Refrigeraton and ascorbic acid in the conservaton of minimally processed green onion

Authors

  • Alexandra Goede de Souza Instituto Federal Catarinense - Campus Rio do Sul
  • Jaqueline Carvalho Instituto Federal Catarinense - Campus Rio do Sul
  • Jéssica Mayumi Anami Instituto Federal Catarinense - Campus Rio do Sul

Keywords:

Allium fistulosum, post harvest, darkening, wilting

Abstract

Abstract –The objective of this work was to evaluate the postharvest conservation of green onion minimally processed after treatment with ascorbic acid and refrigerated. The plants were submitted to treatments with immersion in water followed by storage at room temperature; immersion in water followed by storage 10±1o C and 90±5% relative humidity (RH); immersion in ascorbic acid solution at concentrations of 2.5% and 5% followed by refrigerated storage 10±1o C and 90±5% RH. At harvest and after storage of eight days, the fresh weight loss and the attribute of soluble solids (SS), total titratable acidity (AT), SS/AT ratio, pH and apparent wilting and darkening were evaluated. The treatment with immersion in water followed by storage at room temperature showed the greatest loss of fresh mater and apparent wilting and browning, lower levels of SS and SS/AT. The application of ascorbic acid, independent of the dose, followed by refrigerate storage promoted less apparent wilting and browning of the tissue, keeping the minimally processed green onions suitable for consumption until the eighth day of storage.

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Author Biographies

Alexandra Goede de Souza, Instituto Federal Catarinense - Campus Rio do Sul

Possui graduação em Agronomia pela Universidade do Estado de Santa Catarina (1999), mestrado em Manejo do Solo pela Universidade do Estado de Santa Catarina (2005) e doutorado em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina (2015). Atualmente é professora do Instituto Federal Catarinense – Campus Rio do Sul. Desenvolve trabalhos de pesquisa na área de Agronomia, com ênfase em Plantas Medicinais e Ornamentais, Fisiologia Vegetal e Pós-colheita.

Jaqueline Carvalho, Instituto Federal Catarinense - Campus Rio do Sul

Acadêmica do curso de Engenharia Agronômica do Instituto Federal Catarinense-Campus Rio do Sul. Bolsista de iniciação científica patrocinado pela CAPES/CNPq. Membro da diretoria da Associação de Piscicultores do Munícipio de Lontras/SC.

Jéssica Mayumi Anami, Instituto Federal Catarinense - Campus Rio do Sul

Acadêmica do curso de Engenharia Agronômica do Instituto Federal Catarinense - Campus Rio do Sul. Bolsista de Extensão no programa de Iniciação Científica, atuando na área de Fruticultura. Realiza auxilia em trabalhos de pesquisas na área Fisiologia e Pós Colheita de frutas e hortaliças.

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Published

2018-06-12

How to Cite

de Souza, A. G., Carvalho, J., & Anami, J. M. (2018). Refrigeraton and ascorbic acid in the conservaton of minimally processed green onion. Agropecuária Catarinense Journal, 31(2), 58–62. Retrieved from https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/264

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