Dry matter in cassava roots determined by the hydrostatic balance and oven-dry methods

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v33i1.533

Keywords:

Manihot esculenta, matéria seca, métodos de determinação

Abstract

The objective of this study was to evaluate two different methodologies for the determination of dry matter in cassava roots. For this purpose, in the first trial, roots of four cultivars were used, harvested 10 to 22 months after planting. In a second trial, roots of the cultivar Sambaqui were harvested monthly from two crops with different types of soil. Data of the different cultivars showed that the drying method presented an average dry matter content 5.3% lower than that of the hydrostatic balance in the first vegetative cycle (dormancy stage). In the second vegetative cycle, the drying method presented average levels of 5.7% and 6.7% higher than the hydrostatic balance for the cultivars Sambaqui and Luna, respectively. The cultivars Mandim Branca and Olho Junto showed no significant differences (p> 0.05) between the methods in the second vegetative cycle. In the second test, with the cultivar Sambaqui, the drying method also presented, in the second vegetative
cycle, an average dry matter content 6.0% higher than that obtained with the gravimetric method. Differences in dry matter content between methods varied according to the genotype, harvest time and cultivar.

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Author Biographies

Augusto Carlos Pola, Epagri/Estação Experimental de Urussanga, Santa Catarina, Brasil

Graduado em Engenharia Agronômica no Centro de Ciências Agroveterinárias (Lages-SC) em 1984. Mestrado em Agrometeorologia na Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" em 1987. Pesquisador da Epagri/Estação Experimental de Urussanga.

Alexsander Luis Moreto, Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (2003), mestrado em Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade Federal de Lavras (2005) e doutorado em Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade Federal de Lavras (2008). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Melhoramento Vegetal, atuando principalmente nos seguintes temas: melhoramento genético e genética quantitativa.

Eduardo da Costa Nunes, Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1992), mestrado em Biotecnologia pela Universidade Federal de Santa Catarina (2000) e doutorado em Biotecnologia e Biociências pela Universidade Federal de Santa Catarina (2013). Tem experiência na área de Agronomia e Botânica, com ênfase em Biotecnologia Vegetal

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Published

2020-05-01

How to Cite

Pola, A. C., Moreto, A. L., & Nunes, E. da C. (2020). Dry matter in cassava roots determined by the hydrostatic balance and oven-dry methods. Agropecuária Catarinense Journal, 33(1), 56–60. https://doi.org/10.52945/rac.v33i1.533

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Scientific article

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