Uirapuru, Ajubá, Sempre Pronto and Guapo: new sweet cassavas Epagri

Authors

  • Enilto de Oliveira Neubert Epagri/Estação Experimental de Urussanga, Rod. SC 108, Km 353, Bairro Estação, 88840-000 Urussanga, SC
  • Alexsander Luiz Moreto Epagri/Estação Experimental de Urussanga
  • Luiz Augusto Martins Peruch Epagri/Estação Experimental de Urussanga
  • Mario Miranda Centro de Pesquisa para Agricultura Familiar (aposentado)

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v29i3.20

Keywords:

sweet cassava, cultivar selection, participatory research.

Abstract

Cassava (Manihot esculenta Crantz) is grown in Brazil and gives rise to products and raw materials for various industrial processes. The hydrocyanic acid content in their fresh roots guides the use of the varieties for the production of
flour and starch or the consumption in the forms involving baking and “chips”. With presence in family farming, the sweet cassava has increased its relevance as a source of food, income and employment. The strong interaction of cassava plant with the environment makes difficult the supply of roots as required by the market, a reality that still worsens due to the different behaviors of numerous genotypes grown by farmers. This study evaluated sweet cassava genotypes derived from the Epagri’s gene bank in different environments of the Santa Catarina state, Brazil. Experiments were conducted in a randomized block
design with three replications in four agro-ecological zones and quantitative and qualitative indicators of each cultivar were evaluated. The SCS260 Uirapuru, SCS261 Ajubá, SCS262 Sempre Pronto and SCS263 Guapo are the most promising sweet cassava cultivars among the others evaluated from the Epagri’s BAG.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Enilto de Oliveira Neubert, Epagri/Estação Experimental de Urussanga, Rod. SC 108, Km 353, Bairro Estação, 88840-000 Urussanga, SC

Engenheiro-agrônomo, M.Sc.

Alexsander Luiz Moreto, Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Engenheiro-agrônomo, Dr.

Luiz Augusto Martins Peruch, Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Engenheiro-agrônomo, Dr.

Mario Miranda, Centro de Pesquisa para Agricultura Familiar (aposentado)

Engenheiro-agrônomo, Dr., Epagri

References

EPAGRI. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina. Zoneamento agroecológico e socioeconômico do estado de Santa Catarina. [CDROM]. Florianópolis, 1999.

MORETO, A.L.; NEUBERT, E.O. Avaliação da produtividade e cozimento de cultivares de mandioca de mesa (aipim) em diferentes épocas de colheita. Revista Agropecuária Catarinense, v.27, n.1, p.59-65, mar./jun.

OLIVEIRA, L.A.; KIMURA, M.; PEREIRA, Figura 6. SCS263 Guapo, raiz crua M.E.C.; FUKUDA, W.M.G.; SILVEIRA, P.B. Avaliação do conteúdo de carotenoides e compostos cianogênicos em híbridos de mandioca. Revista Raízes e Amidos Tropicais, v.5, p.805-809, jul. 2009.

OLSEN, K.M.; SCHAAL, B.A. Microsatellite variation in cassava (Manihot esculenta, Euphorbiaceae) and its wild relatives: further evidence for a southern Amazonian origin and domestication. American Journal of Botany, n.88, v.1, p.131-142, 2001.

OTSUBO, A.A.; AGUIAR, E.B. Avaliação da produtividade, tempo de cozimento e padrão de massa cozida de cinco cultivares de mandioca de mesa, em Dourados-MS. Ensaios e Ciência, Campo Grande, v.5, n.1, p.11-26, ago. 2001.

TALMA, S.V. Avaliação da qualidade de raízes de mandioca (manihot esculenta crantz) de diferentes variedades de interesse para as regiões norte e noroeste fluminenses. 90f. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal), Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, RJ, 2012.

VIEIRA, E.A.; FIALHO, J.F.; SILVA, M.S. Desempenho de variedades de mandioca de mesa no Distrito Federal. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2007. 16p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 180).

VILPOUX, O.F.; CEREDA, M.P. Processamento de raízes e tubérculos para uso culinário minimamente processadas, pré-cozidas, congeladas e fritas (french-fries). In: CEREDA, M.P.; VILPOUX, O.F. (Coords.). Tecnologia, usos e potencialidades de tuberosas amiláceas latino-americanas. São Paulo, Fundação Cargill, Série culturas de tuberosas amiláceas latino-americanas, v.3, p.81-131, 2003.

Published

2017-01-09

How to Cite

Neubert, E. de O., Moreto, A. L., Peruch, L. A. M., & Miranda, M. (2017). Uirapuru, Ajubá, Sempre Pronto and Guapo: new sweet cassavas Epagri. Agropecuária Catarinense Journal, 29(3), 54–59. https://doi.org/10.52945/rac.v29i3.20

Issue

Section

Germplasm

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >> 

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
3
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
33%
33%
Days to publication 
328
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri