Tomato productivity due to potassium fertilization
Keywords:
Solanum lycopersicum L., potassium, plant nutrition.Abstract
Abstract: The research was carried out under field conditions at Epagri - Experimental Station of Caçador, SC, Brazil, during the growing seasons 2006/07 and 2007/08, to evaluate the effect of potassium (K) fertilization on tomato yield under no-till system. The experimental design was CRB, with five replications. The treatments of K2O, as KCl, were 0, 150, 300, 450 and 600 kg ha-1 in 2006/07 and 0, 200, 400, 600 and 800 kg ha-1 in 2007/08. The MEE of the marketable tomatoes in the growing season 2006/07 was with the application of 464 kg ha-1 of K2O. The MTE for total, marketable, and extra AA yields was achieved with the K2O doses of 428, 475 and 550 kg ha-1 in 2006/07, and 625, 484 and 593 kg ha-1 in 2007/08. In 2007/08, the positive response began with the application of about 50 kg ha-1 K2O. In the growing season 2007/08, the yield of extra AA tomatoes increased substantially by increasing potassium application.Metrics
References
ALVARENGA, M.A.R. Tomate: produção em campo, casa de vegetação e em hidroponia. Lavras: UFLA, 2004. 400p.
CURI, N. Potássio no solo. Informações Agronômicas, Piracicaba, n.107, p.3, set. 2004.
DIAS, R. de C.S.; RESENDE, G.M. de; COSTA, N.D. (Ed.). Sistema de produção de melancia. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. (Embrapa Semiárido. Sistemas de Produção, 6).
EMBRAPA. Sistema brasileiro de classificação de solos. 2.ed. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2006. 306p.
FERREIRA, D.F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v.35, n.6, p.1039‑1042, 2011.
FONTES, P.C.R.; SAMPAIO, R.A.; FINGER, F.L. Fruit size, mineral composition and quality of trickle-irrigated tomatoes as affected by potassium rates. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.35, n.1, p.21-25, 2000.
GENUNCIO, G.C. Crescimento e produção do tomateiro em sistemas de cultivo a campo, hidropônico e fertirrigado, sob diferentes doses de nitrogênio e potássio. 2009. 150f. Tese ( Doutorado em Agronomia, Ciência do Solo) – Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2009.
KANAI, S.; OHKURA, K.; ADU-GYAMFI, J.J. ET al. Depression of sink activity precedes the inhibition of biomass production in tomato plants subjected to potassium deficiency stress. Journal of Experimental Botany, v.58, n.11, p.2917-2928, 2007.
MARSCHNER, H. Mineral Nutrition of Higher Plants. New York: Academic Press, 1995. p.06–78.
MENGEL, K., KIRKBY, E.A. Principles of Plant Nutrition. Bern, Switzerland: International Potash Institute, 1987. p.347-373.
MUELLER, S.; WAMSER, A.F.; BECKER, W.F.; SANTOS, J.P.dos. Indicações técnicas para tomateiro tutorado na Região do Alto Vale do Rio do Peixe. Florianópolis: Epagri, 2008b. 78p. (Epagri. Sistemas de Produção, 45).
MUELLER, S.; SUZUKI, A.; WAMSER, A.F. et al. Adubação do tomate na região do Alto Vale do Rio do Peixe - safra 2007/2008. REUNIÃO SUL-BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO, 7., 2008, Santa Maria, RS. Anais... Santa Maria: SBCS/NRS, 2008b.
PANDOLFO, C.; BRAGA, H.J.; SILVA JÚNIOR, V.P. Atlas climatológico digital do Estado de Santa Catarina. Florianópolis: Epagri, 2000. CD-ROM.
SILVA, T.R.T.; FURTINI NETO, A.E. FERNANDEZ, L.A.; CURI, N.; VALE, F.R. Formas, relação quantidade/intensidade e biodisponibilidade de potássio em diferentes Latossolos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.35, n.10, p.2065-2073, 2000.
SILVA, J.B.C. da; GIORDANO, L.B.; FURUMOTO, O. et al. Cultivo de Tomate para Industrialização. Embrapa Hortaliças. 2006. (Sistemas de Produção, 1 - 2ª Ed).
SÍNTESE ANUAL DA AGRICULTURA DE SANTA CATARINA. Disponível em: . Acesso em: 16/05/2012.
SOCIEDADE BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO. Manual de adubação e calagem para os Estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina. 10.ed. Porto Alegre, RS: SBCS/Núcleo Regional Sul, Sociedade de Química e Fertilidade do Solo - RS/SC. 2004. 400p.
VILLA, M.R.; FERNANDES, L.A.; FAQUIN, V. Formas de potássio em solos de várzea e sua disponibilidade para o feijoeiro. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v.28, n.4, p.649-658, 2004.
TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 3.ed. Porto Alegre: Artmed, 2004. 719p.