Estimates of flour and starch yield of cassava roots

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v34i2.797

Keywords:

Manihot esculenta Crantz, starch, industrial yield

Abstract

Through linear regression analysis, equations and graphs were developed that allow estimates of flour yield for the Sul Catarinense and Vale do Itajaí regions, in Santa Catarina, Brazil. In another linear regression study, a mathematical model was generated to estimate the starch yield of the roots from their dry matter content. The method used showed a starch extraction efficiency of 66%, that is, about one third of the starch was retained in the residue. Considering an industrial extraction efficiency close to this value, it is possible to use the equation generated to estimate the production of industrial starch yield from the dry matter content of the tubers. The contents of dry matter and starch of the roots of five commercial cassava cultivars in the south of Santa Catarina, harvested after one and two vegetative cycles, were also determined in this work. Average increases of 8.4% and 5.1% percentage points were recorded in the dry matter content and in the starch yield at the end of the second cultivation cycle.

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Author Biographies

Augusto Carlos Pola, Epagri/Estação Experimental de Urussanga, Santa Catarina, Brasil

Graduado em Engenharia Agronômica no Centro de Ciências Agroveterinárias (Lages-SC) em 1984. Mestrado em Agrometeorologia na Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" em 1987.

Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Eduardo da Costa Nunes, Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1992), mestrado em Biotecnologia pela Universidade Federal de Santa Catarina (2000) e doutorado em Biotecnologia e Biociências pela Universidade Federal de Santa Catarina (2013). Atualmente é pesquisador (Agente técnico de formação Superior IV) da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina-Epagri/Estação Experimental de Urussanga. Tem experiência na área de Agronomia e Botânica, com ênfase em Biotecnologia Vegetal, atuando principalmente nos seguintes temas: Cultura e conservação in vitro de espécies vegetais associadas a aplicação de técnicas de cultura de células e tecidos vegetais e criopreservação. Metabolômica de plantas. Na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) está vinculado a grupo de pesquisa de mandioca (Manihot esculenta Crantz) da Estação Experimental de Urussanga (SC).

Alexsander Luis Moreto, Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (2003), mestrado em Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade Federal de Lavras (2005) e doutorado em Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade Federal de Lavras (2008). Atualmente é pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Melhoramento Vegetal, atuando principalmente nos seguintes temas: melhoramento genético e genética quantitativa.

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Published

2021-08-24

How to Cite

Pola, A. C., Nunes, E. da C., & Moreto, A. L. (2021). Estimates of flour and starch yield of cassava roots. Agropecuária Catarinense Journal, 34(2), 30–33. https://doi.org/10.52945/rac.v34i2.797

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