Orange and mandarin ripening in southern Brazil

indicators and seasonality

Authors

  • Eduardo Cesar Brugnara Epagri / Centro de Pesquisa para Agricultura Familiar. Caixa Postal 791, CEP 89801-970, Chapecó - SC http://orcid.org/0000-0001-9894-2714
  • Rafael Roveri Sabião Epagri/Centro de Pesquisa para Agricultura Familiar

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v35i3.1230

Keywords:

citrus, acidity, soluble solids, color

Abstract

 The maturation of oranges and tangerines consists of physiological, chemical and morphological changes in the skin, pulp and juice, which are crucial to determine the harvest times for each variety. The ratio, the relationship between the acidity and sugar content of the juice, is the main physical-chemical parameter that defines the harvest time, but the visual aspect, especially the color, is also important. The harvest in southern Brazil extends from April to February for oranges and from February to December for tangerines, depending on the variety. Identifying the periods of supply of each variety is essential to meet consumption demands and obtain the best financial returns in periods of low competitiveness with quality fruit.

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Author Biographies

Eduardo Cesar Brugnara, Epagri / Centro de Pesquisa para Agricultura Familiar. Caixa Postal 791, CEP 89801-970, Chapecó - SC

Engenheiro-Agrônomo, Mestre em Fitotecnia, Pesquisador do Centro de Pesquisa para Agricultura Familiar da Epagri. Atua  em pesquisa científica e colabora na difusão de tecnologias principalmente para os cultivos de laranjeiras, tangerineiras e oliveiras, avaliando a adaptação de genótipos copa e porta-enxertos ao clima e solo da região Oeste de Santa Catarina e buscando melhorar a performance deles através de intervenções no manejo.

Rafael Roveri Sabião, Epagri/Centro de Pesquisa para Agricultura Familiar

Engenheiro-Agrônomo, Doutor em Agronomia (Produção Vegetal), Pesquisador do Centro de Pesquisa para Agricultura Familiar da Epagri. Atua em pesquisa científica e colabora na difusão de tecnologias principalmente com fruticultura, fitotecnia, propagação de plantas, fenologia de frutíferas, frutas tropicais, nativas e exóticas. Atualmente lidera projetos de pesquisa com maracujazeiro e colabora em projetos de citros, oliveira e desenvolvimento sustentável da fruticultura no oeste catarinense.

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Published

2022-12-26

How to Cite

Brugnara, E. C., & Sabião, R. R. (2022). Orange and mandarin ripening in southern Brazil: indicators and seasonality. Agropecuária Catarinense Journal, 35(3), 11–13. https://doi.org/10.52945/rac.v35i3.1230

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Technical report

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