Characteristics of the main cultivars of annual ryegrass used in the state of Santa Catarina, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1306

Keywords:

Temperate climate forage, Lolium multiflorum, ploidy level

Abstract

The annual ryegrass is widely used in pastoral systems in southern Brazil because it is cold-resistant, productive, vigorous, high nutritional forage, being recommended to compose the diet of cattle and sheep with greater nutritional demand as it provides high gains in animal production. The various commercially available ryegrass cultivars can be divided into annual ryegrass (diploids or tetraploids) westerwoldico variety (Lolium multiflorum Lam. var. westerwoldicum) and italic ryegrass variety (L. multiflorum Lam. var. italicum). Originally, annual ryegrass is diploid (2n), but after natural hybridization and/or genetic improvement, several tetraploid (4n) cultivars were developed and made available. The differences between them include leaf/stem ratio, size of leaves and tillers, number of tillers, initial vigor, dry matter production, nutritional quality, drought resistance, length of the productive cycle, among other characteristics. Although, the variety and ploidy level are insufficient to determine the superiority of one material over another and, when deciding which seed to acquire, the particular characteristics of each cultivar and the pastoral system where it will be used must be carefully observed. The aim of this study was to gather information about the annual ryegrass and some of the cultivars commercialized in the State of Santa Catarina, Brazil.

 

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Author Biographies

Ângela Fonseca Rech, EPAGRI / Estação experimental de Lages

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, com Mestrado em Nutrição Animal pela Universidade Federal de Viçosa (1989). Foi professora da disciplina de Nutrição Animal para o curso de graduação em Agronomia e Veterinária (CAV-UDESC). Tem experiência na área de Zootecnia com ênfase em nutrição de ruminantes, alimentos e alimentação, bromatologia, técnicas laboratoriais destinadas à análise de alimentos para ruminantes e análise de alimentos por espectroscopia no infravermelho próximo (NIRS). Atualmente é pesquisadora de pecuária e responsável técnico pelo Laboratório de Nutrição Animal da EPAGRI, Estação Experimental de Lages.

Ulisses de Arruda Cordoba, EPAGRI

Possui graduação em Engenharia Agronômica (1983, UFSC), mestrado em Agroecossistemas (1997, UFSC). De 1986 a 2002 atou como extensionista rural nos municípios de Siderópolis (1986-1987) e Urupema (1987 a 2002). Em 2002 assumiu a função de pesquisador na EEL, atuando nas áreas de plantas forrageiras e produção animal. De 2006 a 2016 coordenou o Projeto Queijo Artesanal Serrano e sua indicação geográfica na modalidade de denominação de origem. Em 2017 assumiu a gerência da EEL, cargo que ocupa atualmente. 

Vanessa Ruiz Fávaro, EPAGRI

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (2006). Mestre em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - Câmpus de Jaboticabal em 2010. Concluiu doutorado pela mesma instituição em 2014, onde desenvolveu trabalhos relacionados à análise de alimentos, nutrição e metabolismo de bovinos de corte. Atualmente é pesquisadora em nutrição animal, na EPAGRI, Estação Experimental de Lages. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em nutrição e produção de ruminantes, atuando principalmente nos seguintes temas: metabolismo animal, forragicultura e avaliação de alimentos para ruminantes.

Jefferson Araújo Flaresso, Epagri/Estação Experimental de Lages

Engenheiro Agrônomo - Universidade para o Desenvolvimento do Estado de  Santa Catarina (UDESC) - Centro Agroveterinário de Lages-SC (CAV) - 1986. Mestrado em Zootecnia na área de concentração de plantas forrageiras e pastagens - Universidade Federal do Rio Grande do Sul -UFRGS - Porto Alegre - 1989. Pesquisador em avaliação e manejo de plantas forrageiras e pastagens na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (EPAGRI) - Estação Experimental de Lages.

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Published

2022-04-19

How to Cite

Rech, Ângela F., Cordoba, U. de A., Fávaro, V. R., & Flaresso, J. A. . (2022). Characteristics of the main cultivars of annual ryegrass used in the state of Santa Catarina, Brazil. Agropecuária Catarinense Journal, 35(1), 85–92. https://doi.org/10.52945/rac.v35i1.1306

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