimarrita showed the expected values for the TSS, TTA, pH, and TSS/ATT ratio parameters, producing high-quality fruits for fresh consumption.

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Author Biographies

Helena Konarzewski Posser , Federal University of the Southerm Border

Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (2013) e em Pedagogia - Segunda Licenciatura pela Faculdade de Educação e Tecnologia da Região Missioneira (FETREMIS). Especialista em Educação Ambiental pela Faculdade de Educação e Tecnologia da Região Missioneira (FETREMIS). Mestre em Ambiente e Tecnologias Sustentáveis (UFFS).

Sidinei Zwick Radons , Federal University of the Southern Border

Possui graduação (2007), mestrado (2010), doutorado (2012) e pós-doutorado (2020) em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria. Atualmente é Professor da Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS), campus Cerro Largo, atuando nas áreas de Agrometeorologia, Mudança Climática e Agricultura e Ecofisiologia agrícola.

Débora Leitzke Betemps , Federal University of the Southern Border

Professora Associada da Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) - Campus Cerro Largo, RS. Atua no Programa de Pós-Graduação em Ambiente e Tecnologia Sustentáveis (PPGTAS), na linha de pesquisa de Qualidade Ambiental. Graduada em Agronomia, Mestrado e Doutorado em Fruticultura de Clima Temperado pela Universidade Federal de Pelotas, realizou período de doutorado Sanduíche na Univerisita di Pisa (2011) e Pós-Doutorado na Pós Graduação em Ciência dos Solos/ UFSM.

Bruna da Rosa Dutra, Federal University of the Southern Border

Possui graduação em Agronomia (2019) pela Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) e atualmente é mestranda em Agroecosistemas no Programa de Pós-Graduação em Agroecossistemas (UFSC), tendo como linha de pesquisa "Abordagens agroecossistêmicas de processos produtivo". É membro do Núcleo de Ensino, Pesquisa e Extensão em Agroecologia (NEPEA - SC).

Jorge Gustavo Pinheiro Barbosa , Federal University of Santa Maria

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS (2016-2022). Mestrando em Ciência do Solo pela Universidade Federal de Santa Maria - UFSM (2022). Menbro do Grupo de Estudos de Predição de Adubação e Potencial de Contaminação de Elementos em Solos - GEPACES, coordenado pelo Professor Gustavo Brunetto, na Universidade Federal de Santa Maria - UFSM. Atua principalmente na área de Química e Fertilidade do Solo e Planta; Mapeamento Digital do Solo; Agricultura de Precisão; Fruticultura. Possui formação em Técnico em Segurança do Trabalho pelo Sistema Gaúcho de Ensino - SEG. 

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Published

2023-04-29

How to Cite

Konarzewski Posser , H., Zwick Radons , S., Betemps , D. L., Da Rosa Dutra, B., & Barbosa , J. G. P. (2023). Phenology and fruit quality of peach tree cultivars under the subtropical climatic conditions of Cerro Largo, RS, Brazil. Agropecuária Catarinense Journal, 36(1), 87–91. https://doi.org/10.52945/rac.v36i1.1497

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