Carbohydrases and coproduct cassava meal supplemented in the broiler feed: a review

Authors

  • Jomara Broch Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE
  • Ricardo Vianna Nunes Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE
  • Idiana Mara da Silva Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE
  • Cleison de Souza Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE

Keywords:

poultry, performance, enzymes, Manihot esculenta Crantz.

Abstract

Abstract -Industrialization of cassava (Manihot esculenta Crantz) generates a coproduct called dry residue of cassava (DRC) that can be an alternative energy for broiler feed. DRC has a high content of starch, fibers and low levels of lipids, proteins and mineral mater. However, when it is used for poultry feed formulation is necessary to consider the bromatological composition as well as the presence of antinutritional factors in its composition. Some components found in the DRC such as soluble and insoluble fibers, non-starch polysaccharides and cyanogenic compounds are said to be responsible for negatively affectng animal performance. In this context, carbohydrase enzymes have been used for the purpose of providing more nutrients in the feed, in an attempt to improve or maintain the performance of the animals and thus their profitability. Xylanase, β-glucanase and α-amylase are some of the exogenous enzymes used in diets containing DRC to minimize their indigestible compounds.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Jomara Broch, Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE

Doutoranda na área de Nutrição e Produção de Monogastricos na UNIOESTE

Ricardo Vianna Nunes, Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE

Dr. Professor no Centro de Coências Agrárias da UNIOESTE

Idiana Mara da Silva, Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE

Mestre na área de Nutrição e Produção de Monogastricos na UNIOESTE

Cleison de Souza, Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE

Doutorando na área de Nutrição e Produção de Monogastricos na UNIOESTE

References

ARO, S.O., ALETOR, V.A., TEWE, O.O., AGBEDE, J.O. Nutritional potentials of cassava tuber wastes: A case study of a cassava

starch processing factory in south-western Nigeria. Livestock Research for Rural Development, Cali, v.22, n.11, 2010.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE PROTEÍNA ANIMAL - ABPA. Relatório anual. Disponível em: http://abpabr.com.br/storage/files/

versao_final_para_envio_digital_1925a_final_abpa_relatorio_an ual_2016_portugues_web1.pdf. Acesso em: 05/06/2016.

BEDFORD, M.R.; SCHULZE, H. Exogenous enzymes for pigs and poultry. Nutrition Research Reviews, New York, v.11, n.1,

p.91-114, 1998.

BROCH, J., NUNES, R.V., DE OLIVEIRA, V., DA SILVA, I. M., DE SOUZA, C., WACHHOLZ, L. Dry residue of cassava as a supplementation in broiler feed with or without addition of carbohydrases. Semina: Ciências Agrárias,

Londrina, v.38, n.4, p. 2641-2658, 2017.

CONTE, A. J.; TEIXEIRA, A. S.; FIALHO, E. T.; SCHOULTEN, N. A.; BERTECHINI, A. G. Efeito da fitase e xilanase sobre o desempenho e as características ósseas de frangos de corte alimentados com dietas contendo farelo

de arroz. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.32, n. 5, p.1147-1156, 2003.

CHOCT, M.; KOCHER A.; WATERS D.L.E.; PETTERSSON D., ROSS G.A. Comparison of three xylanases on the nutritive value

of two wheats for broiler chickens. British Journal of Nutrition, London, v.92, p.53–61, 2004.

COSTA, F.G.P.; OLIVEIRA, C.F.S.; BARROS, L.R.; SILVA, E.L.D.; LIMA NETO, R. da C.; SILVA, J.H.V.D. Valores energéticos e composição bromatológica dos fenos de jureminha, feijão bravo e maniçoba para aves. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.36, n.4, p.813-817, 2007.

FAO, Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO food outlook, biannual report on global food markets.

October 2016, FAO Publishing. Disponível em:<http://www.fao.org/3/a-I8080e.pdf>. Acesso em: 09/03/2018.

FERREIRA, A.H.C.; LOPES, J.B.; ABREU, M.L.T.; FIGEIRÊDO, A.V.; RIBEIRO, M. N.; SILVA, F.E.S.; MERVAL, R.R. Raspa integral de

mandioca para frangas de um a 42 dias de idade. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v.13, n.1, p.160-172, 2012.

FERREIRA, A.H.C.; LOPES, J.B.; ABREU, M.L.T.D; SANTANA JÚNIOR, H.A.D.; ARAÚJO, F.S.; SARAIVA, A. Whole scrapings of cassava root in diets for broilers from 1 to 21 days of age. Acta Scientiarum Animal Sciences, Maringá, v.36, n.4, p.357-362, 2014.

HANSON, M.N. Effects of exogenous enzymes and direct-fed microbial on broiler performance and nutrient digestibility

when fed variable inclusions of soy products. MSc. Thesis, Iowa State University, Ames, Iowa, 2014.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Disponível em: <http://186.228.51.37/home/estatistica/populacao/condicaodevida/pof/2008_2009_medidas/pof medidas.pdf>. Acesso em:

/09/2016.

KHEMPAKA, S.; MOLEE, W.; GUILLAUME, M. Dried cassava pulp as an alternative feedstuff for broilers: Effect on growth performance, carcass traits, digestive organs, and nutrient digestibility. The Journal of Applied Poultry Research, Champaign, v.18, n.3, p.487-493, 2009.

LEONEL, M.; CEREDA, M.P. Extração da fécula retida no resíduo fibroso do processo de produção de fécula de mandioca. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.20, n.1, p.122-127, 2000.

LORENZI, J.O. Mandioca. CATI: Campinas, 2003. 116p. (Boletim Técnico, 245).

MARQUES, J.A.; CALDAS NETO, S.F. Mandioca na alimentação animal: parte aérea e raiz. Campo Mourão: Centro integrado de Ensino Superior. 2002. 28p.

MATSUI, K.N.; LAROTONDA, F.D.S.; LUIZ, D.B.; PIRES, A.T.N.; LAURINDO, J.B. Utilização do resíduo seco de mandioca na

produção de bandejas descartáveis. Revista Ceres, Viçosa, v.50, n.292, p.727-736, 2003.

MIDAU, A.; AUGUSTINE, C.; YAKUBU, B.; YAHAYA, S.M.; KIBON, A., UDOYONG, A. O.

Performance of broiler chicken fed enzyme supplemented cassava peel meal based diets. International Journal of Sustainable Agriculture, Colchester, v.3, n.1, p.1-4, 2011.

MORENO, J.E.; ALVARADO, G.J.M.; SANCHEZ, G.D.; LÁZARO, R., MATEOS, G.G. Effects of type and particle size of dietary

fiber on growth performance and digestive traits of broilers from 1 to 21 days of age. Poultry Science, Champaign, v.89, p.2197-2212, 2010.

NGIKI, Y.U.; IGWEBUIKE, J.U.; MORUPPA, S.M. Utilization of cassava products for poultry feeding: a review. The International

Journal of Science and Technology, Michigan, v.2, n.6, p. 48-59, 2014.

OLUKOSI, O.A.; COWIESON, A.J.; ADEOLA, O. Age-related influence of a cocktail of xylanase, amylase, and protease or phytase individually or in combination in broilers. Poultry Science, Champaign, v.86, n.1, p.77-86, 2007.

PICOLI, K.P.; MURAKAMI, A.E.; NUNES, R.V.; DO AMARAL, C.D.; EYNG, C.; OSPINA-ROJAS, I. C. Cassava starch factory residues in the diet of slow-growing broilers. Tropical Animal Health and Production, New York, v.46,

n.8, p.1371-1381, 2014.

SANT’ANA, A. F.; DOMENE, S. M. A. Teores de glicosídeos cianogênicos em derivados de mandioca determinados por protocol adaptado ao laboratório de micronutrientes. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 13., 2008, Campinas. Anais... Campinas: IC-PUC, 2008.

SÁNCHEZ, T.; CHÁVEZ, A.L.; CEBALLOS, H.; RODRIGUES-AMAYA, D.B.; NESTEL, P.; ISHITANI, M. Reduction or delay of post-harvest physiological deterioration in cassava roots with higher carotenoid content. Journal of

the Science of Food and Agriculture, London, v.86, n.4, p.634-639, 2006.

SILVA, H.O.; FONSECA, R.D.; GUEDES FILHO, R.D.S. Características produtivas e digestibilidade da farinha de folhas de mandioca em dietas de frangos de corte com e sem adição de enzimas. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.29, n.3, p.823-829, 2000.

SILVA, R.R.; SILVA, V.; SILVA, F.F.; CARVALHO, G.G.P.; CHAVES, M.A.; FRANCO, I.L.; SILVA, V.S. Resíduo de mandioca na alimentação de ruminantes. Revista Electrónica de Veterinária, Málaga, v.1, n.10, p.1-10, 2005.

SOUSA, J.P.L.; RODRIGUES, K.F.; ALBINO, L.F.T.; VAZ, R.G.M.V.; SILVA, G.F.; SIQUEIRA, J.C.; SANTOS, N.E.R.; PARENTE, I. P.; AMORIM, A.F. Bagaço de mandioca com ou sem complexo enzimático em dietas de frangos de corte. Archivos de Zootecnia, Córdoba, v.63, n.244, p.657-664, 2014.

SOUZA, K.M.R.; CARRIJO, A.S.; KIEFER, C.; FASCINA, V.B.; FALCO, A.L.; MANVAILER, G.V.; GARCÍA, A.M.L. Farelo de raiz integral

de mandioca em dietas de frangos de corte tipo caipira. Archivos de Zootecnia, Córdoba, v.60, n.231, p.489–499, 2011.

SOUZA, T.S.C.; FIORDA, F.A.; MOURA, C.M.; SOARES JÚNIOR, M.S. Propriedades funcionais tecnológicas de farinhas pré-gelatinizadas de bagaço e fécula de mandioca. In: REUNIÃO ANUAL DA SBPC, 63., 2013,

Pernambuco. Anais... São Paulo: SBPC/UFSC, 2013.

SBM. SOCIEDADE BRASILEIRA DE MANDIOCA. 2015. Disponível em:

menu_int=6&id_texto_int=80>. Acesso em: 06/08/2016.

YU, B.I.; CHUNG, T.K. Effects of multipleenzyme mixtures on growth performance of broilers fed corn-soybean meal diets.

Journal of Applied Poultry Research, Champaign, v.13, p.178-182, 2004.

ZANU, H.K.; KAGYA-AGYEMANG, J.K.; AVUKPOR, C.M. Effects of enzyme (Xzyme) supplementation on the performance of laying hens fed diets containing different levels of cassava (Manihot esculenta, Crantz) leaf meal. Journal of Animal and Feed Research, Manitoba, v.3, n.1, p.9-14, 2013

Published

2018-06-12

How to Cite

Broch, J., Nunes, R. V., da Silva, I. M., & de Souza, C. (2018). Carbohydrases and coproduct cassava meal supplemented in the broiler feed: a review . Agropecuária Catarinense Journal, 31(2), 82–86. Retrieved from https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/242

Issue

Section

Bibliografic review

Most read articles by the same author(s)

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
3
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
33%
33%
Days to publication 
360
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri