Diversity of local popcorn varieties conserved in situ-on farm in Santa Catarina: a regional germplasm with real and potential value presently unknown
DOI:
https://doi.org/10.52945/rac.v29i1.96Keywords:
popping expansion, morphological characteristics, genetic resources, uses values, Zea mays L.Abstract
Abstract: This work aimed at evaluating the phenotypic diversity, culinary quality and expandability of 85 local popcorn varieties from the municipalities of Anchieta and Guaraciaba, in the Far West of Santa Catarina State, Brazil. Information regarding the varieties were obtained through a semi-structured questionnaire. Popping expansion index was defined as the ratio between the volume of expanded popcorn and initial volume of grains (30 mL). The phenotypic diversity was evaluated based on morphological characteristics of the grain and cob and indication of farmer as to the culinary quality of the variety. The popping expansion index ranged from 2.5 to 24.7 and differed significantly (p≤0,01) by test F. The varieties showed good expandability and variability for phenotypic characteristics, associated with culinary quality. These results demonstrate the importance of regional germplasm as a genetic reserve for improvement programs.Metrics
References
ABREU, M.M.; BORGES, J.M.; PINTO, L.I.F. et al. Avaliação da qualidade de diferentes marcas de milho pipoca. In: Congresso Norte -Nordeste de Pesquisa e Inovação, 7., Anais... Palmas, TO, 2012. p.5.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Registro Nacional de Cultivares – RNC. Disponível em: <http://www.agricultura.gov.br/>. Acesso em: 27 jan. 2015.
CANCI, I. Relações dos sistemas informaisde conhecimento no manejo da agrobiodiversidade no Oeste de Santa Catarina. 191f. Dissertação (Mestrado em Recursos Genéticos Vegetais) – Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC, 2006.
COSTA, F.M. Diversidade genética e distribuição geográfica: uma abordagem para a conservação on farm e ex situ e o uso sustentável dos recursos genéticos de milho do Oeste de Santa Catarina. 211f. Dissertação (Mestrado em Recursos Genéticos Vegetais) – Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC, 2013.
Hammer , Ø.; Harper , D.A.T.; Ryan , P.D. Paleontological Statistics Software Package for education and data analysis. Palaeontología Electrónica, v.25, n.7, p.2009, 2001.
KUHNEN, S.; MENEL LEMOS, P.M.; CAMPESTRINI, L.H. et al. Carotenoid and anthocyanin contents of grains of Brazilian maize landraces. Journal of the Science of Food and Agriculture, v.91, n.9, p.1548-1553, 2011.
KUHNEN, S.; DIAS, P.F.; OGLIARI, J.B.; MARASCHIN, M. Brazilian maize landraces silks as source of lutein: An important carotenoid in the prevention of age-related macular degeneration. Food and Nutrition Sciences, v.3, n.11, p.1609-1614, 2012.
LI, Y.; SHI, Y.S.; CAO, Y.S. et al. A phenotypic diversity analysis of maize germplasm preserved in China. Maydica, v.47, n.2, p.107-114, 2002.
LOUETTE, D.; SMALE, M. Farmers’ seed selection practices and traditional maize varieties in Cuzalapa, Mexico. Euphytica, v.113, n.1, p.25-41, 2000.
LUZ, M.L.S.; DALPASQUALE, V.A.; SCAPIM, A. et al. Influência da umidade das sementes na capacidade de expansão de três genótipos de milho-pipoca (Zea mays L.). Acta Scientiarum. Biological Sciences, v.27, n.3, 2005.
MIRANDA, D.S.; DA SILVA, R.R.; TANAMATI, A.A.C. et al. Avaliação da qualidade do milho-pipoca. Revista Tecnológica, p.13-20, 2012.
MIRANDA, G.V.; DE SOUZA, L.V.; GALVÃO, J.C.C. et al. Genetic variability and heterotic groups of Brazilian popcorn populations. Euphytica, v.162, n.3, p.431-440, 2008.
NASCIMENTO, W.M.; BOITEUX, L.S. Influência do grau de umidade do grão na capacidade de expansão de milho-pipoca. Horticultura brasileira, v. 12, n. 2, p. 179-180, maio 1994.
OGLIARI, JB; ALVES, A.C. Manejo e uso de variedades de milho como estratégia de conservação em Anchieta. In: de Boef , W.S.; Thijssen , M.H.; Ogliari , J.B.; Sthapit , B.R. (Eds.). Biodiversidade e agricultores: fortalecendo o manejo comunitário. Porto Alegre, RGS, 2007. p.219-226.
OGLIARI, J.B.; Kist , V.; Canci , A. The participatory genetic enhancement of a local maize variety in Brazil. In: De Boef W.S.; Subedi A.; Peroni , N.; Thijssen , M.; O’Keeffe , E. (Eds.). Community biodiversity management promoting resilience and the conservation of plant genetic resources. 1.ed. Abingdon: Oxon, 2013. p.265-271.
SAWAZAKI, E. Melhoramento do milho-pipoca. São Paulo: Documentos do Instituto Agronômico de Campinas (IAC), 1995.
SHANNON, C.E. A mathematical theory of communication. Bell System Technical Journal, v.5, n.1, p.3-55, 2001.
SILVA, N.C. de A. Conservação, diversidade e distribuição de variedades locais de milho e seus parentes silvestres no extremo oeste de Santa Catarina, Sul do Brasil. 236f. Tese (Doutorado em Recursos Genéticos Vegetais) – Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC, 2015.
SILVA, F.A.S. The ASSISTAT software: Statistical assistance. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COMPUTER, 6., Cancun, Anais... 1996. p.294-298.
SONG, A.; ECKHOFF, S.R. Optimum popping moisture content for popcorn kernels of different sizes. Cereal Chemistry, v.71, n.5, p.458-460, 1994.
TEIXEIRA, W.G.; MALTA, C.G.; LEANDRO, W.M. Produtividade e avaliação da capacidade de expansão de milho pipoca crioulo em cultivo isolado e consorciado com feijão de porco. Enciclopédia Biosfera, v.8, n.14 p.779-786, 2012.
UARROTA, V.G.; AMANTE, E.R.; DEMIATE, I.M. et al. Physicochemical, thermal, and pasting properties of flours and starches of eight Brazilian maize landraces (Zea mays L.). Food Hydrocolloids, v.30, n.2, p.614-624, 2013.
VIDAL, R.; SILVA, N.C.A.; COSTA, F.M.; OGLIARI, J.B. Desarrollo de una colección núcleo de variedades criollas de maíz conservadas in situ-on farm en el estado de Santa Catarina, sur de Brasil. In: Simposio de Recursos Gen éticos para América Latina y El Caribe , 9., Acajutla, El Salvador. Memoria-Resúmenes, 2012.
VITORAZZI, C.; AMARAL JUNIOR, A.T.; GONÇALVES, L.S.A; et al. Seleção de pré-cultivares de milho-pipoca baseados em índices
não-paramétricos. Revista Ciência Agronômica, v.44, n.2, p.356-362, 2013.
VOGT, G.A.; ALVES, A.C.; CANCI A. A diversidade de variedades locais de milho em Anchieta, Santa Catarina. Revista Agropecuária Catarinense, v.23, p.58-63, 2010.
ZIEGLER, K.E. Popcorn. In: Hallauer , A.R. (Ed.). Specialty corns. Boca Raton, Florida: CRC Press, 2001. P.205-240. ZIEGLER, K.E.; ASHMAN, B. Popcorn. In: Hallauer , A.R. (Ed.) Specialty corns. Boca Raton, Florida: CRC Press, 1994. p.189-223.
ŽILIĆ, S.; SERPEN, A.; AKILLIOĞLU, G.; GÖKMEN, V.; VANČETOVIĆ, J. Phenolic compounds, carotenoids, anthocyanins, and antioxidant capacity of colored maize (Z. mays L.) kernels. Journal of agricultural and food chemistry, v.60, n.5, p.1224-1231, 2012.
ZINSLY,J.R.; MACHADO, J.A. Milho-pipoca. In: PATERNIANI, E.; VIEGAS, G.P. (Eds.). Melhoramento e produção de milho no Brasil. Campinas: Fundação Cargill, 1987. p.413-422.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Revista Agropecuária Catarinense
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.