SCS424 fortunato – peach cultivar of low chilling requirement

Authors

  • Emilio Della Bruna Epagri/Estação Experimental de Urussanga
  • Alexsander Luis Moreto Epagri/Estação Experimental de Urussanga
  • Marco Antônio Dalbó Epagri/Estação Experimental de Videira
  • Henrique Belmonte Petry Epagri/Estação Experimental de Urussanga

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v29i3.143

Keywords:

Prunus persica (L.) Batsch, genetic improvement, open pollination.

Abstract

The peach cultivar SCS424 Fortunato was obtained by the Genetic Improvement Program of Epagri/Urussanga Experimental Station, located at Urussanga, Santa Catarina State. It was originated by collecting and germinating the seeds of an open pollinated F1 population obtained from a cross between the cultivars Ouromel 4 (female progenitor) and Pampeano (male progenitor). This cultivar is adapted to regions with approximately 150 hours of chilling below 7,2ºC and no occurrence of late frosts. The cultivar is susceptible to Xanthomonas arborícola pv. pruni and it is necessary its cultivation in places sheltered from winds, or to install vegetables curtains around the orchard. This peach cultivar presents fruit with white pulp, low acidity and standard commercial size. It is recommended for planting in the southern region of Santa Catarina with altitudes above 200 meters, and other regions of southern Brazil with climatic similarity.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Alexsander Luis Moreto, Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Engenheiro-agrônomo, Dr.

Marco Antônio Dalbó, Epagri/Estação Experimental de Videira

Engenheiro-agrônomo, Ph.D.

Henrique Belmonte Petry, Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Engenheiro-agrônomo, Dr.

References

AGRIANUAL 2014. Anuário estatístico da agricultura brasileira. São Paulo: FNP Consultoria e Comércio, 2014. p.389-391.

BARBOSA, W.; OJIMA, M.; DALL’ORTO, F.A.C.; MARTINS, F.P.; CASTRO, J.L.; SANTOS, R.R. Avaliação de pessegueiros e nectarineiras introduzidos no Brasil, procedentes da Flórida-EUA. Scientia agricola, Piracicaba, v.54, n.3, p.152-159, 1997.

BASSI, D.; MONET, R. Botany and Taxonomy. In: LAYNE, D.R.; BASSI, D. (Ed.). The peach –botany, production and uses. London, UK:Cabi, 2008. p.1-36.

BRASIL. Ato n. 1, de 10 de janeiro de 2008. Instruções para execução dos ensaios de distingüibilidade, homogeneidade e estabilidade de cultivares de pessegueiro e nectarineira (Prunus persica (L.) Batsch). Diário Oficial da União, Brasília, p.5-6, 15 jan. 2008.

BRUNA, E.D.; MORETO, A.L.; DALBÓ, M.A. Uso do coeficiente de repetibilidade na seleção de clones de pessegueiro para o litoral sul de Santa Catarina. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.34, n.1, p.206-215, 2012.

FANZON, C.R.; RASEIRA, M.C.B. Origem e história do pessegueiro. In: RASEIRA, M.C.B; PEREIRA, J.F.M.; CARVALHO, F.L.C. (Ed.). Pessegueiro. Brasília, DF: Embrapa, 2014. p.19-23.

FEHR, W.R. Principles of cultivar development. v.1. Therory and technique. New York: Macmilan, 1987. 536p.

MADAIL, J.C.; RASEIRA, M.C.B. Aspectos da produção e mercado do pêssego no Brasil. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2008. Disponível em: http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/Repositorio/Circular_8

_000gihms14i02wx5ok05vadr1g2w5svd.pdf. Acesso em: 1 jun. 2015. (Embrapa,Circular técnica, 2008).

Published

2017-01-09

How to Cite

Bruna, E. D., Moreto, A. L., Dalbó, M. A., & Petry, H. B. (2017). SCS424 fortunato – peach cultivar of low chilling requirement. Agropecuária Catarinense Journal, 29(3), 49–53. https://doi.org/10.52945/rac.v29i3.143

Issue

Section

Germplasm

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >>