flesh patt ern of apples ‘ScS443 iSAdorA’ aft er long storage period in common cold atmosphere

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v36i1.1524

Keywords:

Malus domestica, post-harvest, fruit quality, high storability

Abstract

This study aimed to evaluate the physico-chemical parameter of flesh patterns of ‘SCS443 Isadora’ apples common cold storage (AA) for long period of time. Fruits were picked in 03/25/2020, treated with 1-Methylcyclopropene (1-MCP), packed in boxes for 18kg for 575 days in AA. The apples were evaluated (after 575 days in AA and 575 days in AA + 7 days of shelf-life) flesh firmness, titratable acidity, total soluble solids (SST) and percentage of fruit rots. The experimental data was compared with the average of 6 years of historical data of ‘SCS443 Isadora’ apples freshly picked. Even aft er 575 days the ‘Isadora’ apples had no firmness decrease on flesh fruits. The titratable acidity had a significant reduction in the averages, independent of the experimental condition applied in post-harvest fruits. The total soluble solids (SST) did not showed signifi cant variation, and the fruit rots symptoms was less than 5%, even after 1,6 years of storage in AA (1 ± 1°C). The ‘SCS443 Isadora’ apple variety has high storability of its apple fruits.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Marcus Vinicius Kvitschal, Epagri/ Experimental Station of Caçador

Engº Agrº pela Universidade Estadual de Maringá; Mestre em Agronomia e Doutor em Genética e Melhoramento também Universidade estadual de Maringá. Experiência profissional na docência de ensino superior (Genética e Melhoramento de Plantas), e na pesquisa agropecuária, com atuação nas áreas de melhoramento genético de milho (Zea mays) e de Macieira. Atualmente é coordenador do programa estadual de Melhoramento Genético de Macieira da Epagri.  http://orcid.org/0000-0001-6161-3546

Rafaela Chiesa, UNOESC

Bacharel em Biotecnologia Industrial pela Universidade do Oeste de Santa Catarina, Videira-SC, e-mail: rafaelachiesa@hotmail.com https://orcid.org/0000-0001-9454-6730

Luiz Carlos Argenta, Epagri/ Estação Experimental de Caçador

Graduado em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal de Pelotas (UFPel), mestre e doutor em Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri).  http://orcid.org/0000-0001-9614-0523

Frederico Denardi, Epagri/ Experimental Station of Caçador

Mestre, Pesquisador aposentado EPAGRI/ Estação Experimental de Caçador Melhoramento Genético de Macieira Rua Abílio Franco 1500, Bairro Bom Sucesso Cep 89.501-032, Caçador, SC, Brasil denardi.frederico@gmail.com  http://orcid.org/0000-0002-6672-4293

Marcelo Couto, Epagri/ Estação Experimental de Caçador

Engº Agrônomo, D.Sc. Fruticultura de Clima Temperado, Pesquisador na Epagri, Estação Experimental de Caçador. https://orcid.org/0000-0003-3146-1451

References

ARGENTA, L.C.; VIEIRA, M.J.; SOUZA, F.; PEREIRA, W.S.P.; EDAGI, F.K.; Diagnóstico da qualidade de maçãs no mercado varejista brasileiro. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.37, n.1, p.48-63, 2015.

ARGENTA, L.C. Fisiologia Pós-Colheita: Maturação, colheita e armazenagem dos frutos. In: A Cultura da Macieira, 1.ed., Florianópolis: Epagri, p.691-732, 2006.

CASTAÑEDA, L.M. F.; BENDER, R.J.; SILVA, S.J.N.; PEREIRA, C. Avaliação pós-colheita de maçãs cv. Fuji revestidas com solução filmogênica de quitosana. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, Porto Alegre, v.20, ns. 1/2, p.108 –117, 2014.

DENARDI, F.; HAWERROTH, M.C.; KVITSCHAL, M.V. Avaliação sensorial de maçãs SCS443 Isadora: nova cultivar da Epagri de

longa conservação. Jornal da Agapomi, v.332, p.6-7, 2022.

IWANAMI, H.; MORIYA, S.; KOTODA, N.; TAKAHASHI, S.; ABE, K. Influence of mealiness on the firmness of apple after harvest. HotScience, p.2091-2095, 2005.

KLUGE, R.A.; NACHTIGAL, J.C.; FACHINELLO, J.C.; BILHALVA, A.B. Fisiologia e manejo pós-colheita de frutas de clima temperado. 2.ed., Campinas: Emopi Editora, p.214, 2002.

NISSEN, R.; BOUND, S.; ADHIKARI, R.; COVER, I. Factors affecting postharvest management of apples: a guide to optimising

quality. Tasmania: National Library of Australia Cataloguing-in-Publication entry, 2018, 124p.

OROSZ-TÓTH, M.; KINCSES, S. The examination of flesh firmness in different apple varieties. Acta Agraria Debreceniensis, Debrecen, v.2, p.103–107. 2019.

Published

2023-03-16

How to Cite

Kvitschal, M. V., Chiesa, R., Argenta, L. C., Denardi, F., & Couto, M. (2023). flesh patt ern of apples ‘ScS443 iSAdorA’ aft er long storage period in common cold atmosphere. Agropecuária Catarinense Journal, 36(1), 15–17. https://doi.org/10.52945/rac.v36i1.1524

Issue

Section

Scientific note

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >> 

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
2
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
33%
33%
Days to publication 
247
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri