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Authors

  • Bruno Corrêa Silva Epagri / Centro de Desenvolvimento em Aqüicultura e Pesca - CEDAP
  • Raphael de Leão Serafini Epagri/ Cedap
  • Haluko Massago Epagri

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v35i3.1496

Keywords:

Oreochromis niloticus, reprodução, alevinagem, eficiência de produção

Abstract

Tilapia farming is growing in recent years, and this is only possible with an increase in fingerling production, which is the basis of the production chain. The methodologies for reproductive management and production of tilapia fingerlings
are varied, with different levels of technology adoption, and, consequently, different production efficiencies. This study aimed to show an overview of the production of Nile tilapia fingerlings in Santa Catarina, through a questionnaire carried out with
fingerling producers. It was intended to detect bottlenecks or problems and possibilities for improvement in the production of fingerlings of this species in Santa Catarina. The production of tilapia fingerlings in Santa Catarina grew 62.7% between
the 2018/19 to 2020/21 seasons, concentrated in the Itajaí valley regions. However, there was a big variation in productive efficiency (fingerlings produced per area and per female) among fish farmers. Important points that can be improved include the use of more efficient methods to obtain larvae, use of technologies such as aerators associated with monitoring water quality, use of greenhouses in reproduction and hatchery, monitoring of sexual inversion rate, in addition to the periodic replacement of breeders in selection centers.

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Author Biographies

Bruno Corrêa Silva, Epagri / Centro de Desenvolvimento em Aqüicultura e Pesca - CEDAP

Trabalha na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (EPAGRI) como Pesquisador/Piscicultura. Atualmente é responsável pela Unidade de Piscicultura de Itajaí (Cedap/Epagri), atuando nas áreas de genética e nutrição de tilápia. Formado em Engenharia de Aquicultura pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC), desde 2008. Realizou mestrado em Aquícultura pela UFSC (2010), trabalhando com diagnóstico de bacteriose e desenvolvimento de vacina para surubim híbrido (Pseudoplatystoma sp.). No doutorado, realizado na UFSC, trabalhou com nutrição e saúde de camarões marinhos (Litopenaeus vannamei). Durante o doutorado realizou intercâmbio no Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste (CIBNOR) em La Paz, Baja California Sur, México; com fisiologia digestiva.

Raphael de Leão Serafini, Epagri/ Cedap

Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Santa Catarina (2002), mestrado em Aquicultura pela Universidade Federal de Santa Catarina (2005) e doutorado em Aquicultura pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2015). Possui experiência na área de recursos pesqueiros com ênfase em piscicultura, trabalhando principalmente com os seguintes temas: reprodução e larvicultura de peixes de água doce, manejo de produção e sistema de bioflocos. Atualmente é pesquisador da EPAGRI (Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina) atuando na Unidade de Piscicultura do Cedap/Itajaí.

Haluko Massago, Epagri

Possui graduação em Engenharia de Pesca pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (2003), mestrado em Aquicultura pela Universidade Estadual Paulista (2007) e doutorado em Aquicultura pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2012). Atualmente é pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri.

References

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Published

2022-12-26

How to Cite

Silva, B. C., de Leão Serafini, R. ., & Massago, H. (2022). re. Agropecuária Catarinense Journal, 35(3), 70–75. https://doi.org/10.52945/rac.v35i3.1496

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