Development of bioinputs for balanced fertilization of organic crops

effects on production and soil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v38i3.2057

Keywords:

Composting, Archontophoenix cunninghamiana, Compost

Abstract

Organic production is growing rapidly in Santa Catarina, providing income opportunities. This system promotes environmental sustainability by utilizing composted waste and residues. Despite this, the use of these materials has led to problems of nutrient imbalances in the soil that affect production, crop health, and the environment. This aspect presents a gap in the organic farming system, characterized by a shortage of information and products. The objective of this study was to develop and evaluate balanced bioinputs (BI) for the nutrition of organic crops of annual (lettuce) and perennial (royal palm) plants. The BIs were developed from organic compounds produced with regional waste, mixed with other additives permitted for the organic system. The BIs were tested in pots with four successive crops of lettuce and royal palm, evaluating production and soil characteristics. The BIs provided increases in plant production at the same level or even higher than those obtained with conventionally used fertilizers in organic production, as well as the production levels achieved in conventional systems using synthetic fertilizers. Above all, in addition to maintaining high plant production levels, the BIs do not cause soil imbalances, unlike those used in organic production, which are based exclusively on poultry litter. Given the efficiencies achieved by the developed BIs, it is recommended that they be manufactured and used for organic crops.

Author Biographies

  • Rafael Ricardo Cantú, Epagri / Estação Experimental de Itajai

    Engenheiro Agrônomo, Doutor em Ciência do Solo pela Universidade Federal de Santa Maria (2014). Pesquisador da Epagri - Estação Experimental de Videira, atuando nos seguintes temas: transformação de resíduos em fertilizantes de elevada qualidade, avaliação de fertilizantes alternativos e nutrição de frutíferas de clima temperado.

     

  • Keny Henrique Mariguele Mariguele, Empresa de pesquisa agropecuária e extensão rural de santa catarina

    Engenheiro Agrônomo, Doutor em Genética e Melhoramento pela Universidade Federal de Viçosa (2010). Desde setembro de 2014 integra o quadro de pesquisadores da Epagri, na Estação Experimental de Itajaí SC, onde trabalha com melhoramento de palmeira-real-da-austrália para produção de palmito.

     

     

  • Fabio Satoshi Higashikawa, Empresa de pesquisa agropecuária e extensão rural de Santa Catarina

    Engenheiro Agrônomo, Doutor em Ciência do Solo pela Universidade Federal de Lavras (2013) com período sanduíche no Centro de Edafologia y Biologia Aplicada del Segura (CEBAS-CSIC) Atualmente é pesquisador em fertilidade do solo e nutrição de hortaliças da Epagri na Estação Experimental de Itajaí.

  • Alexandre Visconti, Empresa de pesquisa agropecuária e extensão rural de santa catarina

    Engenheiro Agrônomo, Doutor em Proteção de Plantas pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2011). Pesquisador do Projeto Hortaliças da Epagri - Estação Experimental de Itajaí, atuando nos seguintes temas: fitossanidade em hortaliças, controle biológico de doenças de plantas e microbiologia ambiental.

     

  • Rafael Gustavo Ferreira Morales, Empresa de pesquisa agropecuária e extensão rural de Santa Catarina

    Possui graduação em Agronomia pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná (2006), atuando principalmente na área de fitopatologia e microbiologia. Mestre em Fitotecnia pela Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná (2010), trabalhando com melhoramento do morangueiro e marcadores moleculares. Doutor em Fitotecnia pela Universidade Federal de Lavras (2012), atuando na área de melhoramento de hortaliças, com ênfase na cultura do tomateiro e estresses ambientais. Pós-doutor pela Universidade Federal do Paraná (2014), trabalhando com resistência de fitopatógenos a fungicidas. Atualmente é pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri), atuando na área de olericultura na Estação Experimental de Itajaí-EEI.

  • Gelton Geraldo Fernandes Guimarães, Empresa de pesquisa agropecuária e extensão rural de santa catarin

    Engenheiro Agrônomo, Doutor em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (2015), com período de doutorado sanduíche na University of Illinois at Urbana-Champaign. Atualmente é pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) em Itajaí.

References

CAVALLARO JÚNIOR, M.L.; TRANI, P.E.; PASSOS, F.A.; KUHN NETO, J. & TIVELLI, S.W. Produtividade de rúcula e tomate em função da adubação N e P orgânica e mineral. Revista Bragantia, v.68, n.2, p.347-356, 2009.

CANTÚ, R. R.; AITA, C.; DONEDA, A.; GIACOMINI, D. A.; DESSBESELL, A.; ARENHARDT, M.; BASTIANI, G.G.; PUJOL, S.B.; ROCHETTE, P.; CHANTIGNY, M.H.; GIACOMINI, S.J. Alternatives to regular urea for abating N losses in lettuce production under sub-tropical climate. Biology And Fertility Of Soils, Berlin, v.53, n.6, p.589-599, 2017.

CANTÚ, R.R.; VISCONTI, A.; SCHALLENBERGER, E.; MORALES, R.G.F.; LOURENZI, C.R. Como o uso de adubos orgânicos pode ser uma alternativa no spdh?. In: FAYAD J.A.; ARL V.; COMIN J.J.; MAFRA A.L.; MARCHESI D.R. (ed). Sistema de Plantio Direto de Hortaliças: método de transição para um novo modo de produção. São Paulo: Expressão popular, 2019. p.149-162.

SOCIEDADE BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO. Manual de adubação e calagem para os Estados do Rio Grande do Sul e de Santa Catarina. 11.ed. Porto Alegre, RS: SBCS/Núcleo Regional Sul; Comissão de Química e Fertilidade do Solo – RS/SC, 2016. 376p.

DE JESUS, H.I.; CASSITY-DUFFEY, K.; DUTTA, B.; DA SILVA, A.L.B.R.; COOLONG, T. Influence of Soil Type and Temperature on Nitrogen Mineralization from Organic Fertilizers. Nitrogen, Basel, v.5, n.1, p.47-61, 2024.

GATIBONI, L.C.; SMYTH, T.J.; SCHMITT, D.E.; CASSOL, P.C.; OLIVEIRA, C.M.B. Soil Phosphorus thresholds in evaluating risk of environmental transfer to surface waters in Santa Catarina, Brazil. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v.39, n.4, p.1225-34.

GUIMARÃES, G.G.F.; DEUS, J.A.L. Diagnosis of soil fertility and banana crop nutrition in the state of Santa Catarina. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.43, n.4, p.1-12, 2021.

HIGASHIKAWA, F.S., CANTÚ, R.R. et al., Use of Compost in Onion Cultivation under No-Tillage System: Effect on Nutrient Uptake. Communications In: Soil science plant anal, London, v.54, n.9, p.1215-1238, 2023.

MARIGUELE, K.H.; ZAMBONIM, F.M. Correlação fenotípica entre caracteres de palmeira-real-australiana para rendimento de palmito. In: ENCONTRO TÉCNICO-CIENTÍFICO DO PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM RECURSOS GENÉTICOS VEGETAIS, 1., 2023, Florianópolis. Anais[...] Brasília, Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2023. p.110.

SCHALLENBERGER, E.; REBELO, J.A.; CANTU, R.R. Avaliação da concentração e da relação de nutrientes na compostagem de diferentes matérias-primas. Agropecuária Catarinense, Florianópolis, v.28, n.1, p.78-82, 2015.

SCHALLENBERGER, E.; CANTÚ, R.R.; MORALES, R.G.F.; VISCONTI, A.; TAGLI-ARI, P.S. A Epagri impulsiona a produção orgânica de hortaliças em Santa Catarina. Agropecuária Catarinense, Florianópolis, v.35, n.1, p.12-17, 2022.

Published

2025-12-18

Issue

Section

Scientific article

How to Cite

Development of bioinputs for balanced fertilization of organic crops: effects on production and soil. (2025). Agropecuária Catarinense Journal, 38(3), 36-42. https://doi.org/10.52945/rac.v38i3.2057

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>