Avaliação de cultivares de cenoura na região do alto vale do Itajaí em Santa Catarina

Authors

  • Vandréia Ricobom Teixeira Prefeitura municipal de Rio do Sul-SC
  • Leandro Luiz Marcuzzo Instituto Federal Catarinense - IFC/Campus Rio do Sul

Keywords:

Daucus Carota L., genotypes, productivity

Abstract

Carrot is the fifth vegetable of economic importance in Brazil, and in Santa Catarina state, the region of the High Valey of Itajaí presents favorable conditions for cultivating the crop due to the climate and being close to the large consumer centers. However, it´s important to know the behavior of eigth cultivars in this region. The cultivars Alvorada, Brasília, Brazlândia, Ferracini, Flakee and Suprema presented the best yields and Alvorada, Brazlândia, Ferracini Nantes and the lowest losses within the categories under the cultivation conditions of the High Valey of Itajaí region of Santa Catarina State, Brazil.

 

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Vandréia Ricobom Teixeira, Prefeitura municipal de Rio do Sul-SC

Eng.-agrônoma, aluna do curso de especialização do IFC/Campus Rio do Sul e da prefeitura municipal de Rio do Sul, Rua Wenceslau Borini, s/n, Bairro Canta Galo, 89160-000, fone (47) 3531-1140, e-mail: ricobom.13@hotmail.com

Leandro Luiz Marcuzzo, Instituto Federal Catarinense - IFC/Campus Rio do Sul

Eng.-agrônomo, Dr., Instituto Federal Catarinense - IFC/Campus Rio do Sul, C.P. 441, 89163-356 Rio do Sul, SC, fone (47) 3531-3700, e:mail: leandro.marcuzzo@ifc.edu.br

References

BELING, R.R. (Ed.). Anuário brasileiro de hortaliças 2017. Santa Cruz do Sul: Gazeta Santa Cruz, 2016. Disponível em:

www.editoragazeta.com.br/flip/anuariohortalicas2-2017/fles/assets/ common/downloads/publicaton.pdf>. Acesso em: 4

jan. 2018.

CANTERI, M.G., ALTHAUS, R.A., VIRGENS FILHO, J.S., GIGLIOTI, E.A., GODOY, C.V. SASMAgri: Sistema para análise e separação de médias em experimentos agrícolas pelos métodos Scot-Knot, Tukey e Duncan. revista Brasileira de Agrocomputação, Ponta Grossa, v.1, n.1, p.18-24, 2001.

EMBRAPA. Sistema Brasileiro de classificação de solos. 3. Ed. Brasília, DF: Embrapa, 2013, 353p.

FILGUEIRA, F.A.R. novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3. Ed. Viçosa, MG: UFV, 2013, 421p.

MAROUELLI, W.A.; OLIVEIRA, R.A.; SILVA, W.L.C. irrigação na cultura da cenoura. Brasília, DF: Embrapa, 14p. (Circular Técnica, 48). 2007.

PROGRAMA PADRÃO: programa brasileiro para a melhoria dos padrões comerciais e embalagens de hortigranjeiros. classificação de cenoura. São Paulo: CQH/CEAGESP, 2000.

SOCIEDADE BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO. Manual de adubação e calagem para os Estados do rio Grande do Sul e de Santa Catarina. 10. ed. Porto Alegre, RS: SBCS/Núcleo Regional Sul; Comissão de Química e Fertlidade do Solo – RS/SC, 2004, 400p

Published

2018-10-03

How to Cite

Teixeira, V. R., & Marcuzzo, L. L. (2018). Avaliação de cultivares de cenoura na região do alto vale do Itajaí em Santa Catarina. Agropecuária Catarinense Journal, 31(3), 41–43. Retrieved from https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/299

Issue

Section

Scientific note

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
3
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
33%
33%
Days to publication 
268
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri