Alternatives of chemical thinning in ‘Fuji Suprema’ apples

Authors

  • José Luiz Petri Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina
  • Poliana Francescatto Cornell University
  • André Amarildo Sezerino Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina
  • Gentil Carneiro Gabardo Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Mariuccia Schlichting De Martin Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina

Keywords:

Malus domestica, benzyladenine, naftalen acetic acid, ethephon

Abstract

Abstract – The fruit thinning of an apple tree is one of the most important cultural practices for increasing fruit size and quality, in addition to avoiding the alternation of production. Chemical thinning is widely used in apple growing, because it reduces the need for labor and allows the activity to be performed in an appropriate period. Combinations of flowering and post-flowering chemical thinners have provided more effectve results for cultivars with high fruit set. The aim of this work was to evaluate the response of the application of combinations of flowering and post-flowering chemical thinners in ‘Fuji Suprema’ apple tree. The experiments were conducted from 2011 to 2013 evaluating the combination of benzyladenine (BA) with GA4+7+BA, ANA and ethephon, used in different concentrations and times of application. The flowering and post-flowering chemical thinners are efficient for ‘Fuji Suprema’ apple tree. The flowering chemical thinners GA4+7+BA or BA and the post-flowering chemical thinner BA combined with ANA or ethephon presented the closest results to hand thinning, being an efficient alternative.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

José Luiz Petri, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (1969) e mestrado em Agronomia pela Universidade Federal de Pelotas (1976). Atualmente é Presidente da Sociedade Brasileira de Fruticultura e pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fitotecnia em fruticultura de clima temperado, atuando principalmente nos seguintes temas: malus domestica, dormência, adaptação, macieira , polinização e reguladores de crescimento. 

Poliana Francescatto, Cornell University

Possui graduação em Agronomia pela Universidade do Estado de Santa Catarina (CAV/UDESC) (2005). Durante a graduação foi bolsista de Extensão (2001/2002) e bolsista de Iniciação Cientifica Probic/UDESC (2002/2004). Possui mestrado em Agronomia pela Universidade Federal de Pelotas (PPGA/UFPEL) (2009), na área de concentração em Fruticultura de Clima Temperado, e doutorado pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) pelo programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais (CCA/UFSC) (2010-2014). Possui Pós-Doutorado em Sistemas de Produção (EMBRAPA Vacaria/CNPQ - 2014-2015) Possui experiência em biologia floral, reguladores de crescimento vegetal, fisiologia vegetal, propagação vegetal, manejo cultural e fisiologia pós-colheita de frutíferas de clima temperado.

André Amarildo Sezerino, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina

Eng. Agrônomo com mestrado e doutorado em Recursos Genéticos Vegetais pela Universidade Federal de Santa Catarina, com período de doutorado sanduíche no Instituto Superior de Agronomia da Universidade Técnica de Lisboa - Portugal. Tem experiência na área de Fitotecnia, com ênfase na área de fruticultura de clima temperado, especialmente nas culturas da macieira, pereira e mirtileiro. Também tem experiência na área de apicultura com ênfase em polinização dirigida para a fruticultura e sanidade apícola. Atualmente é pesquisador na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri), Estação Experimental de Caçador, SC e Professor do Curso de Agronomia da Universidade Alto Vale do Rio do Peixe (Uniarp).

Gentil Carneiro Gabardo, Universidade do Estado de Santa Catarina

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Alto Vale do Rio do Peixe (2011) e mestrado em Produção Vegetal, na Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC/Lages-SC (2015). Atualmente é aluno de pós graduação a nível de doutorado em Produção Vegetal, na Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC/Lages-SC, desenvolve o Projeto intitulado "BENEFÍCIOS DO RALEIO DE FLORAÇÃO E PÓS- FLORAÇÃO COM PRODUTOS HORMONAIS NA CULTURA DA MACIEIRA", em parceria com o setor de fitotecnia da EPAGRI/Estação Experimental de Caçador.

Mariuccia Schlichting De Martin, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina

Possui Graduação em Agronomia (2011), Mestrado (2013) e Doutorado em Produção Vegetal (2015) pela Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC). Tem experiência na área de Fisiologia Vegetal e Tecnologia em Pós-colheita, com ênfase nos temas qualidade de fruteiras de clima temperado, armazenamento de frutos, nutrição mineral e manejo de doenças pós-colheita. Atualmente é pesquisadora na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (EPAGRI).

References

BYERS, R. E.; CARBOUGH, D. H. Effect of the chemical thinning sprays on the apples fruit set, HortTechnology, v.1, p.41-48, 1991.

COSTA, G. What’s new in plant bioregulators? Acta Horticulturae, n.998, p.27-36, 2013.

DECKERS, T.; SHCHOOFS, H.; VERJANS, W. Looking for solution for chemical fruit thinning on apple. Acta Horticulturae, n.884, p.237-244. 2010.

EPAGRI. A cultura da macieira. 2.ed., Florianópolis, SC: Epagri, 2006, 743p.

FALLAHI, E.; GREENE, D. W. The Impact of Blossom and Postbloom Thinners on Fruit Set and Fruit Quality in Apples and Stone Fruits. Acta Horticulturae, v.884, p.179-187, 2010.

FERREIRA, D, F, SISVAR – programa estatístico, Versão 5,3 (Build 75), Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2010.

GREENE, D. W. Effects of repeated yearly application of chemical thinners on ‘McIntosh’ Apples. HortScience, v.40, n.2, p.401-403, 2005.

GREENE, D. W.; AUTIO, W. R.; ERF, J. A.; ZHONGYUAN, Y. M. Mode of action of benzyladenine when used as a chemical thinner. Journal of the American Society Horticultural Science, v.117, p.775-779, 1992.

GREENE, D. W.; COSTA, G. Fruit thinning in pome- and stone-fruit: state of the art. Acta Horticulturae, v.998, p.93-102, 2013

COUTO, M. Raleio químico em macieiras ‘Fuji Suprema’ e ‘Lisgala’. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 35, n.1, p.170-182, 2013.

PETRI, J. L.; LEITE, G. B.; BASSO, C, Chemical thinning of ‘Fuji’ apples growing in mild winter climate. Acta Horticulturae, v.727, p.429-436, 2006.

ROBINSON, T. L.; LAKSO, A. N. Between Year and Within Year Variation in Chemical Fruit Thinning Efficacy of Apple during Cool Springs, Acta Horticulturae, v.636, p.283-294, 2004.

ROSÁRIO, C.; OLIVEIRA, C. M.; MOTA, M. Monda da macieira “Gala” (Malus domestica Borkh), Estudo de novas substâncias ativas. Simpósio Nacional de Fruticultura, 3, 2014. Anais... Vila Real, Portugal, p.1-8, 2014.

WEBSTER, A. D.; SPENCER, J. E. New strategies for the chemical thinning of apple (Mallus domestica, Borkh) cultivars Queen Cox and Royal Gala. Journal of Horticulturae Science e Biotechnology, v.74, n.3, p.337-346, 1999.

WEBSTER, T.; SPENCER, J. Fruit thinning plums and apricots. Plant Growth Regulation, v.31, p.101-112, 2000.

WERTHEIM, S. J. Developments in the chemical thinning of apple and pear. Plant Growth Regulation, v.31, p.85-100, 2000.

YUAN, R.; GREENE, D. W. Benzyladenine as a chemical thinner for McIntosh apples, I, Fruit thinning effects and associated relationships with photosynthesis, assimilate translocation, and nonstructural carbohydrates. Journal of the American Society for Horticultural Science, v.125, p.169–176, 2000a.

YUAN, R.; GREENE, D. W. Benzyladenine as chemical thinner for ‘McIntosh’ apples, II,Effect of benzyladenine, bourse shoot tip removal, and life number on fruit retention. Journal American Society of Horticultura Science, v.125, p.177-182, 2000b.

Published

2018-06-12

How to Cite

Petri, J. L., Francescatto, P., Sezerino, A. A., Gabardo, G. C., & De Martin, M. S. (2018). Alternatives of chemical thinning in ‘Fuji Suprema’ apples. Agropecuária Catarinense Journal, 31(2), 74–81. Retrieved from https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/234

Issue

Section

Scientific article

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2