Performance of yellow-tail lambari feeded with practical feeds containing different levels of crude protein

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v33i3.551

Keywords:

Astyanax bimaculatus, nutrition, zootechnical performance, feed cost

Abstract

The aim of this research was to evaluate the practical diet crude protein (CP) diets based on the ideal protein for the growth of yellow-tail lambari Astyanax bimaculatus juvenile. The experimental design was completely randomized being 6 powder feed (18.9, 21.3, 23.7, 26.5, 28.6 and 31.2% CP), with 4 replicates each. Were used 24 aquariums (20 fish each, initial weight 1.29 ± 0.08g) with 80-liter water recirculation system. Water were maintained at 23.2 ± 0.95oC, pH 7.2 ± 0.2, alkalinity 30.3 ± 8.0mg CaCO3 L-1. The assay lasted 70 days, fed 4 times daily at 7.0 to 3.5% of body weight per day. In all treatments, they survived above 80% with the final weight between 4.2 and 5.8g. The results of the final weight, feed efficiency, productivity and production cost, indicate that the better practical diet for grow-out the yellow-tail lambari was the diet containing 26% CP.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Haluko Massago, Epagri/Cedap

Epagri/CEDAP

References

ABIMORAD, E.G.; CASTELLANI, D. Exigências nutricionais de aminoácidos para o lambari-do-rabo-amarelo baseadas na composição da carcaça e do músculo. Boletim do Instituto de Pesca, São Paulo, v.37, n.1, p.31-38, 2011. Disponível em: https://www.pesca.sp.gov.br/boletim/index.php/bip/article/view/37_p1_31-38. Acesso em: 10 abr. 2017.

ANTUNES, M.M.U.; HARTMAN, K.C.; MOREIRA, L.S.; JATOBÁ, A. Engorda de lambaris, do rabo vermelho e amarelo, em dois diferentes sistemas de cultivo. In: MOSTRA NACIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA INTERDISCIPLINAR – VI

MICTI, 2013, Camboriú. Anais[...] Camboriú: IFC, 2013. 5p. Disponível em: http://micti-2013.ifc.edu.br/anais/resumos/trab00270.pdf. Acesso em: 23 fev. 2017.

AOAC, Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analyses. 16.ed. Arlington: VA., 1999.

CAMPELO, D.A.V.; OLIVEIRA, K.R.B.; BATISTON, W.P.; ZUANON, J.A.S.; FURUYA, W.M.; MATSUSHITA, M.; SALARO, A.L. Conjugated linoleic acid in diets for lambari (Astyanax altiparanae) (Garutti & Britski, 2000). Aquaculture Nutrition, v.21, n.6, p.788-796, 2015. DOI: https://doi.org/10.1111/anu.12203.

CAMPELO, D.A.V.; SALARO, A.L.; LADEIRA, A.L.F.; MOURA, L.B.; FURUYA, W.M. Dietary lysine requirement of adult lambari (Astyanax altiparanae) (Garutti and Britski, 2000). Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.47, p.1-9, 2018. DOI: https://doi.org/10.1590/rbz4720160325.

CARREIRA, R.L.; BARBOSA, C.M.D.S.; JUNQUEIRA, R.G.; MOTTA, S.D.; SILVESTRE, M.P.C. Emprego da cromatografia líquida de alta eficiência hidrofílica na determinação dos aminoácidos de hidrolisados de caseína. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.22, n.3, p.229-232, 2002. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612002000300005.

COTAN, J.L.V.; LANNA, E.A.T.; BOMFIM, M.A.D.; DONZELE, J.L.; RIBEIRO, F.B.; SERAFINI, M.A. Níveis de energia digestível e proteína bruta em rações para alevinos de lambari tambiú. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.35, n.3, p.634-640, 2006. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982006000300002.

FERREIRA, P.M.F.; NASCIMENTO, L.S.; DIAS, D.C.; MOREIRA, D.M.V.; SALARO, A.L.; FREITAS, M.B.D.; CARNEIRO, A.P.S.; ZUANON, J.A.S. Essential oregano oil as a growth promoter for the yellowtail tetra, Astyanax altiparanae. Journal of the World Aquaculture Society, Baton Rouge, v.45, n.1, p.28-34, 2014. DOI: https://doi.org/10.1111/jwas.12094.

FONSECA, T.; COSTA-PIERCE, B.A.; VALENTI, W.C. Lambari aquaculture as a means for the sustainable development of rural communities in Brazil. Reviews in Fisheries Science & Aquaculture, p.1-15, 2017. DOI: https://doi.org/10.1080/23308249.2017.1320647.

FURUYA, W.M. (ed.). Tabelas brasileiras para a nutrição de tilápias. Toledo: GFM, 2010. 100p.

HAYASHI, C.; MEURER, F.; BOSCOLO, W.R.; LACERDA, C.H.F.; KAVATA, L.C.B. Freqüência de arraçoamento para alevinos de lambari do rabo-amarelo (Astyanax bimaculatus). Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.33, n.1, p.21-26, 2004. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982004000100004>.

JATOBÁ, A. Viabilidade de diferentes taxas de alimentação para o cultivo de Astyanax bimaculatus. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v.17, n.3, p.450-453, 2018. DOI: https://doi.org/10.5965/223811711732018450>.

JATOBÁ, A.; SILVA, B.C. Densidade de estocagem na produção de juvenis de duas espécies de lambaris em sistema de recirculação. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v.67, n.5, p.1469-1474, 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-8080.

LIMA, C.S.; SILVEIRA, M.M.; TUESTA, G.M.R. Nutrição proteica para peixes. Ciência Animal, Fortaleza, v.25, n.4, p.27-34, 2015. Disponível em http://www.uece.br/cienciaanimal/dmdocuments/artigo03_2015_4.pdf. Acesso em 10 abr. 2017.

MEURER, F.; HAYASHI, C.; BOSCOLO, W.R.; KAVATA, L.B.; LACERDA, C.H.F. Nível de arraçoamento para alevinos de lambari-do-rabo-amarelo (Astyanax bimaculatus). Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.34, n.6, p.1835-1840, 2005. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982005000600006>.

NRC - NATIONAL RESEARCH COUNCIL. Nutrient Requirements of Fish and Shrimp. Washington, DC.: National Academic Press, 2011. 392 p.

NATORI, M.M; ALVES, R.C.P.; OLIVEIRA, R.H.F.; SEGURA, J.G.; VIEGAS, E.M.M. Sesame oil in diets for lambari: Effects on growth parameters, corporal chemical composition and physiological alterations. Ciência Rural, Santa Maria, v.46, n.7, p.1274-1280, 2016.

PORTO-FORESTI, F.; CASTILHO-ALMEIDA, R.B.; SENHORINI, J.A.; FORESTI, F. Biologia e criação do lambari-do-rabo-amarelo (Astyanax altiparanae). In: BALDISSEROTTO, B.; GOMES, L. C. (Org.). Espécies nativas para piscicultura no Brasil. 2.ed. Santa Maria: Editora UFSM, 2010. p.101-115.

SUSSEL, F.R. Fontes e níveis de proteína na alimentação do lambari-do-rabo-amarelo: desempenho produtivo e análise econômica. 2012. 92f. Tese (Doutorado em Ciências) - Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos da Universidade de São Paulo, Pirassununga, SP, 2012. Disponível em: https://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/74/74131/tde-18032013-133242/publico/DO6723800COR.pdf. Acesso em: 05 fev. 2017.

SUSSEL, F.R.; VIEGAS, E.M.M.; EVANGELISTA, M.M.; GONÇALVES, G.S.; SALLES, F.A.; GONÇALVES, L.U. Replacement of animal protein with vegetable protein in the diets of Astyanax altiparanae. Acta Scientiarum: Animal Sciences, Maringá, v.36, n.4, p.343-348, 2014. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v36i4.23836.

VIANA, L.F.; SÚAREZ, Y.R.; LIMA-JUNIOR, S.E. Influence of environmental integrity on the feeding biology of Astyanax altiparanae Garutti & Britski, 2000 in the Ivinhema river basin. Acta Scientiarum. Biological Sciences, Maringá, v.35, n.4, p.541-548, 2013. DOI: https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v35i4.19497.

Published

2020-12-30

How to Cite

Massago, H., & Corrêa da Silva, B. (2020). Performance of yellow-tail lambari feeded with practical feeds containing different levels of crude protein. Agropecuária Catarinense Journal, 33(3), 67–71. https://doi.org/10.52945/rac.v33i3.551

Issue

Section

Scientific article

Most read articles by the same author(s)