New potato cultvars: SCS376 Joaquina for organic cultivation and SCS377 Paulina for conventional cultivation

Authors

  • Zilmar da Silva Souza Epagri/Estação Experimental de São Joaquim, Santa Catarina, Brasil
  • Francisco Olmar Gervini de Menezes Junior Epagri
  • Murilo Dalla Costa Epagri
  • Gilmar Roberto Zaffari Aposentado

Keywords:

Solanum tuberosum, plant breending, new cultivars, table potatoes

Abstract

Abstract– The main potato cultivars planted in Santa Catarina State and Brazil were developed in Europe under different climatic conditions from those found in southern Brazil. The Brazilian table potato market highly values the appearance of tubers with elongation, large shape, smooth skin, shallow eyes and yellow or cream flesh. The new potato cultivars need to maintain this pattern, associated with high yields, good culinary and commercial qualities and resistant to major diseases. The objective of this work is to present the new potato cultivars SCS376 Joaquina and SCS377 Paulina. These cultivars were selected at the Epagri/São Joaquim Experimental Station and evaluated in São Joaquim and Ituporanga, SC, Brazil, in the VCU/MAPA tests (official tests), under different soil and climate conditions and growing seasons. Based on the characteristics presented
and results obtained, the cultivar SCS376 Joaquina is indicated for cultivation in organic systems and the cultivar SCS377 Paulina for cultivation in conventional systems.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Zilmar da Silva Souza, Epagri/Estação Experimental de São Joaquim, Santa Catarina, Brasil

Engenheiro-agrônomo pela UFRGS em 1978, Mestre em Agronomia/Fitotecnia pela UFRGS em 1981 e Doutor em Agronomia/Produção Vegetal/melhoramento de plantas pela UFSM em 2010. Atualmente é pesquisador da EPAGRI lotado na Estação Experimental de São Joaquim e atua nas áreas de fitotecnia e melhoramento de plantas na cultura da batata e em fruticultura de clima temperado.

Francisco Olmar Gervini de Menezes Junior, Epagri

Possui graduação em Engenharia Agronômica (1994), mestrado (1998) e doutorado (2003) em Produção Vegetal pela Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (FAEM) - Universidade Federal de Pelotas (UFPel) e especialização (2010) em Cultura de Tecidos Vegetais pela Universidade Federal de Lavras (UFLA). Atualmente é Agente Técnico de Formação Superior IV - Pesquisador em Olericultura da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina com atuação na Estação Experimental de Ituporanga.

Murilo Dalla Costa, Epagri

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1999), mestrado em Agroecossistemas pela Universidade Federal de Santa Catarina (2003) e doutorado em Recursos Genéticos Vegetais pela Universidade Federal de Santa Catarina (2010). Atualmente é pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina com atuação na Estação Experimental de Lages.

Gilmar Roberto Zaffari, Aposentado

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal de Santa Catarina (1983), mestrado em Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Viçosa (1985) e doutorado em Ciências Biológicas (Botânica) pela Universidade de São Paulo (1999). Atualmente é pesquisador aposentado da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina.

References

BEUKEMA, H.P.; VAN DER ZAAG, D.E. Introducton to potato producton. Wageningen: PUDOC, 1990. 207p.

BISOGNIN, D.A.; COSTA, L.C.; ANDRIOLO, J.L.; MÜLLER, R.D.; BANDINELLI, M.G. Produtvidade e qualidade de tubérculos de

clones de batata. Ciência e Natura, Santa Maria, v.30, n.1, p´43-56, 2008.

EPAGRI. Sistemas de produção para batataconsumo e batata-semente em Santa Catarina. 3.ed. rev. atual. Florianópolis: EPAGRI, 2002. 123p. (Sistema de produção, 2).

HAWKES, J.G. the potato evoluton, biodiversity and genetc resources. Washington D.C. Smithsonian Insttuton Press, 1990.

p.

HORTON, D. Potatoes: producton, marketing and programs for developing countries. London: Westview Press, 1987. 243p.

IBGE. Levantamento sistemátco da produção agrícola. Disponível em: . Acesso

em: 03 abril 2018.

PEREIRA, A.S. Melhoramento genétco. In: PEREIRA, A.S.; DANIELS, J. O cultvo da batata na região Sul do Brasil. Brasília:

Embrapa, 2003. p.105-124.

SILVA, A.C.F. da; SOUZA, Z. da S.; PERUCH, L.A.M. Avaliação de cultvares para produção de batata orgânica no Litoral Sul

Catarinense. Agropecuária Catarinense, Florianópolis, v.20, n.3, p. 56-59, 2007

Published

2018-06-12

How to Cite

Souza, Z. da S., Gervini de Menezes Junior, F. O., Dalla Costa, M., & Zaffari, G. R. (2018). New potato cultvars: SCS376 Joaquina for organic cultivation and SCS377 Paulina for conventional cultivation. Agropecuária Catarinense Journal, 31(2), 49–53. Retrieved from https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/323

Issue

Section

Germplasm

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
2
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
33%
33%
Days to publication 
67
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri