Fruit pruning in Feijoa varieties

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v33i2.487

Keywords:

Acca sellowiana, fruit production, fruit quality.

Abstract

This work aims to evaluate the effect of pruning in the commercial varieties of feijoa “Alcântara” and “Nonante” on the 2016/17 and 2017/18 seasons. The treatments were without pruning (SP) and with pruning (CP), with three replications per cultivar. The plant's traits studied were: diameter of the stem, diameter of the canopy, height of plant, leaf area index, the total number of fruits per plant and fruit set. Also were evaluated the diameter, length and total weight of the fruit, yield of pulp (%), total soluble solids, titratable acidity and pH. The pruning influenced the diameter, length and weight of the fruits in both cultivars. On average, the weight was 73.1 and 65.9 g for cv. Nonante, 83.5 and 76.9 g in cv. Alcântara, in the 2016/17 and 2017/18 harvest, respectively, which showed the importance of fruit pruning for the quality and productivity of feijoa fruits.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Fernando Sanchez Mora, Universidad Técnica de Manabí/ Campus Experimental La Teodomira

Facultad de Ingeniería Agronómica, Campus Experimental La Teodomira, Universidad Técnica de Manabí.  Lodana, EC 13132, Ecuador

Luciano Saifert, UFSC/Departamento RGV

Engenheiro-agrônomo, M.Sc. RGV/UFSC. Rod Admar Gonzaga, 88.034-000, Florianópolis, SC, e-mail: lucianosaifert@hotmail.com.

Marlise Nara Ciotta, Epagri/Estação Experimental de Lages

Engenheira-agrônoma, Dra., Epagri/ Estação Experimental de Lages (EEL), 88.502-970, Lages, SC, fone (49) 3289-6419, e-mail: marlise@epagri.sc.gov.br.

Mateus da Silveira Pasa, Universidade Federal de Pelotas

Engenheiro-agrônomo, Dr., Bolsista PNPD/CAPES, Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, C.P. 354, 96010-900 Pelotas, RS, e-mail: mateus.pasa@gmail.com.

Rubens Onofre Nodari, UFSC/Departamento RGV

Engenheiro-agrônomo, Dr., UFSC, Rod. Admar Gonzaga, 88.034-000, Florianópolis, SC, fone (48) 3721-5332, e-mail: rubens.nodari@ufsc.br.

References

DONAZZOLO, J.; SALLA, V.P.; SASSO, S.A.Z.; DANNER, M.A.; CITADIN, I.; NODARI, R.O. Path analysis for selection of feijoa with greater pulp weight. Ciência Rural, Santa Maria, v.47, n.6, e20161062, 2017.

DUCROQUET, J.P.H.J.; HICKEL, E.R.; NODARI, R.O. Goiabeira serrana (Feijoa sellowiana). Jaboticabal: FUNEP, Série Frutas nativas, 5. 66p. 2000.

FINATTO, T.; SANTOS, K.L.; STEINER, N.; BIZZOCCHI, L.; HOLDERBAUM, D.F.; DUCROQUET, J.P.; GUERRA, M.P.; NODARI, R.O. Late-acting self-incompatibility in Acca sellowiana (Myrtaceae). Australian Journal of Botany, v.59, n.1, p.53-60, 2011

GONÇALVES, M. A.; COCCO, C.; VIGNOLO, G. K.; PICOLOTTO, L. Efeito da intensidade de poda na produção e qualidade de frutos de pessegueiro. Revista Brasileira de Fruticultura, v.36, n.3, p.742- 747, 2014

MARTÍNEZ-VEGA, R.R.; FISCHER, G.; HERRERA, A.; CHAVES, B.; QUINTERO, O.C. Características físico-químicas de frutos de feijoa influenciadas por la posición en el canopi. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, Bogotá, v.2, n.1, p.21-32, 2008

NETO, C.K.; SILVA, M.; PORTO, A.H.; AIRES, N.M.V.; WAGNER JÚNIOR, A.; TARTAS, P.L. Intensidade e época de poda em araçazeiro amarelo (Psidium cattleyanum) cv. Ya-Cy após as geadas da estação. Cadernos de Agroecologia. Anais do VI CLAA, X CBA e V SEMDF – v. 13, n. 1, 6p. 2018.

QUINTERO, C.O. Control de cosechas empleando nuevas técnicas de poda en germoplasma y cultivares de feijoa Acca sellowiana. Revista Agro-Desarrollo, Bogotá, v.4, n.1-2, p.89–103, 1993.

QUINTERO, C.O. Selección de cultivares, manejo del cultivo e regulación de cosechas de feijoa. In: FISCHER, G.; MIRANDA, L.D.; CAYÓN, S.G.; MAZORRA, A.M. (ed). Cultivo, poscosecha y exportación de la feijoa (Acca sellowiana Berg). Produmedios. Bogota, CO. p. 49-72. 2003.

TEAM, R. Core. R: A language and environment for statistical computing. Vienna, Austria. URL https://www.R-project.org/. 2018.

RAMOS, D.P.; LEONEL, S.; DA SILVA, A.C.; DE SOUZA, M.E.; DE SOUZA, A.P.; FRAGOSO, A.M. Épocas de poda na sazonalidade, produção e qualidade dos frutos da goiabeira 'Paluma'. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v.32, n.3, p.909-918, 2011.

Published

2020-09-01

How to Cite

Mora, F. S., Saifert, L., Ciotta, M. N., Pasa, M. da S., & Nodari, R. O. (2020). Fruit pruning in Feijoa varieties. Agropecuária Catarinense Journal, 33(2), 22–25. https://doi.org/10.52945/rac.v33i2.487

Issue

Section

Technical report

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
3
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
33%
33%
Days to publication 
494
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri