Rootstocks for mandarins in Santa Catarina
DOI:
https://doi.org/10.52945/rac.v34i3.799Keywords:
citrus, Poncirus, gummosis, tangerineAbstract
This artcle describes citrus cultivars indicated for use as mandarin rootstocks in the state of Santa Catarina, considering fundamental some characteristcs like tolerance to negative biotc and abiotc factors, compatibility with scions, and the quantity and quality of fruit. As mandarins are mostly consumed as fresh fruit and many Santa Catarina soils are clayey, the quality induced to the fruits by the rootstock and the tolerance to gummosis must always be observed. Therefore, ‘Cleópatra’, ‘Sunki’, P. trifoliata, ‘Flying Dragon’ and ‘Carrizo’ are recommended for most mandarins scions.
Metrics
References
BRUGNARA, E. C.; VERONA, L. A. F.; KOLLER, O. L. Crescimento de quatro variedades de tangerineiras enxertadas em quatro porta-enxertos em Chapecó, SC. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22, 2012, Bento Gonçalves, RS. Anais[...]. Bento Gonçalves, RS: Aptor Software, 2012. 1 CD-ROM.
CARLOS, E. F.; STUCHI, E. S.; DONADIO, L. C. Porta-enxertos para a citricultura paulista. Jaboticabal: FUNEP, 1997. 47p.
CARVALHO, S. A.; GRAF, C. C. D.; VIOLANTE, A. R. Produção de material básico e propagação. In: JUNIOR, D. M.; DE NEGRI, J.; PIO, R. M.; POMPEU JUNIOR, J. Citros. Campinas: Instituto Agronômico e Fundag, 2005, p.279-316.
DONADIO, L. C., MOURÃO FILHO, F. A. A., MOREIRA, C. S. Centros de origem, distribuição geográfica das plantas cítricas e histórico da citricultura no Brasil. In: MATTOS JÚNIOR, D., DE NEGRI, J. D., PIO, R. M., POMPEU JÚNIOR, J. (Eds). Citros. Campinas: Instituto Agronômico e Fundag, p.1-18, 2005.
FACHINELLO, J. C.; HOFFMANN, A.; NACHTIGAL, J. C.; KERSTEN, E.; FORTES, G. R. L. Propagação de plantas frutíferas de clima temperado. 2. Ed. Pelotas: editora UFPel, 1995. 179p.
GONZATTO, M. P.; OLIVEIRA, R. P.; SOUZA, E. L. S. S; SCHWARZ, S. F.; SOUZA, P. V. D. Porta-enxertos. In: EFROM, C. F. S.; SOUZA, P. V. D. (Org.). Citricultura do Rio Grande do Sul: indicações técnicas. 1.ed. Porto Alegre: Secretaria da Agricultura, Pecuária e Irrigação - SEAPI; DDPA, 2018. p.35-60.
KOLLER, O.L.; SOPRANO, E. A Citricultura de Santa Catarina. In: CICLO DE PALESTRAS SOBRE CITRICULTURA DO RS, Alpestre – RS, 15, 2008. Anais..., Porto Alegre: Jade Editora, 2008. 1cd.
MARO, L. A. C.; MARIGUELE, K. H.; BRUGNARA, E. C. Citros. In: EPAGRI. Avaliação de cultivares para o estado de Santa Catarina 2019-2020. Florianópolis: Epagri, 2019. p.31-33 (Epagri. Boletim técnico, 188).
OLIVEIRA, R. P.; FILHO, W. S. S.; PASSOS, O. S.; SCIVITTARO, W. B.; ROCHA, P. S. G. Porta-enxertos para citros. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2008. 45p.
POMPEU JUNIOR, J. Porta-enxertos. In: MATTOS JUNIOR, D.; DE NEGRI, J. G.; PIO, R. M.; POMPEU JUNIOR, J. Citros. Campinas: Instituto Agronômico, 2005. p.63-106.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Agropecuária Catarinense Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.