Nutrient absorption curves by parthenocarpic cucumber in greenhouse

Authors

  • Rafael Ricardo Cantú Epagri / Estação Experimental de Itajai
  • Rafael Gustavo Ferreira Morales Epagri / Estação Experimental de Itajai
  • Euclides Schallenberger Epagri / Estação Experimental de Itajai
  • Alexandre Visconti Epagri / Estação Experimental de Itajai

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v34i1.1046

Keywords:

pickle cucumber, fertilization recommendation, plant nutrition

Abstract

The production of cucumber for pickles has a high socioeconomic importance for Santa Catarina State, which is the largest producer in Brazil. The application of fertilizers in an appropriate way, suppling the demand of the crop, reflects on the productivity and the health of the crops. However, there are few studies that determine the nutrient demands for cucumber cultivation, especially those parthenocarpic cultivated in the soil in Santa Catarina State. Thus, the objective of the work was to determine the growth, production and nutrient extraction curves of the parthenocarpic cucumber, qualifying the nutrition of these plants. The cultivation was conducted during the years 2015 and 2016 in a shelter with soil with high levels of fertility, using different doses of organic compost (0; 0.92; 1.23; 1.85; and 2.46kg m-1). The experimental design adopted was a randomized blocks with four replications and treatments in a sub-plot, with two years as a plot and five doses of organic fertilizer as a sub-plot. Cucumber production and nutrient absorption by plants and fruits were evaluated. The most extracted macronutrient was N, followed by K, Ca, P and Mg and the micronutrients were Mn, followed by Zn and B. It was possible to obtain consistent absorption curves that reflect the reality of the crops in Santa Catarina State, which will enable a better use of fertilizers in the cultivation of parthenocarpic cucumbers.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Rafael Ricardo Cantú, Epagri / Estação Experimental de Itajai

Pesquisador da Epagri de Itajaí, atuando na área de Ciência do Solo, com produção e avaliação de fertilizantes orgânicos

Rafael Gustavo Ferreira Morales, Epagri / Estação Experimental de Itajai

Pesquisador da Epagri de Itajaí, atuando na área de Fitotecnica, com produção de hortaliças

Euclides Schallenberger, Epagri / Estação Experimental de Itajai

Pesquisador da Epagri de Itajaí, atuando na área de Fitotecnica, com produção de hortaliças

Alexandre Visconti, Epagri / Estação Experimental de Itajai

Pesquisador da Epagri de Itajaí, atuando na área de Proteção de Plantas, voltado para a produção de hortaliças

References

BLANCO, F.F. Irrigação e fertirrigação na cultura do pepino. 2011 In: SOUSA, V. F. de; MAROUELLI, W. A.; COELHO, E. F.; PINTO, J. M.; COELHO FILHO, M. A. (Ed.). Irrigação e fertirrigação em fruteiras e hortaliças. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2011. p. 689-717.

CANTÚ, R.R; AITA, C; DONEDA, A, GIACOMINI, D.A; DESSBESELL, A; ARENHARDT, M; BASTIANI, G.G; PUJOL, S.B; ROCHETE, F; CHANTIGNY, M.H; GIACOMINI, S. Alternatives to regular urea for abating N losses in lettuce production under sub-tropical climate. Biology and Fertility of Soils. v.53, n.6, p.589-599, 2017. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/3160480244. Acesso em: 02 dez. 2019.

CARVALHO, I.; SOUZA, V.; NARDINO, M.; OLIVOTO, T.; SCHMIDT, D. Crescimento de pepineiro híbrido japonês submetido à variação de temperatura e luminosidade. Ambiência. v.12 n.2 p. 615 – 628. 2016. Disponível em: < 12. 615-628. 10.5935/ambiencia. Acesso em: 06 maio. 2020.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3.ed. Brasília, 2013. 353p.

FAYAD, J.Á.; FONTES, P.C.R.; CARDOSO, A.A.; FINGER, F.L.; FERREIRA, F.A. Absorção de nutrientes pelo tomateiro cultivado sob condições de campo e de ambiente protegido. Horticultura Brasileira. v.20, n.1, p.90-94, 2002. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362002000100017. Acesso em: 28 out. 2019.

FURLANI, P.; PURQUERIO, L.F.; IVERSEN, S.; BRUNA F. Marcha de absorção e extração de nutrientes pelo tomateiro (Nutrient accumulation and extraction by tomato plant). Revista Tomate Brasil. v.1. p.36-38. 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362002000100017.

HUBBE, M.A.; NAZHAD, M.; SÁNCHEZ, C. Composting as a way to convert cellulosic biomass and organic waste into high-value soil amendments: a review. BioResources, v.5, p.2808-2854, 2010. Disponível em: <https://www.researchgate.net/publication/317551720>. Acesso em: 15 abr. 2020.

PARÉ, M.C.;ALLAIRE, S.E.; PARENT, L.; KHIARI, L. Variation in the physical properties of organo-mineral fertilisers with proportion of solid pig slurry compost. Biosystems Engineering, v.106, p.243-249, 2010. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2010.02.009.

REBELO, J.A.; SCHALLENBERGER, E.; CANTÚ, R.R. 2011. Cultivo do pepineiro para picles no Vale do Rio Itajaí e Litoral Catarinense. Florianópolis: Epagri. 55p. (Boletim Técnico, 154).

REBELO, J.A.; SCHALLENBERGER, E.; CANTÚ, R.R.; MORALES, R.G.F. Produtividade de pepinos para picles em função de diferentes sistemas de cultivo. Ambiência. 2016. v.12, n.4, p.825-833. DOI: http://dx.doi.org/10.5935/ambiencia.2016.04.05.

ROS, M.; GARCÍA, C.; HERNÁNDEZ, M.T. Evaluation of different pig slurry composts as fertilizer of horticultural crops: Effects on selected chemical and microbial properties. Renewable Agriculture and Food Systems, v.22 p.307-315, 2007. DOI: https://doi.org/10.1017/S1742170507001913.

SALLAKU, G.; SANDÉN, H.; BABAJ, I.; KACIU, S.; BALLIU, A.; REWALD. B Specific nutrient absorption rates of transplanted cucumber seedlings are highly related to RGR and influenced by grafting method, AMF inoculation and salinity. Scientia Horticulturae, 243, 177-188, 2019. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.08.027.

SCHVEITZER, B.; SUZUKI, A. Métodos de análise foliar utilizados no Laboratório de Ensaio Químico da EPAGRI/EECd. Florianópolis: Epagri, 2013. 32p. (Documentos, n.242).

SOCIEDADE BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO. Manual de calagem e adubação para os Estados do Rio Grande do Sul e de Santa Catarina. 11.ed. Porto Alegre, RS: SBCS/Núcleo Regional Sul; Comissão de Fertilidade do Solo – RS/SC, 2016. 376p.

VIEIRA NETO, M.J.; FRANCISCO, O.G.; GONÇALVES, P.A.S. Produtividade de cultivares de pepino para conserva em manejo convencional e alternativo. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 11, p. 272-277, 2016. Disponível em: <http://revistas.aba-agroecologia.org.br/index.php/rbagroecologia/article/view/16657>. Acesso em: 15 jul. 2020.

Published

2021-04-29

How to Cite

Cantú, R. R., Morales, R. G. F., Schallenberger, E., & Visconti, A. (2021). Nutrient absorption curves by parthenocarpic cucumber in greenhouse. Agropecuária Catarinense Journal, 34(1), 42–47. https://doi.org/10.52945/rac.v34i1.1046

Issue

Section

Scientific article

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>