Sources of Nitrogen and Potassium applied by fertigation in tomato
DOI:
https://doi.org/10.52945/rac.v29i2.70Keywords:
Lycopersicon esculentum, Mill., sources of nutrients, foliar diagnosis, plant nutrition.Abstract
This work was carried out at EPAGRI - Experimental Station of Caçador, SC, to evaluate the production of tomatoes as a function of sources of nitrogen (N) and potassium (K) applied by fertigation. The experimental design was randomized blocks, with four replications and 8 and 10 treatments in the growing seasons 2007/08 and 2008/09, respectively. Leaves were analyzed for the nutrients N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn and B. The total and the marketable production was obtained by classifying the fruits into extra AA, extra A and unmarketable. In both crops, the mean total production was close to 100 t.ha-1, independent of the source of N and K used. This allows to choose the source according to their preparation and application by fertigation, and according to the cost per unit of nutrient applied. Visual symptoms of deficiency or toxicity were not observed when the leaf content of a nutrient was below or above the normal range of concentration.Metrics
References
ANATER, E.U. Tomate. In: Síntese Anual da Agricultura de Santa Catarina 2008/2009. Disponível em: <http://cepa.epagri.sc.gov.br/Publicacoes/sintese_2009/sintese_2009.pdf>. Acesso em: 20 set. 2014.
BENINCASA, M.M.P. Análise de crescimento de plantas (noções básicas). Jaboticabal: Funep, 1988. 42p.
CECÍLIO FILHO, A.B.; GRANGEIRO, L.C. Produtividade da cultura da melancia em função de fontes e doses de potássio. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v.28, n.3, p.561-569, 2004.
CHAPAGAIN, B.P.; WIESMAN. Z.; ZACCAI, M; IMAS, P.; MAGE, H. Potassium chloride enhances fruit appearance and improves quality of fertigated greenhouse tomato as compared to potassium nitrate. Journal of Plant Nutrition, New York, v.26, p.643-658, 2003.
COMISSÃO DE QUÍMICA E FERTILIDADE DO SOLO – RS/SC (CQFS-RS/SC). Manual de adubação e calagem para os estados do Rio Grande do Sul e de Santa Catarina. Porto Alegre, SBCS/Núcleo Regional Sul, UFRGS, 2004. 400p.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA (Embrapa). Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Sistema brasileiro de classificação de solos. Rio de Janeiro, 2006. 306p.
FAYAD, J.A.; FONTES, P.C.R.; CARDOSO, A.A.; FINGER, F.L.; FERREIRA, F.A. Absorção de nutrientes pelo tomateiro cultivado sob condições de campo e de ambiente protegido. Horticultura Brasileira, Brasília, v.20, p.90-94, 2002.
FELTRIN, D.M.; POTT, C.A.; FURLANI, P.R.; LIMONTA, C.R.C. Produtividade e qualidade de frutos de cultivares de tomateiro fertirrigado com cloreto e sulfato de potássio. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v.4, p.17-24, 2005.
FIXEN, P.E. Crop responses to chloride. Advances in Agronomy, San Diego, v.50, p.107-150, 1993.
HEBBAR, S.S.; RAMACHANDRAPPA, B.K.; NANJAPPA, H.V.; PRABHAKAR, M. Studies on NPK drip fertigation in field grown tomato (Lycopersicum esculentum Mill.). European Journal of Agronomy, Montpellier, 21, p.117-127, 2004.
JAT, R.A.; WANI, S.P.; SAHRAWAT, K.L.; SINGH, P.; DHAKA, B.L. Fertigation in vegetable crops for higher productivity and resource use efficiency. Indian Journal of Fertilisers, New Delhi, v.7, p.22-37, 2011.
LOCASCIO, S.J.; OLSON, S.M.; GULL, D.D. Potassium source and rate and calcium rate effects on tomato yield and quality. HortScience, Alexandria, v.25, p.1129, 1990.
MAROUELLI, W.A.; SOUZA, R.B.; BRAGA, M.B.; SILVA, W.L.C. Evaluation of sources, doses and application schedules of nitrogen on drip-irrigated tomato. Horticultura Brasileira, Brasília, v.32, p.327-335, 2014.
MÜELLER, S.; WAMSER, A.F.; BECKER, W.F.; SANTOS, J.P. Indicações técnicas para o tomateiro tutorado na região do Alto Vale do Rio do Peixe. Florianópolis: Epagri. 78p., 2008, (Epagri. Sistemas de Produção, 45).
MÜELLER, S.; WAMSER, A.F.; SUZUKI, A.; BECKER, W.F. Produtividade de tomate sob adubação orgânica e complementação com adubos minerais. Horticultura Brasileira, v.31, n.1, p.86-92, 2013.
PANIQUE, E.; KELLING, K.A.; SCHULTE, E.E.; HERO, D.E.; STEVENSON, W.R.; JAMES, R.V. Potassium rate and source effects on potato yield, quality, and disease interaction. American Potato Journal, Orono, v.74, p.379-398, 1997.
RAUSCHKOLB, R.S.; HORNSBY, A.G. Nitrogen Management in irrigated agriculture. 1994. Oxford University Press, 1994. 251p.
SCAIFE, A.; BAR-YOSEF, B. Nutrient and fertilizer management in field-grown vegetables. Basel: International Potash Institute, 1995. p.66-89.
SILVA, W.L.C.; MAROUELLI, W.A.; MORETTI, C.L.; SILVA, H.R.; CARRIJO, O.A. Fontes e doses de nitrogênio na fertirrigação por gotejamento do tomateiro. Feagri/Unicamp, Disponível em: http://www.feagri.unicamp.br/tomates/pdfs/wrktom015.pdf. Acesso em: 20 set. 2014.
Síntese Anual da Agricultura de Santa Catarina – 2013/2014. Florianópolis: Epagri/Cepa, 2014.
SOCIEDADE BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO. Manual de adubação e calagem para os estados do Rio Grande do Sul e de Santa Catarina. 10.ed. Porto Alegre: Núcleo regional Sul; Comissão de Química e Fertilidade do Solo RS/SC, 2004. 400p.
VILLAS BÔAS, R.L. Doses de nitrogênio para pimentão aplicadas de forma convencional e através da fertirrigação. 2001. 123f. Tese (Livre Docência) – Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista, Botucatu, SP, 2001.
WILLIAMS, J.D.; KRETCHMAN, D.W. Potassium chloride concentration during production affects tomato transplant response to postproduction waters stress. HortScience, Alexandria, v.25, n.9, p.1129, 1990.
WUZHONG, N. Yield and quality of fruits of solanaceous crops as affected by potassium fertilization. Better Crops, Atlanta, v.13, p.6-8, 2002.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Revista Agropecuária Catarinense
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.