The rice and food security of rural families in the far West of Santa catarina state

Authors

  • Tassiane Terezinha Pinto UFSC / CCA, Departamento de Fitotecnia, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais.
  • Juliana Bernardi Ogliari UFSC/CCA, Departamento de Fitotecnia, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais.
  • Rosenilda de Souza UFSC/CCA, Departamento de Fitotecnia, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais.
  • Gabriel Moreno Bernardo Gonçalves UFSC/CCA, Departamento de Fitotecnia, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais.

Keywords:

Oryza sativa L., on farm conservation, landraces, traditional knowledge, values of use

Abstract

In the Far Western Santa Catarina State (FWSC), in Southern Brazil, upland rice is produced by family farming from local seeds, which are conserved by generations of farmers. Based on interviews with rural families from Anchieta and Guaraciaba municipalities, the landraces produced in the region, their origins, the time of conservation, the purpose of production, the characteristics of grains and the values of use and preferences were identified. The presence of different morphological groups of grains and the different values of use allow characterizing the FWSC as having a high diversity of landraces of upland rice, conserved primarily due to the culinary tradition of the maintaining families.

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Author Biographies

Tassiane Terezinha Pinto, UFSC / CCA, Departamento de Fitotecnia, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais.

Bióloga, Dra., UFSC / CCA, Rodovia Admar Gonzaga, 1346, Bairro Itacorubi, 88034-001 Florianópolis, SC, fone: (48) 3721-5327, email: tassi.tp@gmail.com.

Primeira autora (parte da tese de doutorado) 

Juliana Bernardi Ogliari, UFSC/CCA, Departamento de Fitotecnia, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais.

Engenheira Agrônoma, Dra., UFSC/CCA, Rodovia Admar Gonzaga, 1346, Bairro Itacorubi, 88034-001 Florianópolis, SC, fone: (48) 3721-5327, email: juliana.bernardi@ufsc.br 

Segunda autora

 

Rosenilda de Souza, UFSC/CCA, Departamento de Fitotecnia, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais.

Engenheira Agrônoma, MSc, UFSC/CCA, Rodovia Admar Gonzaga, 1346, Bairro Itacorubi, 88034-001 Florianópolis, SC, fone: (48) 3721-5327, email: rosenilda.agro@hotmail.com 

Terceira autora

Gabriel Moreno Bernardo Gonçalves, UFSC/CCA, Departamento de Fitotecnia, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais.

Engenheira Agrônomo, MSc, UFSC/CCA, Rodovia Admar Gonzaga, 1346, Bairro Itacorubi, 88034-001 Florianópolis, SC, fone: (48) 3721-5327, email: gabriel.agrobio@gmail.com 

Quarto autor

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Published

2018-10-03

How to Cite

Pinto, T. T., Ogliari, J. B., Souza, R. de, & Bernardo Gonçalves, G. M. (2018). The rice and food security of rural families in the far West of Santa catarina state. Agropecuária Catarinense Journal, 31(3), 44–49. Retrieved from https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/283

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