Management and conservation of sour passion fruit seeds

Authors

  • Graziela Goulart Tartari Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) https://orcid.org/0000-0001-6144-5677
  • Henrique Belmonte Petry Eng. Agrônomo, Doutor, Pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) https://orcid.org/0000-0002-3141-8464
  • Gilson Schlindwein Biólogo, Pesquisador em Ecologia Vegetal, Laboratório de Tecnologia de Sementes da Secretaria Estadual da Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do RS
  • Ricardo Miotto Ternus Agrônomo, Doutor, Secretário Adjunto de Estado da Agricultura da Pesca e do Desenvolvimento Rural de Santa Catarina https://orcid.org/0000-0001-5362-6881
  • Sergio Francisco Schwarz Eng. Agrônomo, Doutor, Professor Adjunto, Departamento de Horticultura e Silvicultura, Faculdade de Agronomia da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) https://orcid.org/0000-0003-0707-9340
  • André Samuel Strassburger Eng. Agrônomo, Doutor, Professor Adjunto, Departamento de Horticultura e Silvicultura, Faculdade de Agronomia da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) https://orcid.org/0000-0002-9321-0271

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1360

Keywords:

Passiflora edulis, seeeding, germination, high quality

Abstract

The production of passion fruit seedlings (Passiflora edulis Sims.) depends on the availability of seeds with high physiological, genetic and phytosanitary quality. The objective of this work was to develop technical standards to determine the harvest point, management and conservation of passion fruit seeds 'SCS437 Catarina'. Seed production must be from fully ripe fruits of selected plants. Removal of the aril must be manual, with the aid of a sieve. Drying must be carried out on paper and under shade, in a ventilated environment. Permeable and impermeable packaging can be used to conserve the seeds, either at room temperature (maximum three months) or in a refrigerator (up to one year). The sowing can be done directly, in the seedling
production recipients or in 128 cell trays, for later transplantation to the definitive recipients.

Metrics

Metrics Loading ...

References

AGUIAR, R.S.; YAMAMOTO, L.Y.; PRETI, E.A.; SOUZA, G.R.B; SBRUSSI, C.A.G.; OLIVEIRA, E.A.P.; ASSIS, A.M.; ROBERTO, S.R.; NEVES, C.S.V.J. Extração de mucilagem e substratos no desenvolvimento de plântulas de maracujazeiro-amarelo. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 35, n. 2, p. 605-612, 2014.

BACK, M.M.; MARCHESI, D.R.; PETRY, H.B. Emergência de plântulas e ocorrência de verrugose em mudas de maracujazeiro-azedo em diferentes substratos e recipientes na fase de sementeira. In: XXV Congresso Brasileiro de Fruticultura, 2017, Porto Seguro. Anais [....] Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2017. p. 559.

BRASIL. Regras para análise de sementes. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, Brasília. 399 p., 2009.

CARLESSO, V.O; BERBERT, P.A.; SILVA, R.F; DETMANN, E. Secagem e armazenamento de sementes de maracujá amarelo (Passiflora edulis Sims f. flavicarpa Degener). Revista Brasileira de Sementes, v. 30, n. 2, p. 65-74, 2008.

CATUNDA, P.H.A.; VIEIRA, H.D.; SILVA, R.F.; POSSE, S.C.P. Influência do teor de água, da embalagem e das condições de armazenamento na qualidade de sementes de maracujá-amarelo. Revista Brasileira de Sementes, Pelotas, v. 25, p.65-71, 2003.

FALEIRO, F.G.; JUNQUEIRA, N.T.V.; J, T.G.; JESUS, O.N.; MIRANDA, D.; OTONI, W.C. Advances in passion fruit (Passiflora spp.) propagation. Revista Brasileira de Fruticultura, v.41, n.2, e-155. Epub April 25, 2019.

JUNGHANS, T.G.; ROSA, R.C.C.; GIRARDI, E.A. Produção de mudas de maracujazeiro. In: JUNGHANS, T.G.; JESUS, O.N. Maracujá do cultivo à comercialização. Embrapa, Brasília – DF, 2017, p.101 a 108.

MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Diário oficial da união. Instrução normativa nº 42, 2019. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/insumos-agropecuarios/insumos-agricolas/sementes-e-mudas/publicacoes-sementes-e-mudas/INN42de17desetembrode2019OlercolasCondimentaresMedicinaiseAromticas.pdf. Acesso em: 03 ago. 2021.

PETRY, H. B.;MORITZ, D. R.;SILVA, D. A.;MEES, A.;SANTOS, F.;MARCHESI, D. R.;TERNUS, R. M. Ações conjuntas entre produtores de maracujá e iniciativa pública no combate da virose-do-endurecimento-dos-frutos em Santa Catarina. Revista Agropecuária Catarinense, Florianópolis, v. 33, n. 3, p. 10-13, 2020.

SILVA, D.A.; PETRY, H.B.; BRUNA, E.D.; MORETO, A.L. Métodos de seleção de plantas de maracujazeiro-azedo para a produção de sementes. Revista Agropecuária Catarinense, Florianópolis, v.32, n.2, p.40-42, maio/ago 2019.

SOUZA, P.V.D.; CARNIEL, E.; FOCHESATO, M. L. Efeito da composição do substrato no enraizamento de estacas de maracujazeiro azedo. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.28, n.2, p.276-279, 2006.

Published

2022-04-19

How to Cite

Goulart Tartari, G., Belmonte Petry, H. ., Schlindwein, G. ., Miotto Ternus, R. ., Francisco Schwarz, S. ., & Samuel Strassburger, A. . (2022). Management and conservation of sour passion fruit seeds. Agropecuária Catarinense Journal, 35(1), 18–20. https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1360

Issue

Section

Technical report

Most read articles by the same author(s)