The physicochemical composition of wine elaborated from 'Sauvignon Blanc' grapevine as a result of increased bud load

Authors

  • Douglas André Würz Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC http://orcid.org/0000-0001-6109-9858
  • Alberto Fontanella Brighenti UFSC
  • Leo Rufato UDESC

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v37i1.1802

Keywords:

Vitis vinifera, glycerol, chemical composition, coloration

Abstract

This study aims to evaluate the effect of increasing bud load on the physicochemical composition of wine made from the 'Sauvignon Blanc' grapevine. This work was carried out during the 2016/2017 harvest in a commercial vineyard in the São Joaquim municipality, SC. The treatments consisted of four pruning levels: 15, 30, 50 and 75 buds plant-1. Six months after production, the wine samples were analyzed in triplicate for total acidity, reducing sugars, alcohol content, relative density, dry extract, ash, pH, glycerol, total polyphenols, and color. It was found that loads of 30 to 50 buds plant-1 resulted in wines with higher glycerol and pH contents with lower total acidity. The data observed for all bud loads per plant are considered adequate for quality white wines, thus indicating that it is possible to increase production rates by increasing the bud load plant-1 during winter pruning, making it more profitable for the winegrower.

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Author Biographies

Douglas André Würz, Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC

Douglas André Würz

Doutorando em Produção Vegetal - UDESC

Engenheiro Agrônomo, Mestre em Produção Vegetal - UDESC

Especialização em Proteção de Plantas – Universidade Federal Viçosa

MBA Agronegócio - Unicesumar

Sommelier Internacional - FISAR

Qualificação de Nível 1 em vinhos - WSET

(49) 9819 -3990

douglaswurz@hotmail.com

Alberto Fontanella Brighenti, UFSC

Engenheiro Agrônomo formado pela Universidade do Estado de Santa Catarina (2007). Mestre em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina (2010). Doutor pelo programa de pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais pela Universidade Federal de Santa Catarina (2014). Atuou como pesquisador na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) entre 2014 e 2019. Atualmente é professor adjunto do Departamento de Fitotecnia da Universidade Federal de Santa Catarina, atuando principalmente nos seguintes temas: fruticultura de clima temperado e viticultura em regiões de altitude elevada. E-mail para contato: alberto.brighenti@ufsc.br

Leo Rufato, UDESC

Leo Rufato possui graduação em Agronomia pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná (1996), mestrado em Fruticultura de Clima Temperado pela Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (1999), doutorado em Fruticultura de Clima Temperado pela Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (2004), com estágio doutorado sanduiche - Universita di Bologna (2002), Pós doutorado por Cornell University (2014), Atualmente é professor da Universidade do Estado de Santa Catarina no curso de Agronomia e Pós Graduação em Produção Vegeta da mesma Universidade, Revisor das revistas - Revista Brasileira de Fruticultura, - Revista Brasileira de Agrociência , - Revista Científica UDO Agrícola, - Revista Científica Rural, - Revista de Ciências Agroveterinárias, Ciência Rural, Journal of Horticultural Science and Biotechnology e Pesquisa Agropecuária Brasileira. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fruticultura, e vitivinicultura , atuando principalmente nos seguintes temas: viticultura de altitude, viticultura, fruticultura, produção de mudas e segurança alimentar.

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Published

2024-05-14

How to Cite

Würz, D. A., Brighenti, A. F., & Rufato, L. (2024). The physicochemical composition of wine elaborated from ’Sauvignon Blanc’ grapevine as a result of increased bud load. Agropecuária Catarinense Journal, 37(1), 10–13. https://doi.org/10.52945/rac.v37i1.1802

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Scientific note

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