Pesticides residues in fresh foods in the West region of Santa Catarina, Brazil

Authors

  • João Guilherme Dal Belo Leite Universidade Federal da Fronteira Sul
  • Dheicy Luana Gomes Correia UFFS
  • Diogo Antonio Deoti Cidasc

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v37i2.1837

Keywords:

active ingredient, food security, sustainable agriculture

Abstract

The use of pesticides can pose risks to food safety, particularly in Brazil, which has been the world's largest consumer since 2008. The main objective of this study is to investigate the presence of pesticide residues in fresh foods sold in the West region of Santa Catarina between 2013 and 2018, using data from the Food Without Risk Program (PASR). The database covers 23 foods, collected from markets and rural establishments, and grouped into three categories: No residue, With residue, and Non-compliant. The results demonstrate that, on average, 17% of the samples analyzed between 2013 and 2018 are non-compliant. Notably, bell peppers with 70% of samples non-compliant. Non-compliance is mostly caused by the identification of active ingredients without registration. Around 97% of the identified active ingredients correspond to insecticides (54%) and fungicides (43%). These results emphasize the importance of monitoring, oversight, and agricultural practices capable of mitigating the risks of pesticide use on the environment and human health.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

João Guilherme Dal Belo Leite, Universidade Federal da Fronteira Sul

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS, 2006), Mestrado em Agronegócios (UFRGS, 2008) e Doutorado em Sistemas de Produção Agrícola (Wageningen University, 2013). Atualmente é professor do curso de Agronomia da Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS. 

Diogo Antonio Deoti, Cidasc

Engenheiro agrônomo pela Universidade Federal do Paraná (UFPR), atua desde 2014 como Fiscal Estadual Agropecuário na Companhia Integrada de Desenvolvimento Agrícola de Santa Catarina (Cidasc), em Chapecó

References

AGROFIT. Sistemas de agrotóxicos fitossanitários. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). 2023. Disponível em: http://agrofit.agricultura.gov.br/agrofit_cons/principal_agrofit_cons Acesso em: 9 nov. 2023.

BOMBARDI, L.M. Geografia do uso de agrotóxicos no Brasil e conexões com a União Europeia. São Paulo: FFLCH - USP, 2017. 296p.

CIDASC. Departamento Estadual de Defesa Vegetal – DEDEV. Companhia Integrada de Desenvolvimento Agrícola de Santa Catarina (Cidasc). 2023. Disponível em: https://www.cidasc.sc.gov.br/defesasanitariavegetal/legislacao/is/. Acesso em: 28 nov. 2023.

FDA. Releases FY 2020 Pesticide Residue Monitoring Report. Food and Drug Administration (FDA), 2022. Disponível em: https://bit.ly/3vat68J. Acesso em: 07 fev 2024.

GONÇALVES, M.S. Uso sustentável de pesticidas: análise comparativa entre a União Europeia e o Brasil. 2016. 170f. Tese de Doutorado (Programa de Doutoral em Alterações Climáticas e Políticas de Desenvolvimento Sustentável) – Faculdade de Ciências, Universidade de Lisboa, 2016. Disponível em: https://repositorio.ul.pt/handle/10451/23971. Acesso em: 07 fev 2024

INCA. Agrotóxico. Rio de Janeiro: Instituto Nacional do Câncer (INCA), 2023. Disponível em: https://www.gov.br/inca/pt-br/assuntos/causas-e-prevencao-do-cancer/exposicao-no-trabalho-e-no-ambiente/agrotoxico. Acesso em: 28 nov. 2023.

LOPES, C.V.A.; ALBUQUERQUE, G.S.C. D. Desafios e avanços no controle de resíduos de agrotóxicos no Brasil: 15 anos do Programa de Análise de Resíduos de Agrotóxicos em Alimentos. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v.37, n.2, p.116-219, abr./2021. DOI: https://doi.org/10.1590/0102-311X00116219

RUNTZEL, C.L.; GALVÃO, S.; PEREIRA, M.N.; SOARES, C.E.; SCUSSEL, V.M. Resíduos de agrotóxicos do grupo de ditiocarbamatos em maçãs (Malus domestica Borkh.) in natura no Brasil – 10 anos. Pubvet, v.11, n.5, p.1-8, 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.22256/pubvet.v11n5.452-459

Published

2024-08-30

How to Cite

Leite, J. G. D. B., Correia, D. L. G., & Deoti, D. A. (2024). Pesticides residues in fresh foods in the West region of Santa Catarina, Brazil. Agropecuária Catarinense Journal, 37(2), 13–15. https://doi.org/10.52945/rac.v37i2.1837

Issue

Section

Technical report

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
3
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
33%
33%
Days to publication 
161
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri