Fruit flies infestation and its relationship with phenolic compounds from native Myrtaceae fruits

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1228

Keywords:

Anastrepha, Myrtaceae, attractiveness

Abstract

Fruits of native Myrtaceae have volatile substances that favor the attractiveness of female fruit flies (Anastrepha spp.) to oviposition, which may influence the levels of pest infestation. The aim of this research was to evaluate the correlation between the infestation of fruit flies of the genus Anastrepha and the total phenolic compounds in the peel of native Myrtaceae fruits. The study was conducted in 2018/2019 and 2019/2020 crop seasons, in municipalities in the Alto Vale do Rio do Peixe region, in Santa Catarina state. Fruit flies infestation rates were obtained from the number of puparia per fruit and number of puparia per fruit weight. To evaluate these indexes, 200 and 150 fruits/fruit species/place were used, in 2018/2019 and 2019/2020 crop seasons, respectively. The quantification of phenolic compounds was made from samples of 50 fruits/fruit species/place, using the Folin-Ciocalteu method. It was found that the total phenolic compounds of the fruit peel are positively correlated with the highest infestation rates of fruit flies of the genus Anastrepha in native Myrtaceae fruits in the Alto Vale do Rio do Peixe region, in Santa Catarina.

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Author Biographies

Janaína Pereira dos Santos, Epagri/Estação Experimental de Caçador

Possui graduação em Agronomia pela Universidade do Estado de Santa Catarina (2001), Mestrado (2005) e Doutorado (2013) em Fitotecnia/Entomologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Desde 2004 atua como Pesquisadora na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina S.A., Estação Experimental de Caçador, SC. Desde 2006 atua como professora na Universidade Alto Vale do Rio do Peixe - UNIARP (anteriormente Fundação Universidade do Contestado). Pesquisadora colaboradora e participante de vários projetos de pesquisa multiinstitucionais entre EPAGRI, EMBRAPA, UDESC, UFRGS entre outras. 

Alexandre Carlos Menezes-Netto, Epagri/Estação Experimental de Videira

Engenheiro-agrônomo pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido (2008). Mestre e Doutor em Entomologia Agrícola pela Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”/Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (2010 e 2014). Pesquisador da Epagri na Estação Experimental de Videira. Atua no Manejo Integrado de Pragas de Frutíferas de Clima Temperado, com ênfase nas culturas do pessegueiro, ameixeira e videira.

Andressa Ana Ansiliero, Uniarp

Engenheira-agrônoma pela Universidade Alto Vale do Rio do Peixe (2018). Mestranda em Ecossistemas Agrícolas pela Universidade Federal de Santa Catarina (2021/2022) e pós-graduação em Biotecnologia Ambiental na modalidade latu sensu pelo Centro de Ensino Superior de Maringá (2020). Atua como técnica de laboratório na Universidade Alto Vale do Rio do Peixe.

Simone Silmara Werner, UFSC

Graduada em Matemática (licenciatura) pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (2007) e em Ciências Biológicas/ Biotecnologia pela Universidade Paranaense (2006). Doutora em Ciências/Estatística e Experimentação Agrícola pela Universidade de São Paulo (2013). Atuou como pesquisadora na Fundação de Apoio à Pesquisa e ao Desenvolvimento do Agronegócio do Paraná  e na Epagri/Estação Experimental de Lages. Desde 04/2022 atua como professora do magistério superior na Universidade Federal de Santa Catarina.

Juracy Caldeira Lins Junior, Epagri/Estação Experimental de Caçador

Engenheiro-agrônomo pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (2007). Mestre e Doutor em Entomologia pela Universidade Federal de Lavras (2010 e 2014). Pesquisador da Epagri, na Estação Experimental de Caçador e professor na Universidade Alto Vale do Rio do Peixe (Caçador/SC). Atua na área de Agronomia, com ênfase em Entomologia Agrícola.

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Published

2022-04-19

How to Cite

dos Santos, J. P., Menezes-Netto, A. C. ., Ansiliero, A. A. ., Werner, S. S., & Lins Junior, J. C. (2022). Fruit flies infestation and its relationship with phenolic compounds from native Myrtaceae fruits. Agropecuária Catarinense Journal, 35(1), 43–48. https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1228

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