flesh patt ern of apples ‘ScS443 iSAdorA’ aft er long storage period in common cold atmosphere

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v36i1.1524

Keywords:

Malus domestica, post-harvest, fruit quality, high storability

Abstract

This study aimed to evaluate the physico-chemical parameter of flesh patterns of ‘SCS443 Isadora’ apples common cold storage (AA) for long period of time. Fruits were picked in 03/25/2020, treated with 1-Methylcyclopropene (1-MCP), packed in boxes for 18kg for 575 days in AA. The apples were evaluated (after 575 days in AA and 575 days in AA + 7 days of shelf-life) flesh firmness, titratable acidity, total soluble solids (SST) and percentage of fruit rots. The experimental data was compared with the average of 6 years of historical data of ‘SCS443 Isadora’ apples freshly picked. Even aft er 575 days the ‘Isadora’ apples had no firmness decrease on flesh fruits. The titratable acidity had a significant reduction in the averages, independent of the experimental condition applied in post-harvest fruits. The total soluble solids (SST) did not showed signifi cant variation, and the fruit rots symptoms was less than 5%, even after 1,6 years of storage in AA (1 ± 1°C). The ‘SCS443 Isadora’ apple variety has high storability of its apple fruits.

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Author Biographies

Marcus Vinicius Kvitschal, Epagri/ Experimental Station of Caçador

Engº Agrº pela Universidade Estadual de Maringá; Mestre em Agronomia e Doutor em Genética e Melhoramento também Universidade estadual de Maringá. Experiência profissional na docência de ensino superior (Genética e Melhoramento de Plantas), e na pesquisa agropecuária, com atuação nas áreas de melhoramento genético de milho (Zea mays) e de Macieira. Atualmente é coordenador do programa estadual de Melhoramento Genético de Macieira da Epagri.  http://orcid.org/0000-0001-6161-3546

Rafaela Chiesa, UNOESC

Bacharel em Biotecnologia Industrial pela Universidade do Oeste de Santa Catarina, Videira-SC, e-mail: rafaelachiesa@hotmail.com https://orcid.org/0000-0001-9454-6730

Luiz Carlos Argenta, Epagri/ Estação Experimental de Caçador

Graduado em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal de Pelotas (UFPel), mestre e doutor em Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri).  http://orcid.org/0000-0001-9614-0523

Frederico Denardi, Epagri/ Experimental Station of Caçador

Mestre, Pesquisador aposentado EPAGRI/ Estação Experimental de Caçador Melhoramento Genético de Macieira Rua Abílio Franco 1500, Bairro Bom Sucesso Cep 89.501-032, Caçador, SC, Brasil denardi.frederico@gmail.com  http://orcid.org/0000-0002-6672-4293

Marcelo Couto, Epagri/ Estação Experimental de Caçador

Engº Agrônomo, D.Sc. Fruticultura de Clima Temperado, Pesquisador na Epagri, Estação Experimental de Caçador. https://orcid.org/0000-0003-3146-1451

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Published

2023-03-16

How to Cite

Kvitschal, M. V., Chiesa, R., Argenta, L. C., Denardi, F., & Couto, M. (2023). flesh patt ern of apples ‘ScS443 iSAdorA’ aft er long storage period in common cold atmosphere. Agropecuária Catarinense Journal, 36(1), 15–17. https://doi.org/10.52945/rac.v36i1.1524

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