Fusarium Head Blight in Wheat

etiology, symptoms, mycotoxin, and management

Authors

Keywords:

Fusarium graminearum, fungicide, resistance cultivars, deoxynivalenol (DON)

Abstract

Fusarium head blight, a disease primarily caused by the fungus Fusarium graminearum, is one of the most significant phytosanitary challenges for wheat cultivation in southern Brazil. This disease severely affects both yield and grain quality, primarily due to the production of mycotoxins, particularly deoxynivalenol (DON), a compound of high toxicity to both humans and animals. The incidence of Fusarium head blight (FHB) tends to increase in years marked by the occurrence of the El Niño climatic phenomenon, especially during the flowering stage of the crop, when environmental conditions are most conducive to infection. Effective management of FHB requires the implementation of an integrated approach that includes preventive measures, appropriate cultural practices, the use of cultivars with higher genetic resistance, as well as continuous monitoring of crop fields and meteorological conditions. Given the high toxicity of the mycotoxins associated with the disease, along with the inherent challenges of its control, the ongoing improvement of integrated management strategies is imperative, alongside the strengthening and strict enforcement of current sanitary regulations.

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Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri

Author Biographies

Yasmin Branger Figueiredo, Epagri/ UFFS

Discente no curso de graduação em Agronomia, com ênfase em agroecologia na UFFS. Atua como bolsista na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri). Orcid: https://orcid.org/0009-0005-3878-1046

Vanessa Fernandes Soares, Epagri

Possui graduação em Ciências Biológicas pela UNEAL, mestrado em Proteção de Plantas pela UFAL e doutorado em Agroecossistemas (Fitopatologia) pela UFSC. Atualmente, é bolsista de pesquisa na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina S.A - Cepaf. Orcid: https://orcid.org/0000-0002-7050-0006

Cristiano Nunes Nesi, Epagri

Graduado em Matemática pela UNIPLAC e em Agronomia pela UDESC, mestrado em Agronomia (Estatística e Experimentação Agronômica) pela USP e doutorado em Agronomia (Produção Vegetal) pela UFPR. Atua como pesquisador na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri). Orcid: https://orcid.org/0000-0002-8642-3236

João Américo Wordell Filho, Epagri/ Centro de Pesquisa em Agricultura familiar

Possui graduação em Agronomia pela UPF, mestrado em Agronomia pela mesma instituição e doutorado em Agronomia (Fitopatologia) pela UFV. Atualmente, é pesquisador na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri). Orcid: https://orcid.org/0000-0003-4091-1290

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Published

2025-11-21

How to Cite

Figueiredo, Y. B., Soares, V. F., Nesi, C. N., & Wordell Filho, J. A. (2025). Fusarium Head Blight in Wheat: etiology, symptoms, mycotoxin, and management. Agropecuária Catarinense Journal, 38. Retrieved from https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/1967

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