Dry matter in cassava roots determined by the hydrostatic balance and oven-dry methods

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v33i1.533

Keywords:

Manihot esculenta, matéria seca, métodos de determinação

Abstract

The objective of this study was to evaluate two different methodologies for the determination of dry matter in cassava roots. For this purpose, in the first trial, roots of four cultivars were used, harvested 10 to 22 months after planting. In a second trial, roots of the cultivar Sambaqui were harvested monthly from two crops with different types of soil. Data of the different cultivars showed that the drying method presented an average dry matter content 5.3% lower than that of the hydrostatic balance in the first vegetative cycle (dormancy stage). In the second vegetative cycle, the drying method presented average levels of 5.7% and 6.7% higher than the hydrostatic balance for the cultivars Sambaqui and Luna, respectively. The cultivars Mandim Branca and Olho Junto showed no significant differences (p> 0.05) between the methods in the second vegetative cycle. In the second test, with the cultivar Sambaqui, the drying method also presented, in the second vegetative
cycle, an average dry matter content 6.0% higher than that obtained with the gravimetric method. Differences in dry matter content between methods varied according to the genotype, harvest time and cultivar.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Augusto Carlos Pola, Epagri/Estação Experimental de Urussanga, Santa Catarina, Brasil

Graduado em Engenharia Agronômica no Centro de Ciências Agroveterinárias (Lages-SC) em 1984. Mestrado em Agrometeorologia na Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" em 1987. Pesquisador da Epagri/Estação Experimental de Urussanga.

Alexsander Luis Moreto, Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (2003), mestrado em Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade Federal de Lavras (2005) e doutorado em Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade Federal de Lavras (2008). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Melhoramento Vegetal, atuando principalmente nos seguintes temas: melhoramento genético e genética quantitativa.

Eduardo da Costa Nunes, Epagri/Estação Experimental de Urussanga

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1992), mestrado em Biotecnologia pela Universidade Federal de Santa Catarina (2000) e doutorado em Biotecnologia e Biociências pela Universidade Federal de Santa Catarina (2013). Tem experiência na área de Agronomia e Botânica, com ênfase em Biotecnologia Vegetal

References

BREGAGNOLI, M. Qualidade e produtividade de cultivares de batata para indústria sob diferentes adubações. 141f. Tese (Agronomia) – Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Piracicaba, SP, 2006. Disponível em: https://teses.usp.br/teses/disponiveis/11/11136/tde-19052006-154403/publico/MarceloBregagnoli.pdf. Acesso em: 15 de setembro de 2019.

CARVALHO, P.R.N.; MEZZETTE, T.F.; VALLE, T.L.; CARVALHO, C.L.R.; FELTRAN, J.C. Avaliação da exatidão, precisão e robustez do método de análise do teor de matéria seca de mandioca (Manihot esculenta, Crantz) por meio da determinação do peso específico (balança hidrostática). Revista Raízes e Amidos Tropicais, Botucatu, v.3, p.1-4, 2007. Disponível em: http://energia.fca.unesp.br/index.php/rat/article/view/1313. Acesso em: 22 de setembro de 2019.

CEREDA, M. P.; VILPOUX, O.; TAKAHASHI, M. Balança hidrostática como forma de avaliação do teor de massa seca e amido. In CEREDA, M. P. & VOLPOUX, O. Tecnologia, usos e potencialidade de tuberosas amiláceas latino-americanas. São Paulo – Fundação Cargil, v.3. n. 2 p. 30-47, 2003.

FARIA, C.C.; CEREDA, M.P. Validação do método de balança hidrostática na avaliação do teor de amido em duas cultivares de mandioca (Manihot esculenta Crantz). Botucatu: Centro de Raízes e Amidos Tropicais, Universidade Estadual Paulista, 1998. 14p. (Relatório PIBIC/CNPq, FCA, UNESP).

GROSSMAN, J.; FREITAS, A.C. Determinação do teor de matéria seca pelo peso específico em mandioca. Revista Agronômica, Porto Alegre, v.14, n.160/162, p.75-80, 1950.

MAEDA, M.; DIP, T.M. Curvas de porcentagem mássica de água versus peso específico em vegetais in natura – Otimização de processos industriais pela seleção via teste da matéria-prima. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, v.20, n.3, 2000. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0101-20612000000300006&script=sci_abstract&tlng=pt. Acesso em: 13 de agosto de 2019.

NUNES, E. da COSTA. Caracterização físico-química do amido e cultura de células e tecidos vegetais como ferramentas biotecnológicas à seleção e conservação de germoplasma de mandioca de mesa (Manihot esculenta Crantz), 2013. 167p. Tese (Doutorado em Biotecnologia e Biociências) – Centro de Ciências Biológicas, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC,2013.

OLIVEIRA, N.T. de; ALVES, J.M.A.; UCHÔA, S.C.P.; RODRIGUES, G.S.; MELVILLE, C.C.; ALBUQUERQUE, J.A.A. de. Caracterização e identificação de clones de mandioca produzidos em Roraima para o consumo in natura. Revista Agro@mbiente On-line, Boa Vista, v.5, n.3, p.188-193, 2011. Disponível em: https://revista.ufrr.br/agroambiente/article/view/624. Acesso em: 30 de outubro de 2019.

POLA, A.C.; MORETO, A.L.; NUNES, E. C.; PERUCH, L.A.M.; NEUBERT, E.O. Variações na produtividade e matéria seca de raízes de mandioca em função da época de colheita. Agropecuária Catarinense, Florianópolis, v.30, n.3, p.79-83, 2017. Disponível em: http://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/article/view/149/149. Acesso em: 30 de outubro de 2019.

WREGE, M.S.; STEINMETZ, S.; REISSER JUNIOR, C. ALMEIDA, I.R. de. Atlas climático da região sul do Brasil: estados do Paraná, Santa Catarina e Rio Grande do Sul. Pelotas: Embrapa Clima Temperado; Colombo: Embrapa Florestas, 2ª ed., 2012, 333p.

Published

2020-05-01

How to Cite

Pola, A. C., Moreto, A. L., & Nunes, E. da C. (2020). Dry matter in cassava roots determined by the hydrostatic balance and oven-dry methods. Agropecuária Catarinense Journal, 33(1), 56–60. https://doi.org/10.52945/rac.v33i1.533

Issue

Section

Scientific article

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >> 

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
3
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
33%
33%
Days to publication 
198
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri