Consequences of drought in western Santa Catarina for citrus crop in the 2020/21 harvest season
DOI:
https://doi.org/10.52945/rac.v35i2.1231Keywords:
citrus, water defcit, Coccus viridis, Capnodium sp.Abstract
The citrus production cycle in the 2020/2021 harvest in the western region of Santa Catarina was affected by periods of water deficiency with unusual magnitudes, especially from September to November 2020. With the drought, the plants suffered wilted, reduced growth, excessive dropping of fruitlet from winter bloom, and, with the return of the rain, intense
flowering in December. This caused an out-season crop of atypical magnitude in several cultivars and locations. A reduction in fruit size and an increase in the population of green scale, with consequent intense development of sooty mold, were also
observed. These consequences of drought in citrus orchards in the region suggest the need to maximize water storage in the soil and monitor the occurrence of pests.
Metrics
References
CASTILHOS, R. V.; BRUGNARA, E. C.; SABIÃO, R. R.; ANDRADE, T. P. R.; NEGRI, G. Primeiro registro de Aleurocanthus woglumi (Hemiptera: Aleyrodidae) no estado de Santa Catarina, Brasil. Citrus Research & Technology, v. 40, p. e1051, 2019. DOI: htp://dx.doi.org/10.4322/crt.18919.
EPAGRI. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina. Banco de dados de variáveis ambientais de Santa Catarina. Florianópolis: Epagri, 2020. 20p. (Epagri, Documentos, 310)
FERNANDES, F. L.; PICANÇO, M. C.; FERNANDES, M. S.; MAGALHÃES, S. V.; GONTIJO, P. C.; SILVA, V. F. Mortalidade de
Coccus viridis (Hemiptera: Coccidae) por Lecanicillium spp. em diferentes órgãos de Coffea arabica em casa de vegetação.
EntomoBrasilis, v. 2, n. 1, p. 11-16, 2008. DOI: htps://doi.org/10.12741/ebrasilis.v2i1.39.
FERNANDES, F. L.; PICANÇO, M. C.; SENA, M. E.; SILVA, V. F.; VILAÇA, F. N.; MARTINS, J. C. Sazonalidade de ataque de Coccus
viridis a cafeeiros durante o ano de 2004 em Viçosa - MG. In: Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil, 4, 2005. Anais[…]. Consórcio Pesquisa Café, 2005. Disponível em: htp://www.consorciopesquisacafe.com.br/index.
php/consorcio/separador2/simposio-depesquisa-dos-cafes-do-brasil/545-anaisdo-iv-simposio-de-pesquisa-dos-cafes-dobrasil. Acesso em: 13 jul. 2021.
GRAVENA, S. Manual prático de manejo ecológico de pragas dos citros. Jaboticabal: Gravena, 2005. 372p.
KOLLER, O. C. Clima e solo. In.: KOLLER, O. C. Citricultura: 1. Laranja: tecnologia de produção, pós-colheita, industrialização
e comercialização. Porto Alegre: Cinco Continentes, 2006. Cap. 4, p. 49-62.
KOLLER, O. L.; SOPRANO, E. Planejamento do pomar. In.: KOLLER, O.L. (Org.). Citricultura catarinense. Florianópolis: Epagri, 2013. Cap. 2, p.41-55.
MEDINA, C. L.; CASTRO, P. R. C.; KLUGE, R. A.; SESTARI, I. Citros. In.: CASTRO, P. R. C.; KLUGE, R. A.; SESTARI, I. Manual de fisiologia vegetal: fisiologia dos cultivos. Piracicaba: Editora Agronômica Ceres, 2008. p.498-516.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Eduardo Cesar Brugnara, Rodolfo Vargas Castilhos, Rafael Roveri Sabião
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.