Fruit yield of ‘Kinkas’ apples as influenced by irrigation and fertigation
DOI:
https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1078Keywords:
Malus domestica, Concentration of nutrients, AdubationAbstract
The objective of this study was to evaluate the effect of irrigation and forms of fertilizers addition to the soil on nutrient availability (conventional solid or fertigation), composition of leaves and fruits as well as fruit yield. The experiment was carried out in the season of 2014/15 in an orchard planted on a Haplumbrept, in São Joaquim, southern of Brazil, with the cultivar Kinkas. Treatments consisted of conventional solid fertilization (CSF), CSF + irrigation (CSF+I, fertigation (F) and (F+I). It was used the completely randomized block design, with eight replications. Irrigation depth and scheduling was determined through tensiometer readings, installed in the experimental units. It was determined the contents of Ca, Mg, P and K in the soil, macro and micronutrients in the leaves, fruit yield, soluble solids, acidity and flesh firmness. Fruit number and fruit yield, as well as soil attributes, were not affected by any treatment. Leave composition varied among treatments: Ca contents were higher on the treatment I+F than on CSF+I; for Mg, the higher contents occurred on treatments CSF and CSF+I relatively to I+F and F; for K, treatments I+F and F presented higher values than CSF and CSF+I. The concentration of sugars was lowest in the fertigated treatment. Thus, besides to affect leaf and fruit composition, the form of nutrient addition to the soil and irrigation had no effect on both soil attributes and fruit yield.
Metrics
References
CASTELO BRANCO, M. S., Desenvolvimento inicial de macieiras submetidas a regimes de irrigação e fertirrigação em São Joaquim-SC. 1998. Dissertação (Mestrado em Ciência do Solo). Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, 2014.
CHEN, J.; GABELMAN, W., H. Morphological and physiological characteristics of tomato roots associated with potassium-acquisition efficiency. Scientia Horticulturae, v.83, p.213–225. 1999. Disponível em: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423899000795. Acesso em: 09 ago. 2017.
COMISSÃO DE QUÍMICA E FERTILIDADE DO SOLO (CQFS/RS e SC). Manual de adubação e calagem para os estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina.10 ed. Porto Alegre, 2004. 400p.
COMISSÃO DE QUÍMICA E FERTILIDADE DO SOLO (CQFS/RS e SC). Manual de calagem e adubação para os estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina.11 ed. Porto Alegre, 2016. 376 p.
CONCEIÇÃO, M.A.F.; NACHTIGALL, G. R.; CARGINO, C.; FIORAVANÇO, J. C. Demanda hídrica e coeficientes da cultura (Kc) para macieiras em Vacaria-RS. Ciência Rural, Santa Maria-RS, v.41, n.3, p.459-462, 2011.
COELHO, E.F.; SOUZA, V.F.; PINTO, J. M. Manejo da Fertirrigação em Fruteiras. Bahia Agrícola, v.6, n.1, 2003. P 65-70. Disponível em: http://www.seagri.ba.gov.br/sites/default/files/V6N1_pesq_manejo.pdf, acesso em: 02 jun 2014.
DORTZBACH, D.; PEREIRA, M. G.; VIANNA, L. F. N.; GONZÁLEZ, A. P. Horizontes diagnósticos superficiais de Cambissolos e uso de δ13C como atributo complementar na classificação de solos. Pesquisa agropecuária brasileira, Brasília, v.51, n.9, p.1339-1348, set. 2016. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/pab/v51n9/0100-204X-pab-51-09-1339.pdf. Acesso em: 25 ago. 2017.
EMBRAPA. Manual de análises químicas de solos, plantas e fertilizantes. Brasília, DF: Embrapa, 2009. 627p. (Embrapa Informação Tecnológica).
EMBRAPA. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3.ed. rev. e ampl. Brasília,DF: Embrapa, 2013. 353p.
EPAGRI. Dados e Informações Biofísicas da Unidade de Planejamento Regional Planalto Sul Catarinense – UPR 3. Florianópolis, SC, 2002.
EPAGRI. A Cultura da Macieira. 1. ed. Florianópolis, SC, 2006. 743 p.
ERNANI, P. R.; ALMEIDA, J. A. & SANTOS, F. C. Fósforo. In: Fertilidade do Solo. NOVAIS, R.F.; ALVAREZ, V.H.; BARROS, N. F.; FONTES, R. L. F.; CANTARUTTI, R. B.; NEVES, J. C. L. (Ed.) Viçosa, MG; Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2007.
ERNANI, P. R. Química do solo e disponibilidade de nutrientes. Lages - SC, 2008. 230 p.
H. FILHO, S.F.; SOUSA, V.F. de.; AZEVEDO, B.M. de.; ALCANTARA, R.M.C.M. de.; RIBEIRO, V.Q.; ELOI, W.M. Efeitos da fertirrigação de N e K2O na absorção de macronutrientes pela gravioleira. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola Ambiental, Campina Grande, PB. v.10, n.1, p.43–49, 2006.
HOFFMANN, A.; NACHTIGALL, G.R. Fatores edafoclimáticos.In: Maçã: produção. NACHTIGALL, G. R. (Ed.) Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho; Brasília. (Embrapa Informação Tecnológica) 2004. p. 25-31.
NACHTIGALL, G.R.; CARGNINO, C.; NAVA, G. Efeito da Irrigação e Fertirrigação na Produtividade e Qualidade de Macieiras Royal Gala. 2006–2008. 2012.
NACHTIGALL, G.R.; CARGINO, C.; ERNANI, P.R. Disponibilidade de Água no Solo para o Cultivo de Macieira nas Safras 2008/09 a 2012/13 em Vacaria, RS. Embrapa. Bento Gonçalves, RS. 2013. (Comunicado Técnico, 147)
NOVAIS, R.F.; ALVAREZ, V.H.; BARROS, N. F.; FONTES, R. L. F.; CANTARUTTI, R. B.; NEVES, J. C. L. Fertilidade do Solo. Viçosa, MG, Sociedade Brasileira de Ciência do Solo. 2007. 1017p.
OLIVEIRA, R. H.; ROSOLEM, C. A.; TRIGUEIRO, R. M. Importância do fluxo de massa e difusão no suprimento de potássio ao algodoeiro como variável de água e potássio no solo. Revista Brasileirade Ciência do Solo, Viçosa, v.28, n.3, p.439-445, 2004 . Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832004000300005. Acesso em: 09 ago. 2017.
PEREIRA, A. B.; VILLA NOVA, N. A.; ALFARO, A. T. Necessidades hídricas de citros e macieiras a partir da área foliar e da energia solar. Revista Brasileira de Fruticultura, v.31, n.3. pp. 671-679. 2009. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-29452009000300008&script=sci_arttext. Acesso em: 11/03/2015.
SANTOS, P.G. dos.; BERTOL, I.; MIQUELLUTI, D.J.; ALMEIDA, J.A.; MAFRA, A.L. Agrupamento de pedons de Cambissolos húmicos com base em atributos físicos e químicos utilizando a estatística multivariada. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v.39, p.350-360, 2015. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/rbcs/v39n2/0100-0683-rbcs-39-2-0350.pdf. Acessoem: 08 ago. 2017.
SAS INSTITUTE. The SAS-system for windows: release 6.08 (Software). Cary, 633p. 1996.
SEZERINO, A.A. Sistema de produção para a cultura da macieira em Santa Catarina. Florianópolis: Epagri, v. 136, 2018.
SOUZA, T.R.D., BÔAS, R.L.V., QUAGGIO, J.A., SALOMÃO, L.C.; FORATTO, L. C. Dinâmica de nutrientes na solução do solo em pomar fertirrigado de citrus. Pesquisa agropecuária brasileira, Brasília, v.47, n.6, p.846-854, 2012. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/pab/v47n6/47n06a16.pdf. Acesso em: 17 ago. 2017.
SORRENTI, G., ROMBOLÁ, A. D., GARSEA, G., PIERI, A., PORRO, D.; BRUNETTO, G., MIOTTO, A.; SCHIMIDT, D.E; GATIBONI, L. C. O cultivo da macieira na Itália: porta-enxertos, cultivares, adubação e irrigação. Biotemas, v.25, n.4, p.121-129, Florianópolis, SC. 2012. Disponível em: https://periodicos.ufsc.br/index.php/biotemas/article/view/2175-7925.2012v25n4p121. Acesso em: 07 ago. 2017.
TEDESCO, M.J.; GIANELLO, C.; BISSANI, C.A.; BOHNEN, H. & VOLKWEISS, S.J. Análise de solo, plantas e outros materiais. 2. Ed. Porto Alegre, RS. Departamento de Solos UFRGS, 174 p., 1995.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Juliana Hugen Cechinel, Marlise Nara Ciotta, Gilberto Nava, Paulo Roberto Ernani
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.