Management to reduce finger dropping of bananas
DOI:
https://doi.org/10.52945/rac.v38i2.2038Keywords:
Resistance to finger dropping, Post-harvest, Banana ripening, Banana genetic improvement, Musa sp.Abstract
The finger-dropping of ripe bananas, or "threshing of bananas", causes the devaluation of the fruit, reducing its shelf life and useful life for the consumer. To generate information about this damage, it was evaluated the finger-dropping resistance of cultivars SCS454 Carvoeira (AAB triploid) and BRS Platina (AAAB tetraploid), as well as the influence of organic and traditional production systems on finger-dropping resistance. The triploid cultivar SCS454 Carvoeira was more resistant to the finger-dropping of ripe fruits than the tetraploid ‘BRS Platina’, and both were more resistant to dropping when cultivated in the conventional production system.
Metrics
Publication Facts
Reviewer profiles N/A
Author statements
- Academic society
- Epagri - Revista Agropecuária Catarinense
- Publisher
- Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri
References
BORGES A.L.; ALBUQUERQUE, A. F. A. de; AMORIM, E. P.; ROCHA, H. S.; PEREIRA, M. E. C.; RODRIGUES, M. G. V.; SILVA, S. de O e; DONATO, S. L. R.; CORDEIRO, Z.J.M. Cultivo da bananeira ‘BRS Platina’. Cruz das Almas: Embrapa, 2012. 37p.
CERQUEIRA, R.C. Avaliação de características pós-colheita de genótipos de bananeira (Musa spp.). 2000. 60f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) – Universidade Federal da Bahia, Cruz das Almas, 2000.
CHITARRA, M.I.F.; CHITARRA, A.B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. rev. e ampl. Lavras: UFLA, 2005. 785p.
CRUZ, C.D.; REGAZZI, A.J. Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético Viçosa: UFV, 1997. 390p.
DONATO, S.L.R.; SILVA, S.O.; LUCCA FILHO, O.A.; LIMA, M.B.; DOMINGUES, H.; ALVES, J.S. Comportamento de variedades e híbridos de bananeira (Musa spp.), em dois ciclos de produção no sudoeste da Bahia. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 28, n. 1, 2006.
LICHTEMBERG, L.A.; MALBURG, J.L.; HINZ, R.H. Transporte interno dos cachos de banana. In: MATSUURA, F.C.A.U.; FOLEGATI, M.I. da S. (Org.). Banana pós-colheita. Brasília: Embrapa/SPI, 2001. p.73-99
LIVRAMENTO, G.; NEGREIROS, R.J.Z. Banana: Recomendações técnicas para o cultivo no litoral norte de Santa Catarina. Florianópolis: Epagri, 2017. 101p. (Epagri. Sistema de Produção, 49).
MARO, L.A.C.; LIMA, J.D.; NEGREIROS, R.J.Z. Manejo da banana na colheita e pós-colheita. In: GUIMARÃES, G.G.F.; BELTRAME, A.B.; MALBURG, J.L.; MARO, L.A.C.; SCHERER, R.F.; NEGREIROS, R.J.Z. (Eds) Produção de banana em Santa Catarina. Florianópolis: Epagri, 2023. p.33-45.
MARRIOTT, J. Bananas: physiology and biochemistry of storage and ripening for optimum quality. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Boca Raton, v.13, p.41-88, 1980.
PRESSEY, R.; AVANTS, J.K. Solubilization of cell walls by tomato polygalacturonases: effects of pectinesterases. Journal of Food Biochemistry, Westport, v.6, n.1, p.57-74, 1982.
PEREIRA, M.C.T., SALOMÃO, L.C.C., SILVA, S.D.O., CECON, P. R., PUSCHMANN, R., JESUS, O.N.D., E CERQUEIRA, R.C. Suscetibilidade à queda natural e caracterização dos frutos de diversos genótipos de bananeiras. Revista Brasileira de Fruticultura, v.26, p.499-502, 2004.
PIMENTEL, R.M.A.; GUIMARÃES, F.N.; SANTOS, V.M.; RESENDE, J.C.F. Qualidade pós-colheita dos genótipos de banana PA42-44 e Prata-Anã cultivados no norte de Minas Gerais. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.32, n.2, 2010.
PBMH & PIF. Programa Brasileiro para a Modernização da Horticultura & Produção Integrada de Frutas. Normas de classificação de banana. São Paulo: CEAGESP, 2006.

Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Ricardo José Zimmermann de Negreiros, Ramon Felipe Scherer, Gelton Geraldo Fernandes Guimarães

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.