New cultivars of sweet cassava: SCS256 Seleto, SCS257 Estação EEI, SCS258 Peticinho and SCS259 Diamante

Authors

  • Euclides Schallenberger Epagri/Estação Experimental de Itajaí (EEI)
  • José Angelo Rebelo Epagri/Estação Experimental de Itajaí (EEI)
  • Rafael Ricardo Cantú Epagri/Estação Experimental de Itajaí (EEI)
  • Rafael Gustavo Ferreira Morales Epagri/Estação Experimental de Itajaí (EEI)
  • Enilto de Oliveira Neubert Epagri / Estação Experimental de Urussanga (EEUr)
  • Alexsander Luis Moreto Epagri / Estação Experimental de Urussanga (EEUr)

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v29i1.92

Keywords:

Manihot esculenta Crantz, participatory research, genotypes evaluation

Abstract

Abstract – Four cultivars of sweet cassava were obtained through a selection process of superior genotypes conducted by Itajaí Experimental Station in partnership with the Urussanga Experimental Station. The final selection of these genotypes was conducted by participatory research method in six municipalities of Santa Catarina involving producers of sweet cassava, rural extension, municipal technicians and agroindustries that process this vegetable. The objective of this review was to obtain genotypes with desirable characteristics for producers and agribusinesses that process sweet cassava, as good quality of roots, easy peeling, quick cooking and good yield. Considering these characteristics the four cultivars selected were SCS256 Seleto and SCS257 Estação EEI, which present white pulp, and SCS258 Peticinho and SCS259 Diamante, which show yellow pulp. The four cultivars are recommended mainly for growing in organic system in the State of Santa Catarina.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Euclides Schallenberger, Epagri/Estação Experimental de Itajaí (EEI)

Engenheiro-agrônomo, Dr., Epagri/Estação Experimental de Itajaí (EEI).

José Angelo Rebelo, Epagri/Estação Experimental de Itajaí (EEI)

Engenheiro-agrônomo, Dr., Epagri/EEI.

Rafael Ricardo Cantú, Epagri/Estação Experimental de Itajaí (EEI)

Engenheiro-agrônomo, Dr., Epagri/EEI.

Rafael Gustavo Ferreira Morales, Epagri/Estação Experimental de Itajaí (EEI)

Engenheiro-agrônomo, Dr., Epagri/EEI.

Enilto de Oliveira Neubert, Epagri / Estação Experimental de Urussanga (EEUr)

Engenheiro-agrônomo, M.Sc., Epagri / Estação Experimental de Urussanga (EEUr).

Alexsander Luis Moreto, Epagri / Estação Experimental de Urussanga (EEUr)

Engenheiro-agrônomo, Dr., Epagri/EEUr.

References

CONCEIÇÃO, A.J. A mandioca. São Paulo, SP. Nobel, 1981, 382p.

CREPALDI, I.C. Origem, evolução e geografia da mandioca: uma revisão. Sitientibus, Feira de Santana, n.10, p.89-94, jul./dez. 1992.

EPAGRI. Levantamento da produção de hortaliças na Grande Florianópolis. Florianópolis, SC: Epagri, 2010. 12p.

FUKUDA, W.M.G.; BORGES, M. de F. Avaliação qualitativa de cultivares de mandioca de mesa. Revista Brasileira de Mandioca, Cruz das Almas, v.7, n.1, p.63-71, 1988.

LORENZI, J.O. Variação na qualidade culinária das raízes de mandioca. Bragantia, Campinas, v.53, n.2, p.237-245, 1994.

LORENZI, J.O.; VALLE, T.L.; MONTEIRO, D.A. Variedades de mandioca para o estado de São Paulo. Campinas: IAC, 1996, 58p. (Boletim Técnico , 162).

MARSCHALEK, R.; FUKUDA, W.M.G.; POLA, A.C.; IGLESIAS, C.; TERNES, M.; MIURA, L.; ENDER, M. Germoplasma de mandioca (Manihot Esculenta Crantz) em Santa Catarina. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 10., 1999. Anais. Manaus, AM: Sociedade Brasileira de Mandioca, 1999. p.32.

MORETO, A.L.; NEUBERT, E.O. Avaliação de produtividade e cozimento de cultivares de mandioca de mesa (aipim) em diferentes épocas de colheita. Agropecuária Catarinense, Florianópolis, v.27, n.1, p.59-65, 2014.

PEREIRA, A.S; NERY, J; IGUE, T. 1965. Seleção de novos clones de mandioca para mesa, pela toxicidade e paladar de suas raízes in natura. Bragantia, 24: LV-LVIII, 1965.

PEREIRA, A.S.; LORENZI, J.O.; VALLE. T.L. Avaliação do tempo de cozimento e padrão de massa cozida em mandioca de mesa. Revista

Brasileira de Mandioca, Cruz das Almas, v.4, n.1, p.27-32, 1985.

RIBEIRO FILHO, J. Cultura da mandioca. Viçosa. Escola Superior de Agricultura, 1976. 80p.

SCHALLENBERGER, E.; REBELO, J.A.; CANTÚ, R.R.; TERNES, M. Seleção de variedades de hortaliças: uma proposta metodológica de pesquisa participativa. Agropecuária Catarinense, v.24, n.3, p.55-58, 2011.

SCHMIDT, C.B. A mandioca: contribuição para o conhecimento da sua origem. Boletim de Agricultura, São Paulo, 52, p.53-128, 1951.

Published

2017-10-26

How to Cite

Schallenberger, E., Rebelo, J. A., Cantú, R. R., Morales, R. G. F., Neubert, E. de O., & Moreto, A. L. (2017). New cultivars of sweet cassava: SCS256 Seleto, SCS257 Estação EEI, SCS258 Peticinho and SCS259 Diamante. Agropecuária Catarinense Journal, 29(1), 58–62. https://doi.org/10.52945/rac.v29i1.92

Issue

Section

Germplasm

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 > >> 

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
0
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
33%
33%
Days to publication 
422
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri