Flesh browning in Fuji, Cripps pink and SCS427 Elenise apples

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1179

Keywords:

Fresh apple, Minimally processed foods, Browning index, Enzymatic activity

Abstract

This study aimed to evaluate the flesh browning index of SCS427 Elenise, Fuji and Cripps Pink apples after cutting, simulating the preparation of minimally processed food. Two distinct experiments were performed, one using newly harvested fruits and the other after storage of 75 and 120 days at a common cold atmosphere at 1ºC. The fruits were cut in the equatorial portion and the flesh was evaluated by digital colorimetric sensors throughout 0 to 48 hours after cutting. ‘Cripps Pink’ apples presented the highest flesh browning in both experiments. Whereas ‘SCS427 Elenise’ apples showed the lowest flesh browning and took longer to reach their maximum index than the other cultivars, which means they are more recommended for minimally processed food than ‘Fuji’ and ‘Cripps Pink’ apples.

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Author Biographies

Cristiane Carlesso, Universidade do Estado de Santa Catarina

Engenheira Agrônoma pela Universidade do Alto Vale do Rio do Peixe (UNIARP). Mestre em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC). Atualmente é doutoranda no Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina
(UDESC).

Thyana Lays Brancher

Doutora em Biotecnologia Vegetal na Universidade Federal de Lavras (UFLA). Mestre em Produção Vegetal pela Universidade Estadual de Santa Catarina (UDESC). Bacharel em Biotecnologia Industrial pela Universidade do Oeste de Santa Catarina - Campus de Videira.

Marcus Vinícius Kvitschal, Epagri/Estação Experimental de Caçador

Engenheiro Agrônomo e mestre em Agronomia na área de concentração em
Melhoramento Genético Vegetal pela Universidade Estadual de Maringá (UEM)
e doutor em Genética e Melhoramento também pela Universidade Estadual de
Maringá. Pesquisador em Melhoramento Genético de Fruteiras de Clima
Temperado, Estação Experimental de Caçador SC.

Maraisa Crestani Hawerroth, InnoveAgro - Pesquisa e Consultoria Agronômica

Graduação em Agronomia pela Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC), mestrado e doutorado em Agronomia - área de Concentração Melhoramento Genético de Plantas pela Universidade Federal de Pelotas (UFPel). Pesquisadora do InnoveAgro - Pesquisa e Consultoria Agronômica,
Brasil.

Luiz Carlos Argenta, Epagri/Estação Experimental de Caçador

Graduado em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal de Pelotas (UFPel), mestre e doutor em Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri).

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Published

2022-04-19

How to Cite

Carlesso, C., Brancher, T. L. ., Kvitschal, M. V. ., Hawerroth, . M. C. ., & Argenta, L. C. . (2022). Flesh browning in Fuji, Cripps pink and SCS427 Elenise apples. Agropecuária Catarinense Journal, 35(1), 36–39. https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1179

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