SCS427 Elenise: late-ripening apple variety of good storability and resistance to Glomerella Leaf Spot
DOI:
https://doi.org/10.52945/rac.v33i2.537Keywords:
Malus x domestica Borkh., breeding, diseases resistance, time of ripening, fruit storability.Abstract
‘SCS427 Elenise’ (parents: Imperatriz and Cripps Pink) was released for being an apple variety resistant to Glomerella Leaf Spot, for producing red apple with late maturation, with high conservation capacity and pulp texture equivalent to the fruit Cripps Pink’s parent, but with less acidic flavor. It represents the opportunity to extend the harvest window and offer the market high quality apples throughout the inter-harvest period.Metrics
References
ARAÚJO, L.; MEDEIROS, H.A.; PASA, M.S.; SILVA, F.N. Doenças da macieira e da pereira. Informe Agropecuário, v.37, n. 291, p.61-74, 2016. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/309414271_Doencas_da_ macieira_e_da_pereira. Acesso em: 04 nov. 2019.
ARGENTA, L.C., SOUZA, F.D., NAVA, G., AMARANTE, C.V.T., ERNANI, P.R. Occurrence of postharvest physiological disorders in 'fuji' apples in response to orchard fertilization with nitrogen and potassium. Acta Horticulturae, v.1012, p.1141-1148, 2013. DOI: 10.17660/ActaHortic.2013.1012.154.
ARGENTA, L.C.; SCOLARO, A.M.T.; AMARANTE, C.V.T.; VIEIRA, M.J.; WERNER, S.S. Pre-harvest treatment of ‘Gala’ apples with 1-MCP and AVG – I: Effects on fruit maturation on the tree. Acta Horticulturae, v.1194, p.113-119. 2018. DOI: 10.17660/ActaHortic.2018.1194.18.
BRANCHER, T.L. Genotipagem de alelos S em macieira e sua utilização como ferramenta auxiliar ao melhoramento genético. Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Universidade do Estado de Santa Catarina. Udesc, Lages. 129 p. 2017. Disponível em: https://www.udesc.br/arquivos/ cav/id_cpmenu/1343/Disserta__o_Thyana_15675399302331_1343.pdf. Acesso em: 02 nov. 2019.
DENARDI, F.; CAMILO, A.P.; KVITSCHAL, M.V. SCS417 - Monalisa: cultivar de macieira com boa adaptação climática no Sul do Brasil e resistência múltipla a doenças e pragas. Revista Agropecuária Catarinense, v.26, n.1, p.56-62, 2013. Disponível em: http://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/ RAC/article/view/599. Acesso em: 03 nov. 2019.
Denardi, F.; Kvitschal, M.V.; HAWERROTH, M.C. A brief history of the forty-five years of the Epagri Apple Breeding Program in Brazil. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v.19, n.3, p.347-355, 2019. DOI: 10.1590/1984-70332019v19n3p47.
FACHINELLO, J.C.; PASA, M.S.; SCHMITZ, J.D.; BETEMPS, D.L. Situação e perspectivas da fruticultura de clima temperado no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, v.33, p.109-120, 2011. DOI: 10.1590/S0100-29452011000500014.
FERREIRA, D.F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v.35, n.6, p.1039-1042, 2011. DOI: 10.1590/S1413-70542011000600001.
FURLAN, C.R.C.; DANTAS, A.C.M.; DENARDI, F.; BECKER, W.F.; MANTOVANI, A. Resistência genética dos acessos do Banco de Germoplasma de Macieira da Epagri à Mancha Foliar de Glomerella (Colletotrichum gloeosporioides). Revista Brasileira de Fruticultura, v.32, n.2, p.507-514, 2010. DOI: 10.1590/S0100-29452010000200022.
KVITSCHAL, M.V.; COUTO, M.; BRANCHER, T.L. Variedades de macieira: Cenário Internacional e Nacional. Brazilian Journal of Development, v.5, n.10, p.18326-18334, 2019. DOI: 10.34117/bjdv5n10-091.
PRESTES, A. A. Avaliação do escurecimento enzimático em maçãs híbridas: potencial tecnológico e atividade antioxidante. Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Estadual de Ponta Grossa. UEPG, Ponta Grossa. 109 p., 2019. Disponível em: https://tede2.uepg.br/jspui/handle/prefix/2785. Acesso em: 02 nov. 2019.
SANSAVINI, S.; DONATI, F.; COSTA, F.; TARTARINI, S. Advances in apple breeding for enhanced fruit quality and resistance to biotic stresses: new varieties for the European market. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, v.12, p.13-52, 2004. Disponível em: https://pdfs.semanticscholar. org/9d84/4f672d1d074bcc7548bee7bc2999715204e9.pdf?_ga=2.166099838.1730487867.1596507746-1145762208.1596507746. Acesso em: 31 out. 2019.
SEZERINO, A.A. (Org.). Sistema de produção para a cultura da macieira em Santa Catarina. Florianópolis, SC, 2018. 136p. (Epagri. Sistema de Produção, 50). Disponível em: https://www.epagri.sc.gov.br/index.php/ solucoes/publicacoes/sistema-de-producao/. Acesso em: 29 out. 2019.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Autores
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.